Mai bine de 10 ani frații Alexandru și Dumitru PRISĂCARU gestionează firma de consultanță ,,InterDoc-Cetățenie Română”, cu sedii la Chișinău și București. Din discuția cu Alexandru Prisăcaru, conducătorul firmei de la Chișinău, am înțeles prin ce se deosebește activitatea acesteia de a celorlalte firme care prestează servicii similare în vederea redobândirii cetățeniei române. Cea mai importantă deosebire este că oferă servicii pentru perfectarea dosarelor pe întreg procesul de redobândire, de la A până la Z, inclusiv în ceea ce privește transcrierea actelor românești necesare după depunerea jurământului de cetățean al României. Astfel, pe parcursul activității au ajutat peste 10000 de oameni să-și redobândească cetățenia română. 

Domnule Prisăcaru, care sunt reperele activității firmei ,,InterDoc-Cetățenie Română”, pe care o conduceți ? Cum a evoluat pe parcursului anilor? Activitatea firmei ,,InterDoc-Cetățenie Română” a început acum mai bine de 10 ani, după ce și eu trecusem prin procedura de redobândire a cetățenii, fiind student în România. Am depus actele, după care m-am confruntat cu multiple probleme generate de birocrație. În acea perioadă s-a format Autoritatea Națională pentru Cetățenie și actele nu se mai depuneau la Ministerul Justiției din România, cum era anterior. Astfel, am decis împeună cu fratele meu, Dumitru, care, de asemenea, se afla la București, să oferim consultanță, mai bine zis să-i ajutăm pe cei care aveau nevoie de anumite sfaturi. Așa cum începe orice afacere de familie – primii clienți sunt cunoscuții, rudele, prietenii. Ulterior, am deschis un sediu la Chișinău. Eventualilor nostri clienți le oferim o consultație gratis, cu detalii despre pregătirea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române, ceea ce presupune în primul rând colectarea documentele necesare, îndemnându-i să se asigure că au dreptul să faceți acest lucru, sunt eligibili. Deci, vor avea dovada documentară că sunt urmași ai cetățenilor români,  au legătură directă cu a 3-a generație născută în România până la 28 iunie 1940. 

Procedura de redobândire a cetățeniei este una îndelungată și anevoioasă. Care credeți că sunt cele mai dificiale probleme în acest proces, atât pentru client, cât și pentru firma de consultanță? Una dintre problemele cele mai complicate, de care, uneori, depinde durata procedurii de redobândire a cetățeniei este colectarea actelor necesare. Așa cum am menționat, Legea redobândirii cetățeniei române prevede conexiunea cu părinții, buneii, străbuneii care s-au nascut până în anul 1940. Pentru aceasta sunt necesare actele de arhivă, care confirmă acest lucru. Iată aici apare și problema – în multe acte nu este o concordanță a numelui, de exemplu. Cetățeanul a primt la naștere adeverința în grafie latină, dar căsătorindu-se deja după 1940, certificatul era în grafie chirilică. De multe ori fiind transcrise ortografic greșit. Prenumele la naștere era Ion, dar în certificatul de căsătorie putea să fie deja Ivan sau alte prenume frecvent schimbate Nicolae – Nicolai, Mihai – Mihail, Ana – Anna. Același lucru și în nume de familie. Astfel, este necesar să se facă claritate sub acest aspect. Și acesta este primul îndemn – să verifice autenticitatea datelor actelor de stare civilă.

Și care ar fi alte sfaturi pentru client, dar și ajutorul pe care îl acordați? Prima consultanță este gratuită și se referă, în principiu, la pachetul de acte necesare. Apoi, clienții nostri se impart în două categorii – cei care au timp, dar nu au prea mulți bani. Aceștea, după consultațiile nostre, singuri își pregătesc pachetul de acte, iar celalată categorie, care invers – au bani, dar nu au timp, ne încredințează nouă prin procură să pregătim actele necesare. Or, sfaturile sunt aceleași pentru toți – să aibă garanția eligiblitățiii de a redobândi cetățenia română, să nu aibă eventuale problem grave la dosar, să nu să se grăbească cu depunerea actelor până sunt excluse unele inexactități din acte.

Activitatea firmei de la București, gestionată de fratele Dumneavoastră Dumitru,  ce presupune? Ar fi, în primul rând, o punte de legătură dintre firmele de la Chișinău și București. Studiind în România am fost rugați de mai mulți colegi, prieteni să-i ajutăm cu perfectarea deja a actelor românești, după ce au redobândit cetățenia, căci, după cum se știe, trebuie ca toate acctele – buletinul de identitate, cel de naștere, de căsătorie trebuie să fie transcrise, în variant română. Iată pe această dimensiune se axează firma ,,InterDoc-Cetățenie Română” de la București. Majoritatea clienților nostril de la Chișinău după ce au depus jurământul, apelează la serviciul firmei conduse de fratele Dumitru. Este, într-un fel, un circuit închis.