Andrei CRIGAN …. Moldova este o țară strategică … Nu ne vom opri aici … Interviu cu Director General al AOAM

Ce reprezintă AOAM? În prezent, AOAM este mai mult decât o asociație de business, este o importantă comunitate a oamenilor de afaceri din țara noastră. În cadrul companiilor reprezentate de membrii AOAM lucrează circa 14 mii de angajați. Asta înseamnă tot atâtea familii din țara noastră care au un venit și un viitor la noi în țară. Este bine cunoscut și faptul că AOAM reunește oameni de afaceri de succes, dar și manageri de top din cele mai importante domenii economice. De asemenea, AOAM este și o platformă prin intermediul căreia reușim să promovăm interesele legitime ale mediului de afaceri din Republica Moldova. În acest sens, eforturile noastre se axează pe câteva direcții principale, printre care aș menționa îmbunătățirea cadrului legislativ care vizează mediul de afaceri, atragerea investițiilor străine și susținerea business-ului mic și mijlociu. Pe toate aceste direcții AOAM a reușit să miște lucrurile înainte în cei șase ani de activitate. Și, cu siguranță, nu ne vom opri aici nici de acum încolo.

Moldova este o țară strategică din punct de vedere geopolitic, dar și investițional. Care sunt oportunitățile actuale, într-un moment de criză europeană. Avem antreprenori care vor să investească în Republica Moldova? Dacă da, ce le propuneți investitorilor străini?
În primul rând aș vrea să vă spun că, în prezent, imaginea Republicii Moldova peste hotare este una mult mai bună decât era în anii precedenți. Acest lucru se vede și în rapoarte internaționale precum Doing Business de anul acesta, care arată că lucrurile se schimbă în bine și că în Moldova afacerile pot fi derulate în condiții mai bune. În al doilea rând, aș remarca acțiunile pe care le-a adoptat până acum actualul Guvern pentru susținerea mediului de business din țara noastră. Nu în ultimul rând, aș menționa și aspirația țării noastre de a face parte din spațiul Uniunii Europene. Toate acestea, fac din Republica Moldova o destinație atractivă pentru investiții, iar acest lucru se vede și în interesul pe care mai mulți investitori au început să îl aibă pentru țara noastră. Noi, cei de la AOAM, încercăm să răspundem acestui interes în creștere și să oferim o punte de legătură între întreprinderile autohtone și investitorii străini.

Care sunt partenerii interni și internaționali ai AOAM? În plan intern, încercăm să dezvoltăm o relație deschisă și constructivă cu autoritățile statului, cu alte organizații de business din țara noastră, cu societatea civilă. În plan extern, dezvoltăm relații de colaborare cu diverși parteneri comerciali, cu lideri cu notorietate, organizații internaționale. Și într-un caz, și-n celălalt, încercăm să reprezentăm cât mai bine interesele
mediului de afaceri din țara noastră și să contribuim la modernizarea Republicii Moldova.

Ce sfaturi aveți pentru tinerii antreprenori locali care doresc să se dezvolte în Republica Moldova? Dacă vrei să lansezi o afacere de succes, trebuie să fii cu adevărat focusat pe idee, de aceea primul sfat pe care l-aș da tinerilor antreprenori este să aibă încredere în ideea lor.
Apoi, la fel de important este și ca tinerii care vor să deruleze o afacere să nu se dea bătuți atunci când vor întâmpina greutăți. Cineva spunea că, prin perseverență, mulți oameni ajung la succes cu proiecte care aparent erau destinate eșecului. Aș menționa și faptul că pentru a reuși în afaceri, trebuie mereu să înveți și să fii conectat la experiența și cunoștințele din domeniul afacerilor.

Ce succese ați înregistrat până în prezent și care sunt obiectivele pentru 2017? Anul trecut am reușit să organizăm o serie de evenimente importante pentru mediul de afaceri, printre care aș menționa Forumul economic al AOAM, la care au participat personalități cu notorietate internațională, dar și oficiali din țara noastră. Tot în 2016, AOAM a semnat o serie de acorduri de colaborare cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), cu Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România, cu Camera de Comerț Italo – Moldavă, dar și altele.
Pentru că înțelegem cât de greu este pentru tinerii antreprenori să facă primii pași în dezvoltarea unei afaceri, la inițiativa fondatorului AOAM, Vlad Plahotniuc, tot anul trecut am inițiat două proiecte importante pentru sprijinirea tinerilor antreprenori. Mă refer la organizarea periodică a unor master-class-uri și training-uri, susținute de speakeri profesioniști,dar și la oferirea de granturi pentru tinerii antreprenori, în special pentru cei de la sate. În 2017, mi-aș dori să continuăm lucrurile bune începute pentru mediul de afaceri din țara noastră. Iar în acest sens, vă asigur, vom depune toate eforturile.