Dumitru Diacov: Partidul Democrat din Moldova este, și va rămâne mereu, un promotor ferm al democrației!

Pe data de 8 februarie Partidul Democrat a împlinit 21 de ani de la fondarea sa. Povestiti-ne cum a decurs dezvoltarea acestui partid? Întradevăr, acum 21, de ani împreună cu o serie de colegi și patrioți care s-au dedicat cauzei propășirii Republicii Moldova, am înființat mișcarea pentru o Moldovă Democrată și Prosperă. Peste ani această Mișcare a crescut și devenit Partidul Democrat din Moldova, astăzi una din cele mai mari organizații politice din țara noastră. Evident că de la înălțimea prezentului această anivesare mă face să mă simt mândru, dar totodată și recunoscător și conștient de calea pe care am parcurs-o, dar și deciziile pe care, împreună cu colegii mei, le-am putut întreprinde spre fortificarea și edificarea partidului. Nu a fost mereu glorios prezentul pentru PDM, cum ar putea părea astăzi. Au fost vremuri când unii dintre colegii de partid au ales să părăsească formațiunea și chiar să o atace și să concureze deschis cu aceasta. Le-am respectat opiniile, dar nu și trădarea. Dar oarecum port și pentru ei o recunoștință, pentru că doar astfel PDM a devenit mai tare și s-a adaptat realităților politice din Republica Moldova. În memoria mea desigur păstrez și astăzi primele succese ale PDM, precum și lecțiile amare acumulate în anii tinereții partidului. Cum ar fi, de exemplu, alegerile din 2001, când nu am trecut pragul electoral și când partidul s-a purificat de cei care nu i-au fost devotați cauzei sau valorilor care le împărtășim. Probabil că aceasta a fost și cea mai prețioasă dar și dificilă lecție din biografia noastră. Ulterior ne-am reprezentat alegătorii și din perspectiva opoziției față de Partidul Comuniștilor care se afla la guvernare. Desigur au mai fost multe etape când am învățat din propriile eșecuri, cum ar fi de exemplu părăsirea Blocului Moldova Democrată, cu care am participat inițial la alegerile parlamentare din 2005 și pe care a trebuit să-l părăsim datorită dorinței noastre de a păstra orientarea social-democrată a partidului. Și bine am făcut, fiindcă putea să dispară și PD, împreună cu cei care au fost în Moldova Noastră. Este emblematic că mereu am rămas devotați valorilor social-democrației și cauzei integrării Europene a Republicii Moldova. Pentru mine personal este important că PDM de fiecare dată și-a asumat nu doar succesele dar și greșelile, învățând din fiecare dintre acestea. Probabil aceasta și constituie secretul longevității acestui partid pe care am avut onoarea să-l fondez și conduc, deja de 21 de ani. Partidul Democrat este singurul partid care la momentul potrivit și-a schimbat în mod democratic liderul. Dl Vlad Plahotniuc este al treilea Președinte de partid. Nu mai avem în Republica Moldova astfel de exemple. Uitați-vă câte partide s-au perindat și dispărut odată cu liderii lor!

La 21 de ani a partidului și peste două decenii de activitate politică personală cu vedeți politica din țara noastră, ce schimbări sau evoluții a suferit în timp? Să știți că în experiența mea, spre regret, politica din Republica Moldova a rămas relativ neschimbată. Am rămas la fel de dezbinați, mai tot timpul urcați pe baricadele poltice a teberelor adverse. La fel de ușor manipulați și întărtați de politicieni. Și desigur la fel de neconstructivi în a conlucra spre binele tutror și al țării, ghidați de un spirit național unificator. Poate că am dobândit cu toții mai multă experiență, poate că am învățat, sper, din propriile greșeli, dar majoritatea partidelor au apărut și dispărut cu liderii lor, iar promisiunile goale și lupta politică continuă neîncetat, chiar dacă sub diferite culori politice, în detrimentul Republicii Moldova, iar acele lecții nu se manifestă la fel de consistent pe cât mi-aș dori eu în rezultatele alegerilor electorale sau responsabilitatea politicienilor care ne reprezintă, pe potrivă. Speranța mea era și continuă să fie că peste ani democrația va pune ireversibil stăpânire în Republica Moldova și că în bunul spirit al acesteia, ne vom învăța să fim mai buni alegători, lăsați mai greu insitgați sau ghidați de promisiuni și lozinci false, gospodari mai conștienți al acestei țări și poate în acest fel cu politicieni mai responsabili care, în colaborare, să lucreze pentru binele patriei. Recunosc că sunt oarecum idealist când expun aceste păreri, dar, de fapt, nu mai puțin pragmatic. Țările cu tradiții democratice îndelungate, țările bogate, sunt toate unite și pragmatice, iar acest lucru se datorează înainte de toate conștiinței și spiritului național al electoratelor acestora, și drept rezultat responsabilității politicienilor care le guvernează. Sunt convins că aceasta este și unica cale de evoluție pe care trebuie să meargă politicul din țara noastră pentru ca Republica Moldova să ajungă pe culmile Olimpului.

Creșterea demografică în Republica Moldova este în scădere și nu avem la acest moment posibilități reale de a schimba situatia. În fiecare zi mai multe persoane pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Ce părere aveti Dvs pe marginea acestei situații? Desigur este o stare de fapt care mă îngrijorează, pe de o parte, și care ne motivează să continuăm să întreprindem măsuri spre dezvoltarea țării, pe de alta. Nu aș vrea să fiu atât de pesimist și constat că nu există posibilități reale de a schimba situația. Acestea desigur există, creșterea economică tangibiliă, sporirea nivelului de viață a populației, într-o Moldova liberă, democrată și prosperă va face ca moldovenii să nu-și părăsească baștina și poate chiar să revină eventual acasă. Noi înțelegem că pleacă, preponderent oamenii de la țară. Avem sate mari, unde nu există industrie, locuri de muncă. Noi pe timpul URSS ne mândream că trăim în “grădina înfloritoare a Uniunii Sovietice”, dar acum înțelegem că asta este o năpastie. Reformele ambițioase pe care le întreprindem în raport cu dezideratul integrării Europene, dar și creșterea economică prin stimularea ivestițiilor străine și redobândirea încrederii partenerilor de dezvoltare, și nu în ultimul rând al cetățenilor în țara noastră, sunt exemple grăitoare în acest sens. Dar evident că nici irealist nu pot să fiu și să promit o soluție imediată a problemei. Tragedia Moldovei este că mulți au ales să nu o ajute atunci când a avut nevoie, iar să repari o țară săracă și dezbinată, aflată mereu în bătălia orgoliilor extremelor politice și geopolitice, mai ales fără ajutorul fiecărui cetățean, nu este deloc ușor. Cred că atunci când vom recăpăta cu toții încrederea în țara noastră și pune umărul la edificarea unei Moldove prospere vom rezolva și problema creșterii demografice și a migrației.

Ce credeți că este posibil de întreprins pentru îmbunătățirea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional? Cred că și soluția pentru îmbunătățirea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional este strâns legată cu soluționarea problemelor cetățenilor și creșterii nivelului lor de trai. Sunt convins că toți prietenii și partenerii Republicii Moldova sunt interesați să aibă în persoana țării noastre un partener de încredere cu cetățeni fericiți și o prosperitate în creștere. Bunăstarea noastră va fi cel mai bun garant al stabilității și dezvoltării Moldovei. Cu riscul de a repeta convingerile pe care le-am vocieferat mai sus, nădăjduiesc că reformele ce reies din integrarea Europeană și eforturile noastre de recăpătare a încrederii partenerilor de dezvoltare în Republica Moldova, vor contribui la îmbunătățirea imaginii acesteia pe plan internațional. Chiar dacă deloc simplă, continuarea eforturilor și măsurilor pe această filieră, va duce în timp la redresarea situației în țara noastră. De fapt, totul este foarte simplu: noi trebuie să adoptăm legi europene, să avem disciplină și calitate europeană, să creem mai multe locuri de muncă bine plătite. Și atunci și oamenii vor fi mai încrezători față de viitorul lor și mai puțin vor avea mai puține pretenții față de stat, iar țara va fi mai stabilă și mai puternică.

Care este vizuinea Dvs pentru viitorul Republicii Moldova? Am spus-o nu odată, Republica Moldova pentru mine, ca și pentru toți patrioții acestei țări cred, trebuie, înainte de toate, să fie democrată, liberă și prosperă. Acesta este și motivul pentru care de atâția ani am ales valorile libertății, egalității și solidarității drept piloni ai Partidului Democrat. Numai așa, când toți cetățenii pot să-și construiască liber și în condiții echitabile viziunea sau proiectul lor personal de viață, Republica Moldova are sorț de izbândă. Țara noastră trebuie să-și materializeze vocația europeană, rămânând totodată în continuă dezvoltare și modernizare, deschisă pentru noi idei și deziderate. Iata de ce, PDM este, și va rămâne mereu, un promotor ferm al democrației și progresismului social și economic, astfel încât viziunea noastră de viitor să se materializeze în succesul Republicii Moldova pe termen lung și în bunăstarea cetățenilor în parte.

 

Cum vă petreceți timpul în afara domeniului politic, ce fel de ocupații are Președintele Partidului Democrat atunci când nu face politică? Mai nou petrec, când am ocazia mai mult timp cu cei 4 nepoți ai mei și familia. Acestea sunt cele mai plăcute momente personale în afara politicului. Sunt toți deja mai mari, adolescenți, și respectiv la etapa când învață și sunt curioși să împărtăș cu ei diferite experiențe de viața. Probabil acest interes al lor, pe care îl manifestă, mă și face să fiu mai conștient și optimist față de viitorul țării noastre, pentru că, ca orice bunel, vreau să-mi văd copiii și nepoții fericiți, aici, acasă, în Republica Moldova.