Activăți în funcția de Ambasadoare a Republicii Moldova în Italia de trei ani. Faptul că sunteți femeie vă avantajează, având în vedere specifi cul relațiilor dintre cele două țări?
Ceea ce mă avantajează, în primul rând, este cunoașterea țării, a limbii italiene și sprijinul numeroșilor prieteni italieni ai Republicii Moldova.
Deși dacă e să ținem cont de specifi cul comunității noastre din Italia – peste două treimi sunt femei, faptul că sunt și eu femeie cred că îmi facilitează într-o anumită măsură interacțiunea cu ele. De altfel, mă bucur mult că și Italia are la Chișinău o Ambasadoare, Valeria Biagiotti, cu care avem o relație de colaborare și amiciție la fel de frumoasă ca și cu predecesorul său, Enrico Nunziata. În fi ne, cred, însă, că ceea ce avantajează cu adevărat pe un Ambasador sau pe o Ambasadoare este competența, respectul și sensibilitatea față de oameni, și mai puțin faptul dacă este barbat sau femeie.

 

Cum apreciați activitatea Ambasadei și evoluția relaților moldo-italiene, în general?
Avem o activitate intensă și, aș zice, evoluții destul de bune. Ne străduim să consoliddăm parteneriatul care s-a dezvoltat cu Italia în cei 25 ani de relații diplomatice, pe care îi marcăm în acest an. Azi Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri europeni ai Republicii Moldova. Avem peste 30 de acorduri bilaterale în diverse domenii. Italia este al doilea partener economic printre statele Uniunii Europene și al doilea investitor străin la noi în țară. Mă bucur mult că am reușit să consolidăm prezența noastră instituțională în Italia. Pe lângă Ambasada de la Roma, avem un Consulat general la Milano, un Consulat la Padova. În acest an am deschis trei consulate onorifi ce: în Toscana, Marche și Abruzzo, Puglia, Basilicata și Molise. Împreună cu Camera de Comerț Italo-Moldavă și Consulatele Onorifi ce doar în prima jumătate a anului curent am reușit să organizăm prezentarea Moldovei la Fermo, Arezzo, Barletta, Pordenone, Chieti.

Care este relația Ambasadei cu moldovenii din Italia?
După cum știți, Italia este țara care găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni printre statele Uniunii Europene – peste 250 mii. Evident că avem de soluționat zilnic o mulțime de probleme și situații.
Cu cetățenii noștri avem o relație complexă, dar totodată constructivă și pozitivă. Ambasada este în contact permanent cu cele peste 70 de asociații ale moldovenilor din toată Italia, organizăm împreună numeroase inițiative și evenimente.
Pe 18-20 august voi participa la Zilele Diasporei, de unde sper să culeg informații prețioase, care ne vor ajuta să construim în continuare o relație activă și fructuoasă cu comunitatea noastră din Italia.

Care sunt proiectele Domniei Voastre în perioada următoare?
Prioritară este organizarea, în toamna acestui an, a vizitei la Roma a Prim-ministrului Pavel Filip. Vom organiza și o recepție, însoșită de un program cultural-artistic, prilejuită de cea de-a 26-a aniversare a Independenței Republicii Moldova și 25 de ani de la stabilirea relațiilor moldo-italiene. Avem în agendă mai multe evenimente de promovare a țării și a oportunităților de afaceri: în perioada 14-15 septembrie vom fi la Expoziția internațională Fiera del Levante din Bari, pe 1 octombrie – la o importantă expoziție de vinuri în Toscana etc. În centrul activității noastre va rămâne promovarea Acordului în domeniul protecției sociale și a celui privind recunoașterea titlurilor de studii.

Relațiile între Moldova si Italia prin Camera de Comerț Italo-Moldavă (CCIM)?
Avem o bună colaborare atât cu Camera de Comerț Italo-Moldavă, cât și cu cea Moldo-Italiană, care aduc o contribuție importantă la dezvoltarea relațiilor între țările noastre. Camera de Comerț Italo-Moldavă chiar ne-a încredințat, Ambasadoarei Valeria Biagiotti și mie, titlul de Președinte de Onoare. Mă bucur că am reușit să creăm o adevărată sinergie cu această Cameră. Am promovat împreună mai multe inițiative în toată Italia, dar și în Republica Moldova. Chiar acum câteva săptămâni, am organizat cu CCIM o misiune în Moldova a unei delegații de vinifi catori din Toscana. Avem deja mai multe evenimente comune în agendă pentru toamna acestui an.