Chișinău este un oraș care are un potențial nedescoperit si o mulțime de obiecte istorico – culturale care trebui sa fie valorizate si păstrate. Ion Ștefăniţă este director general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și de ani de zile sunteți implicat în mai multe acțiuni care sunt directe pentru conservarea edificiilor istorice şi a Centrului Istoric al oraşului Chişinău. Povestiți-ne despre succesele Dvs. în acest domeniu.
Un lucru pozitiv și a fost un obiectiv al nostru, să oprim ritmul masiv de demolare a monumentelor de istorie și arhitectură care l-am constatat prin evaluarea Centrului Istoric al Chișinăului în 2010, consider că am reușit, ultima tentativă de demolare a avut loc în 27 august 2014, pe str. Petru Rareș nr. 55, iată că de 4 ani Agenția de inspectare și restaurare a patrimoniului nu a mai înregistrat nici un proces verbal pe demolare a monumentelor, consider că este un succes, comparativ cu acel ritm masiv de demolare a patrimoniului pe care l-am constatat anterior, câte un monument pe lună (perioada 2006-2010)
Activitatea noastră s-a axat și pe evaluarea patrimoniului din republică …, 5206 – bunuri protejate de stat, incluse în Registrul monumentelor RM, dintre care 4086 sunt de categorie națională, și 1120 sunt de importanță locală, toate au fost evaluate de către noi, respectiv din situația pe care am constatat-o am transmis un mesaj de luare de atitudine responsabilă față de acest patrimoniu, atitudine de la cetățean până la funcționarul de nivel central și local, cu toți împreună putem schimba lucrurile spre bine, este foarte important ca mecanismul de protejare, conservare-restaurare și punere în valoare să funcționeze.
Ne bucurăm că după mai multe eforturi, mesajul nostru a fost auzit, … după anul 2013, lucrări de reabilitare au început la Complexul muzeal Manuc bey din Hâncești. Un proiect cu susținere europeană, 2013-2016. La fel în cadrul proiectului Bijuterii medievale, a fost consolidată, restaurată Cetatea Soroca, la prima etapă, … proiectul urmează să continue. În Chișinău din 2015-2017, au fost executate lucrări de reabilitare, conservare-restaurare la Sala cu Orgă, din bd Ștefan cel Mare nr 81, fosta Bancă municipală, Un alt proiect, fostul Liceu Dadiani, din str. 31 august 1989, actualmente Muzeul Național de Arte a Moldovei, ambele restaurate cu susținerea Guvernului României. Banca Mondială a investit în restaurarea a altor 2 clădiri importante din Centrul Istoric al Chișinăului – Sediul fostei Cârmuiri Guberniale a Basarabiei (2014-2016), din str. Mihai Kogălniceanu, 63 A,B,C (colţ str. Puşkin). Un proiect calitativ și un bun exemplu a fost și este șantierul – Vila urbană şi clădirea fostei clinici de hidroterapie a medicului L. Tumarkin, actualmente sediul Comitetului Național Olimpic din Moldova. Etc.
În orice proiect de restaurare normele de restaurare trebuie respectate, în acest sens fiecare arhitect-restaurator trebuie să elaboreze nota istorică, conceptul și proiectul de execuție ce va prevedea conservarea – restaurarea imobilului. Documentația de proiect trebuie coordonată la Consiliul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Respectiv cele elaborate urmează întocmai executate respectând proiectul și soluțiile date de arhitectul-restaurator. Vorbind despre specialiști , trebuie să recunoaștem că adevărații specialiști cu abilități în restaurare sunt foarte puțini în Republica Moldova. Astfel, îndemnul meu pentru tinerii arhitecți , este să se motiveze să se specializeze pe restaurare, să facă master de specialitate în țările cu o experiență în restaurare : Italia, Franța, Germania, etc.
Vorbind despre problemele din domeniul patrimoniului cultural, evident că multe așteaptă soluțiile, investițiile. Patrimoniul civil – conacele boierești din Basarabia : la moment este doar un tur al ruinelor care poate fi făcut, Conacul Ciolac-Malski din Bahmut, raionul Călărași, ruinat, sub riscul de al pierde. Conacul familiei Ianovski din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, este în proces de ruinare, abandonat. Conacele din Zberoaia, Mândâc, toate așteaptă de la cei care decid bugetele, să investim în aceste bijuterii arhitecturale. În cazul, când totuși statul se declară că nu are acoperire financiară pentru conservarea-restaurarea acestor bunuri culturale – propun să fie concesionate prin contracte de comodat, cu taxa zero – dar cu scopul – să fie restaurate, valorificate, cu orice funcționalitate, important însă să păstrăm autenticitatea acestui patrimoniu.
In anul acest ați gândit, organizat și lansat Concursul „Chișinăul de seară orașul luminilor” cu un juriu internațional în care sa regăsit și renumitul arhitect mondial Alain Guilhot. Povestiți-ne în detalii ce reprezintă acest Concurs.
Acest proiect frumos m-a inspirat după mai multe stagii efectuate în orașele-lumină: Paris, Lyon, Shanghai, Bruxelles, Baku, etc. Revenit acasă mi-am propus să dezvolt acest proiect de brand – Chișinăul de seară, orașul luminilor …, 1 septembrie 2016, am dat primul mesaj-îndemn de a pune în valoare patrimoniul arhitectural-istoric din Centrul Istoric al Chișinăului, prin iluminat artistic nocturn. În aprilie, 2017, împreună cu colegul francez Yves Neyrolles, fotograf profesionist din Lyon, vicepreședintele Asociației Renaissance du Vieux Lyon, am organizat la Muzeul or. Chișinău o expoziție cu genericul: Lyon și Chișinău, orașe în lumini …, pe atunci am fotofixat doar ceremonia focului haric și orașul în perioada sărbătorilor pascale. După eveniment, Yves Neyrolles mi-a cadonat o carte – Light is Life, de Alain Guilhot, renumitul arhitect francez, conceptor de lumini, recunoscut la nivel mondial prin proiectele sale în cele peste 58 de țări ale lumii, cu peste 3000 proiecte-lumină. Am apreciat acea carte, respectiv am căutat să comunic, să stabilesc o colaborare cu dl. Alain Guilhot, am trimis un mesaj, și iată că pe 31 august 2017, sună telefonul, ora, 13.30, la telefon se prezintă chiar Alain Guilhot – cu mesajul : – Da sunt de acord să colaborez cu Republica Moldova, cu Chișinăul. Am făcut o invitație dlui arhitect, pentru a se informa, documenta cu cultura noastră, patrimoniul nostru, am fixat o agendă de vizită pentru 5 zile la Chișinău, la începutul lui noiembrie 2017. Tot atunci am lansat concursul de concepte: Chișinăul de seară, orașul luminilor, … în concurs s-au înscris peste 50 de arhitecți și designeri. La 15 februarie 2018 a fost data limită, fiind prezentate 11 proiecte. Juriul, convocat, unul internațional cu experți profesioniști din Franța (Alain Guilhot, Julien Guilhot, Frederic Pervostat), România ( cunoscutul arhitect Dorin Ștefan și Mihai Danciu), și din Ucraina ( cunoscutul arhitect Serghey Makhno). Concursul lansat pentru cele mai bune concepte de iluminat artistic-nocturn pentru 3 obiective, clădiri, din Chișinău. Astfel cele selectate, vor fi și executate anul acesta 2018. Acoperirea financiară este asigurată de municipalitatea Chișinăului, în acest sens am avut o susținere din partea tuturor consilierilor municipali când am discutat bugetul pentru anul 2018. Acum deja suntem în discuții concrete cu direcțiile de profil ale Primăriei și chiar insist ca dl Alain Guilhot să fie Directorul artistic al proiectului de brand – Chișinăul de seară, iar proiectele realizate să fie de o înaltă calitate artistică, să fie cu adevărat o magie pentru urba noastră, este un proiect luminos, care cu siguranță va face ca Chișinăul să fie o icoană de lumină în cadrul rețelei orașelor lumină …
Deoarece este un proiect de brand, nu trebuie să ne oprim doar la realizarea a celor 3 proiecte în 2018, motivația noastră, deja putem spune a echipei moldo-franceze, e să continuăm și 2019, 2020, astfel în perspectiva luminoasă avem și scopul realizării Festivalului Luminii la Chișinău, așa cum se întâmplă an de an la 7-10 decembrie în or. Lyon, sau 21-27 ianuarie la Londra. Prin lumină scoatem din anonimat Chișinăul, dezvoltăm turismul.
Cum se va schimba orașul în viziunea Dvs. după realizarea acestui proiect?
Va fi ceva deosebit, împreună o să lecturăm fațadele monumentelor de istorie și arhitectură pe timp de noapte, va fi o magie adevărată, fiind puse în valoare elementele arhitecturale prin efectul de lumină, fie monocrom sau policrom, aceasta va spori turismul nocturn, prin efectul de lumini punem în valoare acest patrimoniu, prin efectul de lumini se poate de creat un confort urban citadinilor și oaspeților care ne vizitează orașul. Vorbind despre importanța iluminării monumentelor, Vă voi atrage atenția la valoarea economică a patrimoniului, care este una importantă în dezvoltarea economică a unui oraș, voi da doar un exemplu, un hotel iluminat , mereu va avea cazări mai multe, un oraș iluminat va fi vizitat mai mult, iar un Festival al Luminilor, de exemplu în Lyon atrage atenția a 4 mln de vizitatori, aceasta înseamnă bani în cazări, consum, transport, suvenire, etc. Inspirație pentru mine a fost or. Baku, Azerbaidjan, în 2013 am apreciat foarte mult calitatea de punere în valoare a centrului orașului Baku, o magie adevărată este în oraș, desigur acesta poate fi admirată până la miezul nopții.
Care sunt planurile Dvs. pentru viitor?
În cadrul anului european al patrimoniului cultural, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor are planificate mai multe evenimente ce urmează a fi realizate în colaborare cu diverşi parteneri de nivel naţional şi internaţional.
Demararea proiectului – Chişinău, oraşul luminilor 19 februarie 2018, prin vizita delegaţiei franceze, echipa cunoscutului arhitect conceptor de lumini – Alain Guilhot, Julien Guilhot, Frederic Pervostat., proiectul demarează imediat după finalizarea concursului pentru elaborarea conceptelor, cu acelaşi titlu (15 februarie), iar juriul constituit din experţi din Franţa, România, Ucraina, Ambasada Franţei, au selectat cele mai bune 3 proiecte, concepte de iluminat artistic nocturn a 3 obiective, monumente istorice din Chişinău. Proiectul are o acoperire financiară de 11 mln. lei, susţinut de Primăria mun. Chişinău şi Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor. Proiectele urmează a fi executate până la Zilele Europene ale Patrimoniului, septembrie 2018.
Un alt proiect pe care mi-l doresc spre realizare începând cu luna aprilie 2018, este demararea şantierului de reabilitare a cartierului din perimetrul străzilor Sfatul Ţării – Şciusev – Maria Cebotari – Kogălniceanu, schimbarea învelişului pietonal, reabilitarea spaţiilor verzi, amenajarea iluminatului şi mobilierului urban, amenajarea parcărilor pe str. Cebotari şi Sfatul Ţării. Proiect susţinut financiar de Primăria mun. Chişinău, 2 mln. lei.
La fel de important pentru noi este proiectul din 22-23-24 martie 2018, în contextul tematicii dezvoltării durabile, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor susţine proiectele şi iniţiativele civice. Prin urmare în acest an avem onoarea să susţinem un alt proiect – Vizita cunoscutul arhitect danez Jan Gehl. În cadrul vizitei sunt planificate mai multe evenimente: conferinţe – „Viața intre clădiri. Utilizările spațiului public” (Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Urbanism şi Arhitectură) şi întruniri oficiale cu municipalitatea Chişinău. Prezentarea cărţii Oraşe pentru oameni.
Alt eveniment planificat, ce urmează curând să-l realizăm este cel din 28-29 martie 2018, în colaborare cu Forumul Civic Urban, Grupul Civic pentru Patrimoniul Cultural, Primăria mun. Chişinău, va fi organizat un Colocvium cu tematica: Chişinău 2030 – un proiect urban pentru a structura viitorul. În cadrul evenimentului avem onoarea să îl avem prezent pe urbanistul din Berlin, Germania – Gilles Duhem.
17 aprilie 2018, prezentarea noii structuri municipale – Agenţia municipală pentru patrimoniu şi turism, prin reorganizarea Centrului Naţional de Creaţie Buciumul, str. Alexandru cel Bun nr. 19.
18 aprilie 2018, de Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, inaugurăm expoziţia Puy şi Chişinău: oraşe în lumini, evenimentul este realizat în colaborare cu Asociaţia Renaissance du Vieux Lyon, fotograful francez Yves Neyrolles.
22-23 aprilie 2018, în colaborare cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”, urmează a fi organizată o conferinţă cu demararea unui proiect: Save the city of Chisinau – reinventing the municipal governance through innovation, accountability and urban mobilization.
17 mai 2018, inaugurarea scuarului reabilitat din preajma Muzeului A. S. Puşkin, proiect realizat de AIRM, Urban Life Project, Primăria mun. Chişinău.
20-25 mai 2018, vizita delegaţiei franceze, Departamentul Vendee.
23 mai 2018, demararea şantierului de restaurare – Gimnaziul I de fete ( Liceul Gheorghe Asachi) str. Bucureşti nr 64. Proiect susţinut financiar de Primăria mun. Chişinău. Buget alocat – 10 mln lei.
24 mai 2018, demararea şantierului de restaurare – Clădirea Primăriei mun. Chişinău, Buget municipal alocat – 20 mln lei.
25 mai 2018, demararea proiectului de reabilitare a Grădinii Publice Ştefan cel Mare, Buget municipal alocat – 6,85 mln lei.
28 mai 2018, demararea proiectului de reabilitare a monumentului de for public compoziţia sculpturală – Ştefan cel Mare, din str. Suceava, sector Buiucani.
2 iulie 2018, inaugurarea picturii murale cu tematică istorică, în cadrul proiectului Picturi murale pentru Chişinău, proiect susţinut de AIRM, Primăria mun. Chişinău, în colaborare cu pictorul Radu Dumbravă. Str. Ismail colţ cu bd. Ştefan cel Mare.
24 septembrie 2018, demararea proiectului de restaurare a Morii de vânt din satul Cernoleuca, raionul Donduşeni. Proiectul depus la Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Bunurilor Culturale. Ambasada Statelor Unite ale Americii.
25 septembrie 2018, inaugurarea iluminatului artistic nocturn, pentru un monument istoric, în cadrul proiectului Chişinău – oraşul luminilor
În acelaşi timp, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, rămâne deschisă spre alte proiecte de colaborare cu misiunea diplomatică – Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în realizarea mai multor proiecte care vor contribui la declanșarea unei schimbări reale în modul în care ne apreciem, ne protejăm și ne promovăm patrimoniul, astfel încât Anul european al patrimoniului, să aducă beneficii pe termen lung cetățenilor.