Ooops... Error 404
Sorry, but the page you are looking for doesn't exist.
You can go to the HOMEPAGE

OUR LATEST POSTS

„PESCĂRUȘUL” de A. P. CEHOV 30 martie, ora 18:30 #comedie, 16+ – la Teatrul Național Eugene Ionèsco

După mai bine de 30 de ani, „Pescărușul” de A. P. Cehov revine în scena Teatrului Național „Eugène Ionesco”. De data aceasta, în versiunea regizorală a lui Nikita Betehtin. Valorificând resorturile teatralității, a scenei puse în scenă, împlântate în structura comediei cehoviene, regizorul scoate la iveală tabloul unei realități golite de iluzii romantice, de falsitatea măștilor sau de pretențiile deșarte ale creației artistice neinspirate.

„Pescărușul” readuce în fața spectatorilor nu doar pasiunea umană de a-și trăi viața, ci și a lua viața așa cum este ea – cu lupta, uneori crâncenă și dură, pentru fericire și dragoste, pentru atenția și admirația celorlalți. Cu tot dinadinsul, personajele piesei încearcă să-și valorifice șansele, pe care le percep ca pe un ultim dar al destinului. Senzația limitării orizontului de așteptare și a speranței în ziua de mâine, apropie condiția personajelor cehoviene de cea a omului zilelor noastre.

Totodată, împreună cu personajele sale, Cehov pune în prim-plan condiția omului aflat în fața imensității universului și a eternității, care fac luptele și conflictele terestre să pară lipsite de importanță și măreție. În lumina imuabilă a lunii, întâmplările cotidianului, frământările și patimile personajelor conștienți de inevitabilitatea morții și a declinului, devin pe cât de zadarnice, pe atât de ridicole.

În ce constă fericirea și care sunt mizele noastre în căutarea bucuriei pe care ne făgăduiește existența? Cum să deosebim ceea este cu adevărat important de ceea ce este efemer? O nouă viziune regizorală asupra „Pescărușului” de A. P. Cehov promite revelarea conflictelor și pasiunilor umane, care în lumina eternității par a fi o irosire absurdă și zădarnică a vieții la marginea prăpastiei. Durata spectacolului: 3 ore (cu pauză de 15 minute).

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco
Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.
Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionèsco – teatrul care te iubește!
Vă promitem că n-o să vă plictisiți. Vă așteptăm la teatru!

„ADI” de Constantin Cheianu 29 martie, ora 18:30 #monodramă +16 – la Teatrul Național Eugene Ionèsco

„Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanşat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica fiinţă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârşit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.” Monospectacol cu Anatol GUZIC! Durata spectacolului: 90 minute. 

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco
Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.
Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionèsco – teatrul care te iubește!
Vă promitem că n-o să vă plictisiți. Vă așteptăm la teatru!

Guvernul Republicii Moldova inițiază negocieri pentru Acordul cu Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere

20 martie 2024, Chișinău- Guvernul Republicii Moldova, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul Republicii Italiene pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere în scopul conversiunii. Recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere emise de Republica Moldova și Republica Italiană va duce la facilitarea traficului rutier. Prevederile proiectului stabilesc componența delegației oficiale care va iniția și conduce tratativele între cele două părți în vederea încheierii Acordului. Acordul va consolida relațiile de cooperare între cele două țări în domeniul recunoașterii reciproce a permiselor de conducere și va facilita conversia acestora pentru titularii care își stabilesc reședința pe teritoriul celeilalte părți, fără a susține examene teoretice și practice, cu excepția unor situații speciale.

SURSA

29 martie- termen limită de înscriere la concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității Produselor și Serviciilor”

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova anunță antreprenorii autohtoni că au mai rămas câteva zile până la încheierea termenului de aplicare la Concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” pentru anul 2023.

Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, Concursul „Marca Comercială a Anului” a fost inițiat în anul 2003 și a devenit, pe parcursul celor XX de ediții, unul dintre cele mai eficiente platforme de promovare a mărcilor comerciale, de evidențiere a liderilor pe piața autohtonă. Concursul „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității Produselor și Serviciilor”, care este la cea de a X-a ediție, are drept scop identificarea companiilor ce au implementat cu succes managementul calității și promovează abordările moderne ale calității.

CCI a RM alături de partenerii săi îndeamnă antreprenorii autohtoni să se înscrie la cele două concursuri importante. Premiile pe care le vor obține ulterior în cadrul Galei Businessului Moldovenesc, confirmă curajul, perseverența și dorința companiilor de a se afirma pe plan național și de a-și contura reușitele în domeniul promovării mărcilor comerciale și al managementului calității. Toți învingătorii edițiilor precedente sunt o dovadă clară a faptului că fiecare companie și brand are nevoie de promovare și că toate acțiunile pe care le întreprind nu sunt în zadar, ci contribuie direct la dezvoltarea mediului de afaceri autohton. De aceea încurajăm companiile moldovenești să se înscrie până pe data de 29 martie 2024, la Concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității Produselor și Serviciilor” pentru anul 2023”, a spus Sergiu HAREA. Fiind la cea de-a XXI-a ediție, concursul „Marca Comercială a Anului” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piața internă și externă. Rezultatele concursului permit evidențierea liderilor și stabilirea dinamicii comportamentului consumatorilor pe piața autohtonă.

Pentru premiul mare –„Mercuriul de Aur”, mărcile comerciale pot fi înregistrate în concurs la una sau mai multe nominalizări din cele ce urmează, conform criteriilor de profesionalism: Nominalizarea  „INTER”; Nominalizarea „LIDERUL ANULUI”; Nominalizarea închisă „REPUTAŢIE ŞI ÎNCREDERE”; Nominalizarea „EXPORT”; Nominalizarea  „REBRANDING”; Nominalizarea  „IMM-UL FAVORIT AL ANULUI”; Nominalizarea  „DEBUTUL ANULUI”; Nominalizarea „MARCA COMERCIALĂ RESPONSABILĂ SOCIAL”; Nominalizarea „FEMEIA ÎN AFACERI”; Nominalizarea „ECONOMIA VERDE”; Nominalizarea „BUSINESS ON-LINE”; Nominalizarea „AFACERI DE FAMILIE”;   Nominalizarea „LOCURI DE MUNCĂ PRIETENOASE FAMILIEI” și Nominalizarea „IMPLEMENTAREA STANDARDELOR DE INTEGRITATE ÎN SECTORUL PRIVAT”; sau criteriilor de consum: Nominalizarea „APRECIEREA CONSUMATORILOR” și Nominalizarea „MARCA LOCALĂ”.

 Participanții la concursul, și în anul curent, vor beneficia și de unele avantaje: publicitate suplimentară şi dezvoltarea imaginii mărcii comerciale, inclusiv a produselor şi serviciilor desemnate prin această marcă; informația cu privire la participanți, la modul de desfășurare a concursului va fi mediatizată amplu pe paginile web și rețelele de socializare ale organizatorilor concursului, în mass-media, la conferințe de presă, în emisiunile televizate consacrate concursului; aprecierea părților slabe și a celor forte ale mărcii comerciale; specialiști și membri ai Juriului vor acorda consultații participanților; oferirea gratuită, pe parcursul unui an, a serviciilor de prediagnoză a proprietății intelectuale la întreprindere (experții AGEPI vor examina portofoliul obiectelor de proprietate intelectuală deținut de întreprindere și vor prezenta recomandări privind valorificarea eficientă a acestuia); organizarea seminarelor/ training-urilor în domeniul proprietății intelectuale pentru angajații întreprinderilor participante la concurs, inclusiv la sediul întreprinderii (gratuit), 1 seminar, de o zi (8 ore), 12-16 persoane; organizare de instruiri și consiliere în domeniul integrității și anticorupție; reducere de 10% din taxa de participare în cadrul unei expoziții virtuale de pe platforma virtual-fairs.md; reducerea de 20% din taxa de înregistrare pentru: transmiterea cererii/ofertei firmei la Camerele de Comerț și Industrie din străinătate; înserarea cererii/ofertei firmei în bazele de date cu ofertele comerciale gestionate de CCI; participarea la misiuni economice în străinătate; participarea la forurile bilaterale organizate în RM; publicarea color, gratuită, în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală a imaginii mărcilor, laureate ale concursului, la solicitarea titularilor de marcă (pe parcursul anului); publicarea gratuită a contactelor întreprinderii și domeniului de activitate în Catalogul informativ-publicitar „Mărcile comerciale de succes din Republica Moldova 2023”.

Ediția anului trecut a Concursului „Marca Comercială a Anului” a înregistrat  110 mărci participante dintre care 106 au fost premiate. Pe parcursul celor 20 de ediții la concurs au fost înregistrate peste 1800 de mărci.

• Etapele concursului: 

29 martie 2024 – încheierea etapei de depunere a cererilor de participare;

12 aprilie 2024 – încheierea etapei de depunere a pachetelor de prezentare;

01-12 aprilie 2024 – desfășurarea sondajului în rândul consumatorilor;

17-26 aprilie 2024– activitatea grupului de experți și a comitetului de organizare;

Concursul „Premiul Pentru Realizări în Domeniul Calității Produselor și Serviciilor” este la cea de a X-a ediție. Scopul acestuia este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și de a promova abordările moderne ale calității. La această ediție, companiile care sunt certificate ISO vor prezenta un raport de autoevaluare bazat pe 5 criterii, în timp ce ceilalți participanți vor prezenta tradiționalul raport bazat pe cele 9 criterii de excelență în domeniul calității. După depunerea cererilor (perioadă de până la 29 martie 2024) și a raportului până la 12 aprilie 2023 , evaluarea managementului calității în cadrul Concursului se desfășoară în 2 etape:

– Evaluarea rating-ului întreprinderilor participante prin metoda de sondaj 01-12 aprilie 2024;

– Evaluarea din partea grupului de experți şi a comitetului organizatoric 17 – 26 aprilie 2024.

La ediția din 2023, la concurs am avut un număr de 41 de participanți, dintre care 36 au fost desemnați Laureați, apreciați cu premiul mare „Zeița Calității”, iar 5 au fost desemnați cu diplome. În total, pe parcursul celor 9 ediții, au participat 450 de companii. Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc”– cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, care se va desfășura în vara acestui an. Cele două concursuri sunt organizate de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în comun cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) și în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Centrul Național Anticorupție (CNA), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC) și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția  Consumatorilor (ISSPNPC)

Antreprenorii se pot înscrie la concursuri până pe 29 martie 2024, pe adresele viorica.cazacu@chamber.md, tatiana.sainciuc@chamber.md și olga.grosu@chamber.md. Toate materialele vor putea fi accesate pe pagina www.chamber.md, la categoria Concursuri.

„PETER PAN” după James Matthew Barrie – 24 martie, ora 17:30

24 martie, ora 17:30 „PETER PAN” după James Matthew Barrie #spectacol pentru toate vîrstele

Hai cu noi în Țara de Nicăieri!

În premieră absolută pentru Republica Moldova, un titlu cunoscut în toată lumea. Fiind prezentat publicului în diferite viziuni, prin prizma spectacolelor, ecranizărilor cinematografice și desenelor animate. Un text scris de scriitorul și dramaturgul scoțian, James Matthew Barrie. O poveste îndrăgită de cei mari și de cei mici.

PETER PAN – un spectacol pentru toate vârstele, care-i fură pe cei mici în acțiunea poveștii provocând-ui să zboare împreună cu Peter Pan în țara DE NICĂIERI trăind împreună cu personajele- momentul, clipa copilăriei, care peste ani v-a deveni  doar un sentiment de amintire pe care nu-l vor mai putea trăi pe de plin niciodată. Și cei mari au posibilitatea să-și amintească de acel suav sentiment copilărie. „Atîta timp cît suntem copii, putem zbura în imaginația noastră oriunde… În schimb cînd devenim oameni mari, uităm șmecheriile unui zbor, pentru că treptat începem să mai credem în asta…”. Durata spectacolului: 80 minute.

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco
Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.
Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionèsco – teatrul care te iubește!
Vă promitem că n-o să vă plictisiți. Vă așteptăm la teatru!

23 martie, ora 18:30 „Revizorul” de Nikolai Gogol #comedie 15+

23 martie, ora 18:30 „Revizorul” de Nikolai Gogol #comedie 15+

Intriga comediei satirice Revizorul de Nikolai Gogol îmbină motivul dramaturgic universal „quiproquo” cu motivul specific local al inspecției administrative. Conducerea de vârf a unui orășel provincial rus află despre sosirea incognito a unui revizor din capitală. În urma unor coincidențe bizare, un funcționar mărunt, „un fluieră-vânt”, pe nume Ivan Aleksandrovici Hlestakov, este confundat cu un controlor de stat. Considerat revizor, acesta se bucură de toată admirația și slugărnicia oficialilor servili. Revenind la textul clasic al lui N. Gogol, regizorul Petru Vutcărău încearcă să-l modernizeze și să-l adapteze la problemele cu care se confruntă societatea zilei de azi. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”? Durata spectacolului: 180 minute ( cu pauză de 15 minute).

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco
Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.
Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionèsco – teatrul care te iubește!
Vă promitem că n-o să vă plictisiți. Vă așteptăm la teatru!