50 de agenți economici se vor conecta la platforma CCI RM www.client.chamber.md pentru a beneficia de serviciile online de expertiză a mărfurilor. Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective  au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Această activitate este parte a campaniei de promovare a digitalizării serviciilor CCI în domeniul expertizei, evaluării și certificării originii mărfurilor, menite să faciliteze și simplifice procedurile de export.

Reprezentanții celor 50 de întreprinderi vor beneficia și de un training specializat despre utilizarea platformei. CCI va continua să promoveze platforma pentru care a fost realizat un video despre avantajele și pașii de utilizare a acesteia.

Evenimentul de prezentare a platformei www.client.chamber.md va avea loc în data de 28 Septembrie 2021, ora 10.00, online pe Zoom și pagina de Facebook a CCI RM. În cadrul evenimentului va participa Sergiu Harea,

Președintele CCI, reprezentanții celor 52 de companii.

Totodată cu un cuvânt de salut vor interveni:

  •          Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru Digitalizare al Republicii Moldova;
  •           Olga Tumuruc, Director Agenția de Guvernare Electronică;
  •           Artak Harutyunyan, conducătorul proiectului OPTIM.

Evenimentul va fi încheiat cu un workshop despre platforma www.client.chamber.md. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi prezentate și serviciile guvernamentale cu care au fost integrate serviciile CCI RM, precum :

  •          Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign);
  •           SIA „MPower” – „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).

Platforma www.client.chamber.md a fost lansată în luna septembrie 2020 și până în prezent este utilizată de 70 de companii, numărul cărora va crește cu cei 50 noi beneficiari. Până în prezent, prin intermediul platformei au fost eliberate circa 1500 de rapoarte.

În ultimii ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale. În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în 2020, CCI a RM  a îndemnat mediul de afaceri să utilizeze serviciile digitale pentru a reduce impactul restricțiilor asupra activității comerciale.  Antreprenorii pot participa deja la expoziții virtuale www.virtual-fairs.md, seminare web, consultări pe diverse teme, forumuri de afaceri, dar și pot solicita expretiza și evaluarea mărfurilor online. Până la sfârșitul anului, este planificată adăugarea a încă trei servicii pe platforma online www.client.chamber.md: Carnet ATA pentru export temporar; Certificate electronice de origine; Avize de atestare a impedimentului justificator (forță majoră).

Lucrările continuă și la platforma de învățare la distanță academy.chamber.md; precum și la Registrul membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – https://chamber.md/membrii-cci