Par perfectA fi la modă sau chiar mai bine, a urmări moda nu subînţelege doar capacitatea de a te îmbrăca, de a alege vestimentul sau încălţarea potrivită ci şi îngrijirea propriului corp. În a doua rubrică dedicată Modei vom vorbi despre păr. Găsiţi în continuare ghidul dedicat problemelor spălării, protecţiei, perierii şi uscării părului.

Șamponul şi balsamul

Primul pas în îngrijirea părului este cunoaşterea modului de spălare. Odată intrată în duş sau vană udă-ţi părul cu apă călduţă(nu caldă pentru a evita stresarea acestuia). Încălzeşte şamponul cu mîinile masînd în direcţia dinspre rădăcină(unde firul e mai dens) spre vîrf. Clăteşte-l abundent cu apă călduţă(jetul de apă deplin acoperind şi iluminînd părul). Acum aplică balsamul doar pe extremităţi.

Masarea scalpului la aplicarea şamponului şi balsamului se efectuează pentru a stimula fluxul sanguin ajutînd, astfel, transportarea substanţelor nutritive. Atenţie: nu este adevărat că un şampon cu multă spumă e mai bun, ci din contra. Deci e mai bine să alegeţi un şampon delicat. Afirmaţia nu este validă,însă, şi pentru balsam, întru-cît acesta necesită să fie lăsat să acţioneze timp de 5 minute. E la fel de important să clăteşti bine părul pentru a elimina orice reziduu. Balsamul trebuie ales în dependenţă de tip : subţire sau des, drept sau ondulat, colorat sau fără viaţă. Pentru aceasta se cititesc indicaţiile de pe etichetă.

Frecvenţa spălărilor şi protejarea

Următorul pas constă în îngrijirea părului în lungime sa la momentul uscării. Pentru a evita secarea podoabei capilarei, evită spălarea acestuia în fiecare dimineaţă, este suficient s-o faci peste o zi, sau maxim 3 ori pe săptămînă. În cazul în care coafarea este practicată în mod regulat este indispensabila aplicarea balsamului o dată la 7 zile. Iar dacă tratamentele excesive au produs rovinarea firului capilar puteţi remedia prin aplicarea măştii restructurante: aceasta se întinde cu o uşoară masare a părului şi se lăsa să-şi producă efectul timp de 15-20 minute clătindu-se după. Repetaţi procedura 2-3 ori pe săptămînă, după ce a-ţi ales produsul cel mai potrivit propriului tip de păr.

Uscaţi cu atenţie

natural: dar ştim cu toţii că nu întotdeauna este posibil. Astfel, primul pas pentru a-l usca mai repede este de a-l tampona cu un prosop, evitînd uscarea prin fricţionare ce nu ar comporta decît deteriorarea lor. Odată elliminată apa în exces putem recurge la uscătorul de păr. Acest instrument trebuie utilizat la distanţă (15 cm).

Perierea şi expunerea termică a părului

Explicate regulile de utilizare a uscătorului, continuăm cu cunoaşterea trucurilor pentru coafare. Pentru a obţine aranjarea dorită este indicată modelarea firelor de păr numai cu degetele, pînă ce nu se usucă la cam 80%. Acum este momentul de a apela la pieptene, care deja va aluneca uşor de-a lungul firelor fără a găsi obstacole. Peria recomandată este cea cu peri de vier, pentru că este mai delicată. Sunt interzise cele de plastică, ele electrizează considerabil părul.

Părul creţ

Dacă te confrunţi cu păr creţ trebuie să ştii că produsele pe bază de silicon sunt excepţionale în acest sens, şi contrar indicate atunci cînd vrei o aranjare. Într-adevăr, acestea, se amestecă cu părul deshidratîndu-l. Iar dacă sînteţi dependenţi de placă trebuie să uscaţi foarte bine părul înainte de a purcede la prelucrarea termică. Mai mult decît atît, optaţi pentru modelele în ceramică, deoarece acest material distribuie căldura în mod uniform provocînd mai puţine prejudicii părului. În fine, este recomandată uzarea unui spray termo protectiv(care protejează de la căldură).

Părul vopsit

Dacă doriţi să schimbaţi nuanţele propriului păr e important să ştiţi cum să o faceţi. În primul rînd, puteţi aplica vopseaua numai o dată pe lună, pentru a minimiza pagubele provocate de substanţele chimice care se găsesc în ea. Deoarece re-creşterea se vede în rădăcini vopseaua trebuie lăsată să acţioneze mai mult asupra lor decît asupra vîrfurilor unde se păstrează mai bine. Părul nu trebuie spălat timp de 3 zile, mai apoi utilizînd produse ce nu afectează tonalitatea aleasă.

Remediile făcute în casă

Se mai întîmplă să terminăm produsele pentru păr fără a şti vreo soluţie alternativă. Iată cîteva sfaturi pentru a depăşi situaţia de urgenţă. Pentrul părul uscat sunt foarte indicate compresele cu ulei călduţ de olive. Acesta este masat pentru puţin iar apoi lăsat pentru o jumătate de oră continuînd cu o spălare obişnuită. Iar dacă ai de a face cu păr gras se pot disolva 2 linguri de sare în un litru de apă fierbinte. Lichidul răcit este trecut prin părul deja spălat înainte de ultima clătire.

Firele sunt revigorate şi îşi pot menţine coafura îndelung dacă sunt spălate cu suc de mere înainte de a aplica şamponul. În lupta cu vîrfuri despicate puteţi amesteca 3 stropi de ulei de jojoba, 3 picături de ulei de rosmarin şi o linguriţă de oţet de mere. Compoziţia este aplicată înaintea şamponului pe părul uscat menţinîndu-se pentru 5 minute. Această operaţiune poate fi repetată de 2 ori pe lună.

Sergio Gualte