Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) sub patronajul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și cu suportul Comisiei UE din RM va organiza vineri, 25 mai, la Vinăria Poiana, s. Ulmu cea de-a doua ediție a ”Galei AIPA-2018”

 Evenimentul este organizat în parteneriat strategic cu MAIB, Moldova-Agroindbank, și susținut în calitate de partener general media, de Agro TV Moldova.
”Gala AIPA” – eveniment în cadrul căruia vom recunoaște eforturile şi contribuția agricultorilor pentru cel mai important sector al economiei moldovenești și care reprezintă cel mai principal eveniment din această primăvară pentru agricultură şi reunește reprezentanți ai autorităților centrale și locale, asociații, fermieri şi companii care activează în agricultură. Anul acesta, Gala AIPA vine și cu noutăți, însoțită de noi nominalizări în cele 4 domenii importante: ”Apicultorul Anului”; ”Cea mai atractivă pensiune agroturistică”; ”Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă”; „Start-up-ul Anului”.
În premieră, prin prisma Premiului ”Contribuabilul agricol – FNDAMR”, evenimentul va scoate în evidență importanța achitării de către fermieri a impozitelor și taxelor care contribuie la formarea bugetului de stat, eventual contribuind direct la formarea FNDAMR (Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural). Prin nominalizarea respectivă, ne propunem să sensibilizăm fermierii vis-a-vis de importanța achitării impozitelor astfel devenind un partener de încredere în dezvoltarea activităților economice din sector și a țării. Al doilea an consecutiv, printre nominalizările de bază acordate în cadrul evenimentului se vor regăsi: Tânăr Fermier de Succes; Inovații în Agricultură; Cea mai de succes Femeie – Fermier; Cel mai de Succes Grup de Producători Agricoli; Cea mai performantă plantație multianuală; Cea mai performantă Fermă Zootehnică; Cea mai Performantă Investiție în Dezvoltarea Infrastructurii Postrecoltare și Procesare; Cel mai bun exemplu în Agricultura Ecologică; Cele mai avansate tehnologii în Domeniul Vitivinicol.
Pentru că sectorul agricol este unul esențial în dezvoltarea economiei țării dar şi pentru cei care lucrează în rândul autorităților şi al domeniilor conexe agriculturii, în cadrul evenimentului Gala AIPA vom premia şi vom aplauda activitatea acestora pentru sector. Astfel, în cadrul evenimentului vor fi dedicate și decernate premii partenerilor cheie precum ar fi: Premiul ”Cea mai Cooperantă Bancă în Susținerea Producătorilor Agricoli”; ”Jurnalismul Agricol – pentru promovarea activă în sectorul agricol”; ”Proiectul Anului – finanțat de Partenerii de Dezvoltare”; ”Asociația de Profil a Anului”; ”Cea mai activă Companie de Consultanță”. Procedura de votare în acest an este una mult mai transparentă oferindu-le actorilor din domeniu posibilitatea de a participa activ prin votarea on-line. Astfel, a fost creat site-ul gala2018.aipa.md unde sunt invitați toți doritorii de ași expune părerea și opțiunea de vot pentru cele mai performante investiții în domeniile conexe sectorului agricol și rural și care au fost cei mai competitivi producători agricoli. Prin urmare, sunt îndemnați toți doritorii de a participa la procesul decizional de selectare a câștigătorilor să de-a dovadă de implicare si de mobilizare în votarea candidaților la premiile AIPA, în perioada 4 mai – 16 mai, 2018.
Gala AIPA aduce în atenție cele mai importante şi mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu şi beneficiază de o prezență mare a participanților şi a mass – mediei. Vom afla, de asemenea, cu ce provocări se confruntă, de ce au nevoie pentru a-şi crește afacerile şi care sunt poveștile lor de succes.

Gala AIPA se desfășoară cu sprijinul partenerilor de dezvoltare: MIEPO; Proiectul 2KR; ONVV. Sponsori ai evenimentului sunt: „Klassika Asigurări” S.A.; ÎM “Südzucker Moldova”; ”Agrostoc” CÎ; ”AMG KERNEL” SRL; ”Glass Container Company” SA, precum și cu susținerea partenerilor media: Lider Agro; Agrobiznes; Gazeta Satelor; Moldova în Progres.