1De-a lungul istoriei femeia a luptat încontinuu pentru a se elibera de hegemonia masculină şi pentru a obţine egalitatea în drepturi. La momentul cînd a obţinut emanciparea, a demonstrat că posedă calităţi de invidiat, acţionînd cu isteţime în toate sectoarele vieţii sociale. Eleonora Pripa aparţine categoriei de femei care sunt capabile să depăşească cu mult rolul bărbaţilor cu o superioritate demnă de mare admiraţie.

Înafară de farmecul personal incontestabil care se remarcă prin eleganţa ei naturală în conduită şi comportament, Eleonora dispune de un nivel extraordinar de  inteligenţă şi sensibilitate. Rafinată şi cultă – posedă şi vorbeşte corect diverse limbi – este o femeie cu caracter energic şi întreprinzător. Toate aceste calităţi i-au oferit succesul în afaceri, în management, în relaţiile interumane. Nu este o coincidenţă faptul că la propunerea Ambasadei Italiei din Chişinău, Şeful Statului Italian i-a conferit titlul onorific de Cavaler, exemplificînd motivele:

…  “pentru meritele sale extraordinare în intensificarea raporturilor cu Comunitatea italiană pe care ea a reuşit să o garanteze în perioada în care chiar şi în lipsa unei reprezentanţe diplomatice italiene în Moldova, şi-a exercitat funcţia de Consul Onorific, desfăşurînd cu dedicare absolută şi abnegaţie interesul faţă de cooperarea reciprocă a Italiei şi Moldovei; pentru că a oferit prin activitatea sa de întreprinzător şi administrare a Camerei de Comerţ Italo – Moldave ACIM, o asistenţă continuă şi profitabilă întreprinderilor italiene care activează în Moldova sau celor în căutarea oportunităţilor de investiţii, contribuind în acest mod la afirmarea intereselor economice italiene în Moldova…”

Eleonora Pripa, în afară de angajamentul administrativ în cadrul ACIM, se ocupă cu profesionism şi de gestionarea directă a celor două societăţi ale sale care activează în Moldova. Pentru a cunoaşte mai bine aspectele activităţii sale intense, i-am adresat cîteva întrebări.

  • Cum şi de ce a început cariera Dvs. în afaceri?

 N-a fost usor, dar nici nu m-am asteptat ca va fi. In schimb este extrem de interesant, nu ai spatiu pentru plictiseala si rutina si pas cu pas, am ajuns la rezultatele pe care le am in prezent. Dupa absolvirea  Universitatii de Stat, facultatea de limbi straine,   am predat italiana si franceza la liceele  Dante Alighieri, Gheorghe Asachi, apoi la Universitatea Pedagogica. Mai tarziu am primit o oferta pentru un proiect european, care am acceptat-o cu entuziasm. A fost un proiect in domeniul ingineresc. Eram bucuroasa sa invat ceva nou. Apoi am absolvit facultatea de drept si a urmat un alt proiect in domeniul constructiilor si a formarii profesionale a lucratorilor moldoveni pentru companii italiene… Impreuna cu citiva parteneri italieni am creat o companie imobiliara care trebuia sa construiasca un intreg parc industrial la Ciocana. Am construit toata infrastructura inginereasca, am implementat producerea pieselor din beton armat pe gofraje italiene pe langa fabricile de beton armat  din Chisinau. Primul bloc a fost deja dat in exploatare, urmeaza sa construim si altele. Pe parcursul acestor experiente, vazind cu cate probleme se confrunta potentialii investitori straini  am constituit si o companie de consultanta Servizi e Sistemi. In anul 2013 am implinit 10 ani de activitate.

  • Cu ce se ocupă această întreprindere şi care au fost rezultatele cele mai pline de succes în aceşti 10 ani şi care sunt proiectele Dvs. pentru viitor?

Compania se ocupa de identificarea intreprinderilor care doresc un parteneriat cu companii italiene, ofera consultanta juridica, fiscala si contabila, uneori prin contract de mandat, administram afacerea aici. Serviciile juridice si contabile de calitate sunt esentiale pentru activitatea unei companii, deacea obiectivul societatii este de a ajuta si a sustine clientii nostri la toate etapele business-ului. In relatie cu clientii, interesele acestora prevaleaza, determinind echipa noastra sa le abordeze la cel mai inalt nivel de profesionalism in diverse domenii economico-juridice. In toti acesti 10 ani de activitate am inregistrat multe companii in diferite domenii: companii care fac softuri bancare, call centre, producere de incaltaminte, genti, textile, agricultura etc, companii care azi numara cite 300, iar unele si 400 de angajati. Mi-a facut si imi face mare placere sa vad cum sunt create noi locuri de munca si cum  cetatenii  nostri isi valorifica potentialul  la noi acasa- in Moldova. Desigur m-am bucurat mult cind efortul si munca mea a fost apreciata de catre Statul Italian cu inaltul titlu Cavaler al Ordinului Steaua Italiei pentru sustinerea si asistenta competenta a intreprinderilor italiene care activeaza in RM si pentru intensificarea relatiilor intre  Italia si Moldova.

  • Care este secretul ce Vă permite să păstraţi frîiele acestei activităţi complexe?

Succesul unui antreprenor este conditionat de mai multi factori :  scopuri clar definite, să muncească mult, sa fie perseverent, sa aiba abilitati de comunicare eficienta, sa posede cunostinte vaste si abilitati manageriale,  o intuitie dezvoltata, rabdare, intelepciune si mult entuziasm. Este bazilara bineinteles echipa pe care reuseti sa o creezi si sa o consolidezi caci doar prin efort comun se pot realiza cu succes obiectivele si sarcinile propuse.

  • Care sunt perspectivele de investiţii întrevăzute pentru întreprinzătorii italieni în Moldova?

Republica Moldova este o tara interesanta  pentru investitii straine. Este pe punctul de a deveni o tara europeana, raminind in acelasi timp in afara Uniunii Europene. Desi este o piata mica prezinta interes din mai multe considerente- pozitia geografica favorabila care deschide posibilitatea comercializarii spre Est, ofera oportunitati fiscale care incurajeaza intreprinderile straine sa investeasca la noi in tara, se afla la o distanta de doar citeva ore de zbor de Italia si nu in ultimul rind apropierea culturala si lingvistica dintre tari. Sectoarele care ar putea interesa potentialii investitori italieni sunt: IT; agro-alimentar; comercial; imobiliar; financiar; de confectii; prelucrarea pielii si articolelor din piele. Moldova are nevoie de investiţii, dar şi de noi abordări în dezvoltarea mediului de afaceri, astfel încît acesta să fie cu adevărat eficient. Compania noastra va fi intotdeauna gata sa intervina cu un suport profesionist si de calitate pentru a oferi o gama completa si diversa de servicii.