DSC_0057D-le Armas, la momentul actual, care sunt sarcinile principale ale  Autorităţii Aeronautice Civile? Provocările țintesc mereu către obiective, dar constrângerea majoră este  timpul alocat pentru realizarea acestora.  După o perioadă, revinind la cârma Autorităţii Aeronautice Civile, cu obiective clare notate pe agendă, împreună cu directorii ajduncţi şi o echipă de profesionişti, ne propunem să  îmbunătăţim constant întreaga activitate a Autorităţii Aeronautice Civile, să menţinem standardele de calitate şi siguranţă a zborului, să sporim eficienţa activităţii operaţionale, atragerea şi motivarea specialiştilor calificaţi, precum şi fortificarea culturii corporative.

Pentru a oferi aviaţiei civile din Republica Moldova un loc distinct în domeniul aeronauticii internaţionale, obiectivele propuse trebuie respectate ca fiind indispensabile!

  • Putem considera, ca vectorul pro-european al Moldovei impune standarte noi in activitatea aviaţiei civile din RM? Vectorul pro- european impune Republicii Moldova un nou cadru instituţional, care reflecta un nivel avansat de parteneriat cu UE. Acest lucru este resimţit şi în domeniul aviaţiei civile. Negocierile cu Uniunea Europeană, în vederea aderării Republicii Moldova la Spaţiul Aerian Comun European (SACE) au fost iniţiate încă în 2010, la iniţiativa autorităţilor moldoveneşti.  Pe 26 iunie 2012, la Bruxelles, a fost semnat Acordul privind Spaţiul Aerian Comun între UE şi Republica Moldova. Semnarea acestui Acord, oferă posibilitate companiilor aeriene din RM să efectueze zboruri în aeroporturile Uniunii Europene, şi celor europene – în aeroporturile Republicii Moldova, fiind anulate  restricţiile privind frecvenţa zborurilor şi accesul pe piaţă. Astfel, liberalizarea serviciilor aeriene cu UE crează condiţiile adecvate pentru creşterea competitivităţii şi atragerea activităţii unor noi companii în Republica Moldova, inclusiv a celor de tip low cost, stimulând reducerea preţurilor la biletele de avion şi  majorarea numărului de rute şi destinaţii. Totodată, sunt iniţiate o serie de acţiuni care au drept scop modernizarea aeroporturilor din Mărculeşti, Bălţi şi Cahul.
  • Care sunt acele reguli pe care se axează securitatea unui zbor? Securitatea zborulu denotă în primul rând motivul pentru care activăm, asigurând siguranţa în industria aeronautică. În acest sens, Republica Moldova menţine standardele de securitate conform cerinţelor ICAO (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale), Moldova fiind membru a acestei Organizaţii din anul 1992. Un argument în acest context, îl reprezintă rezultate ultimii misiuni de validare a activităţii Autorităţii Aeronautice Civile, efectuată de către Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale, în februarie anul curent. Inspectorii ICAO au remarcat nivelul corespunderii gradului de transpunere şi implementare a standardelor internaţionale precum şi progresele înregistrate de toate Direcţiile în cadrul AAC.
  • Unde astazi isi fac studiile (cursurile de perfectionare) pilotii moldoveni si restul specialistilor din domeniu? Pornind de la condiţiile prevăzute de Legea Aviaţiei Civile şi a competenţelor delegate de Guvernul Republicii Moldova în domeniul securităţii aviatiei civile, Autoritatea Aeronautică Civilă este organismul tehnic specializat care are ca obiect de activitate şi exercitarea funcţiei de supervizare a siguranţei zborului în aviaţia civilă la nivel naţional. Astfel, pregătirea şi perfecţionarea personalului aeronautic civil este prioritară. Cursurile de pregătire iniţială pentru piloţi, însoţitori de bord, controlori trafic aerian, controlori trafic aerian-dirijare sol şi personal aeroportuar, au loc inclusive şi în Republica Moldova. Calitatea acestora fiind recunoscută la nivel internaţional, ce corespunde cerinţelor EASA şi legislaţiei naţionale. Pentru perfecţionarea abilităţilor de zbor, piloţii moldoveni sunt instruiţi, obligatoriu, perioric în cele mai competente Centre de calificare din Europa (Franţa, Amsterdam, Germania), SUA (Dallas), Ucraina şi Rusia.
  • Cum puteti aprecia importanta evolutiei Aviatiei Civile, prin prisma trecutului si a perspectivelor pe viitor? Industria aviaţiei civile în Republica Moldova este una relativ tânără, dinamică şi flexibilă. Dezvoltarea ascendentă a acestui sector a contribuit esenţial la plasarea transportului aerian pe primul loc, după siguranţă, rapiditate, număr de pasageri, etc.  Aviaţia fiind unul dintre puţinele domenii care se află într-o continuă evoluţie şi care denotă trenduri pozitive de dezvoltare. Misiunea noastră este de a îmbunătăţi şi promova siguranţa aviaţiei prin reglementarea eficientă şi prin încurajarea aplicării unor standarde înalte de siguranţă. Dezvoltarea parteneriatului pozitiv benefic, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern într-o atmosferă de teambuilding şi respect. Acestea sunt principiile de care ne ghidăm şi pe care le promovăm atât la nivelul instituţiei şi la nivel naţional, cât şi în relaţia cu comunitatea internaţională a aviaţiei civile.
  • Cum aveti de gind sa sarbatoriti acest eveniment? Cu ocazia aniversării Aviaţiei Civile, Autoritatea Aeronautică Civilă împreună cu industria aeronautică, va organiza  un show aviatic de excepţie. Ne-am propus să le oferim spectatorilor evenimentului, un program deosebit din care nu va lipsi evoluţia piloţilor şi paraşutiştilor sportiv atât din ţara noastră cât şi din România. De asemenea aşteptăm Iacarii Acrobaţi – profesionişti ai Lotului Naţional de Acrobaţie al României;  Jurgis Kairys – profesionist lituanian, cu display solo şi in formaţie cu echipa Air Bandits din România; Baltic Bees- echipa privată de acrobaţie din Lituania, în premieră în Republica Moldova.
  • Cit de des calatoriti in calitate de pasager? Aveti încredere deplină in piloţii noştri? De cele mai multe ori, activităţile curente sunt indispensabile de inspectarea zborurilor. Ţinând cont de specificul meseriei, călătoresc foarte des cu avionul şi DA, am deplină încredere în piloţii şi inginerii moldoveni. Mulţi dintre ei urcă la manşa avioanelor mai bine de 30 de ani, împărtăşind pasiunea pentru zbor şi implementând,zilnic, experienţa obţinută în alte ţări.
  • Ce le puteti dori colegilor,  cu ocazia acestui jubileu? 19 septembrie 2014 este o zi în care celebrăm un eveniment istoric de o deosebită semnificaţie pentru Aviaţia Civilă a Republicii Moldova, dar mai ales pentru cei care au ales să-şi trăiască viaţa în aer. Vreau să cred că tânăra generaţie de aviatori va reuşi să se ridice la înălţimea aşteptărilor noastre, menţinând, nivelul, caracterul şi tradiţia! ‘La Mulţi Ani!’ şi sincere felicitări personalului din industria aeronautică, tuturor celor care şi-au îndeplinit, an de an, pilotând în aer sau coordonând de la sol, misiunile! Colegilor noştri care pentru noi, tot timpul, sunt „la înălţime” le urăm

La mulţi ani şi ….Cer Senin!