Redactia revistei Moldova in Progres a vizitat insitutia medicala, si a discutat cu Directorul executiv referitor la medicina de reabilitare privata din Republica Moldova.

Povestiți-ne, pe scurt, despre cariera Dvs.. În cât timp ați reușit să Vă afirmați în acest domeniu?

Centrul de reabilitare medicală „Neokinetica” și-a deschis ușile sale pentru primii pacienți pe 14 octombrie 2014. „Neokinetica” este un proiect investițional realizat de o companie 100% autohtonă. La etapa de proiect grupul de lucru a fost mic. Format doar de specialiști înalt-calificați și recunoscuți la noi în țară, proiectul a fost conceput drept răspuns la necesitatea stringentă în servicii de reabilitare medicală pentru locuitorii Republicii Moldova. Fiecare membru al echipei avea un rol aparte. Rolul meu personal a fost de a crea imaginea viitorului centru, fiind preocupat de ceea ce se numește „brand”. Ulterior, după un an de activitate în afara centrului, am revenit în cadrul echipei pe post de Director executiv. 

 

Mă numesc Dumitru Sufrai, și de profesie sunt economist. Am absolvit facultatea Business și Administrarea Afacerilor din cadrul ASEM, Chișinău. După absolvire am activat 7 ani în domeniul imobiliar. În prezent fac studiile de master în Management în Medicină la universitatea The University of Sheffield din Marea Britanie.

Consider că afirmarea mea în acest domeniu încă urmează a fi realizată.

Această clinică oferă o gamă largă de tratamente și programe specializate pentru fiecare caz în parte. Cum este structurată?

Structura centrului „Neokinetica” este adaptată procesului de lucru în domeniul recuperator. Astfel, noi urmăm unele principii fundamentale din reabilitare medicală, cel mai important fiind – principiul de lucru în echipe multidisciplinare. Aceste echipe, supranumite și „care team”, sunt compuse din medici, kinetoterapeuți, psihologi, logopezi și nu numai. De exemplu, în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice, membrul echipei poate fi și un membru de familie sau îngrijitorul.

Specialitățile de bază ale centrului „Neokinetica” sunt:

Recuperare neurologică, după AVC, traume vertebro-medulare, etc.

Recuperare posttraumatică și ortopedică, după fracturi sau intervenții de protezare a articulației șoldului, etc.

Recuperarea afecțiunilor la nivel de coloană vertebrală în cazul bolilor acute și cronice.

Recuperare la copii: reabilitare după traume sau boli și profilaxie pentru o dezvoltare fizică armonioasă pentru copii de la cea mai fragedă vârstă.

Întreținere corporală și SPA medical

Echipa este, desigur, unul din punctele forte ale clinicii. Câți colaboratori sunt implicați zilnic și care sunt specialitățile lor?

La „Neokinetica” activează 25 angajați, din care 2/3 sunt implicați zilnic în procesul de tratament recuperator. După cum am menționat mai sus, la noi activează medici, kinetoterapeuți, asistenți medicali, un psiholog și un logoped. Echipa noastră este tânară.

În funcţie de cazurile pacienţilorcât poate  dureaze reabilitarea medicală

Adevărat, reabilitarea medicală, în general, este de lungă durată. De exemplu, procesele degenerative care duc la apariția bolii cronice de spate, durează ani de zile. De aceea, recuperarea poate dura câteva luni, ba chiar și câțiva ani. Ultima se datorează, schimbării stilului de viață de la unul sedentar la unul activ. Iată de ce noi recomandăm la toți pacienții noștri să practice sportul, care de fapt, face parte din procesul recuperator. Un alt exemplu poate servi cazurile de recuperare după AVC, care, deseori, sunt însoțite de sechele funcționale sau organice. Aceaști pacienți au nevoie de recuperare sistematică la intervale determinate de timp, pe durata întregii vieți.

Care sunt cele mai solicitate proceduri? Aveți o statistică în acest sens?

Cel mai des la „Neokinetica” se adresează pacienții cu dureri de spate. Acest lucru este firesc, deoarece durerea de spate este una din cele mai raspândite afecțiuni întâlnite la adulții de pe întreg globul pământesc. În funcție de tipul afecțiunii, care poate fi în fază acută, subacută sau cronică, noi propunem un program de tratament corespunzător. Cert este faptul că noi individualizăm fiecare program după caz. Suntem solicitați des și pentru cure de recuperare la copii cu diverse afecțiuni neurologice, posttraumatice și ortopedice. Totodată, trebuie să avem în vedere și factorul de sezon. De exemplu, acum suntem în pragul vacanțelor de vară și de aceea tot mai des parvin solicitări pentru programele de întreținere sau remodelare corporală.

www.neokinetica.md
facebook.com/neokinetica