Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a creat o situație fără precedent în toată lumea, mai cu seamă în țările pe cale de dezvoltare. În Republica Moldova, începând cu 7 martie 2020, atunci când a fost depistat primul caz de COVID-19, situația  s-a acutizat. Criza produsă de virus a lăsat un impact de proporții asupra situației socio-economice din țară, dar mai ales asupra persoanelor vulnerabile. Inegalitățile sistemice au fost evidențiate și mai mult, iar persoanele vulnerabile au fost puse în situații și mai precare în timpul pandemiei. Acestea, de regulă, sunt persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, persoanele din comunitatea romă, familiile vulnerabile, copiii care nu beneficiază de grija părinților și cei care se confruntă cu sărăcie extreme și, în special, femeile și fetele în situații precare. Așa cum situația nu evoluează încă suficient de rapid într-o direcție pozitivă, problemele cu care se confruntă aceste grupuri ale societății încă persistă și încă mai contribuie la menținerea situației în starea actuală. Republica Moldova se află printre țările în poziții de top cu cele mai multe incidențe în Europa și în regiune. Acest lucru înseamnă că situațiile vulnerabile în care se află persoanele care nu au posibilitatea să muncească, mențin grupurile vulnerabile într-o stare continuă de risc și acces limitat la resurse și necesități de bază. În acest sens, pentru a îmbunătăți situația creată de pandemie și în contextul inițiativelor și viziunilor adoptate în cadrul Agendei 2030, UN Women Moldova, în colaborare cu OHCHR Moldova și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, susține persoanele din grupurile vulnerabile prin distribuirea produselor de primă-necesitate. Astfel, 4100 de familii deja beneficiază de susținere în menținerea unei situații stabile și reziliente în contextul acestei situații excepționale. Printre produsele de primă necesitate oferite în cadrul acestei inițiative, persoanele beneficiare primesc pachete alimentare, produse igienice și echipament personal de protecție.
Este important de menționat că beneficiarele și beneficiarii acestei inițiative sunt persoane din grupurile menționate anterior, de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prestatori și prestatoare de servicii în domeniile de referință.

Această inițiativă este implementată de UN Women Moldova și OHCHR Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, prin intermediul „Fondului ONU de Încredere a Partenerilor pentru Răspuns la COVID-19 și Recuperare”.