19Anul 2013 a fost declarat, în Republica Moldova, la fel ca și în Uniunea Europeană, Anul European al Cetăţenilor.Decizia respectivă a Guvernului Republicii Moldova are drept scop implicarea cît mai activă a fiecărui cetăţean în procesul de integrare europeană și modernizare a Ţării. Este firesc să fie așa, pentru că Moldova este parte a Europei, inclusiv prin cetăţenii săi care locuiesc în ţările europene și care ne reprezintă cu onoare și demnitate a fi cetăţean înseamnă a nu fi indiferent.

Republica Moldova nu se va limita niciodată la granițele naționale și va fi oriunde va ajunge un cetățean de-al nostru. Guvernul depune tot efortul necesar pentru a susține cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare. Biroul pentru Relații cu Diaspora, instituit în octombrie 2012, este încă un pas în această direcție care demonstrează intenția de a continua, dezvolta, intensifica și îmbunătăți toate acțiunile Guvernului în beneficiul tuturor celor care sînt departe de Patrie. Dar aceste eforturi se vor încununa cu succes numai dacă va exista implicarea tuturor și a fiecărui cetățean în parte, cei plecați și cei în țară, care să urmărească un singur scop – dezvoltarea și transformarea Republicii Moldova într-un stat modern european în care să dorim să rămînem și să revenim.

În primul an al activitatii Biroului, am venit cu o felicitare inedită către colegii și partenerii noștri. I-am indemnat să devină Moș Crăciun și să realizeze dorințele celor care încă mai cred în Moșul sau pentru care Moșul e ultima speranță. Am preluat 100 de scrisori de la academia lui Moș Crăciun (asociația la care ajung scrisorile copiilor moldoveni adresate lui Moș Crăciun). Ideea a prins, și mai bine de 100 de copii și-au primit darurile, mulți dinntre ei exclamînd «este exact ceea ce mi-am dorit». Astfel, am reușit să atragem în această acțiune de binefacere politicieni, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, oameni de afaceri etc. Dorința mea este ca acest spirit al acțiunilor de binefacere, al sprijinului reciproc și grijei față de cei care au nevoie de atenția și afecțiunea noastră, să ne însoțească pe tot parcursul acestui an și în continuare. Doar dacă nu vom fi indiferenți și vom manifesta responsabilitate civică, vom reuși să construim o societate liberă și prosperă.

În acest context, aș dori să mulțumesc tuturor asociațiilor diasporale care au organizat diverse acțiuni cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acestea nu doar au adus fericire și buna dispozitie în inimile conaționalilor noștri, dar de multe ori au inclus și acțiuni de caritate pentru copiii orfani, bătrînii, persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Vreau să le urez ca acest spirit de binefacere să dainuie și, cu forțe commune, sa putem realiza și mai multe în noul an. Aș vrea să urez tuturor optimism și încredere în forța comunității noastre, pentru a deveni mai uniți și mai eficienți în toate, pentru a ne apăra drepturile și a ne ajuta reciproc, pentru a reprezenta țara mai bine și chiar a ne integra mai bine în familia europeană.

Mai vreau să mulțumesc conaționalilor noștri care cu mîndrie arborează steagul Moldovei deasupra diverselor piedestale pe care urcă datorită succeselor lor în cele mai diverse domenii: sport, muzică, pictură, știință, și multe altele. Mulțumesc studenților care ne fac cunoscuți în lume inclusiv și pentru dorința și capacitatea de a învăța. Mulțumesc entuziaștilor din diasporă pentru tot ce fac pentru a menține flacăra dorului de casă și legătura cu Republica Moldova.