Asociatia moldo-italiana Dor - ParmaAsociaţia de promovare socio-culturală moldo-italiană “DOR” a fost fondată în 2012 la iniţiativa unui grup de basarabeni stabiliti in or.Parma, Italia. Asociaţia “DOR” este o organizaţie non-profit care organizeaza activităţi de utilitate socială cu implicarea membrilor asociaţi si terţe persoane. Asociaţia “DOR” are ca scop:
– promovarea intercaţiuni dintre societăţi şi culturi diferite, în special dintre societatea moldavă si cea italiană;
– promovarea iniţiativelor de solidaritate si cooperare în plan social, economic şi cultural între Italia şi R.Moldova, în scopul integrării cetăţenilor moldoveni în Italia şi susţinerea proiectelor de colaborare şi dezvoltare ale italienilor în R.Moldova;
– Susţinerea activităţilor formative, informative şi culturale;
– Susţinerea generaţiei tinere în promovarea proiectelor ce au ca şi scop menţinerea relaţiilor cu ţara de origine;
– Promovarea culturii de apropiere, toleranţă, respectarea drepturilor şi comportamentelor morale;
– Favorizarea integrării complete a familiilor mixte moldo-italiene în societatea italiană şi cea din R.Moldova.
Ideea fondării unei asociații a moldovenilor din Parma, a venit în momentul cînd ne-am dat seama că suntem mulți, dar lipsea ceva care să ne unească. În afară de hrana “materială” orice om are nevoie de hrană “spirituală”. Iată această necesitate am hotărît să o completăm noi, prin crearea asociației.

Conform statisticelor italiene, Parma este al doilea oraș din Italia după numărul de moldoveni rezidenti, aproximativ 8000 persoane oficial, iar cifra neoficială ar putea ajunge la 15 000 moldoveni stabiliți cu traiul în provincia Parma. Numărul mare al moldovenilor în regiune se datoreaza facilității cu care se integrează cetățenii noștri în societatea italiană, cît și italienilor, care creează dintotdeauna condiții optime de integrare. În plus, credem că avem multe trăsături de caracter care, volens nolens, ne unesc.
Dacă ar fi să caracterizăm moldovenii din Italia în două cuvinte, credem că cel mai bine s-ar potrivi: muncă și speranță. Femeile,în mare parte, sunt îngrijitoare în familiile italiene. Barbații sunt angajați în diverse sectoare: construcții, industria metal-mecanică și transport. În utimii ani, se face tot mai auzită generația tinerilor, care au crescut aici, au făcut studii universitare sau post-universitare în Italia și muncesc în oficiile companiilor italiene.
Sunt mulți moldoveni aici. Dar se întîlneau în grupuri mici, de sărbători, în familie, cu prietenii și asta le era de ajuns. Noi, ca și asociație, am venit să completăm anume aces gol – lipsa unor interese comune, absența unei comunități adevărate și unite. Încercăm să creăm o familie mare. O facem prin toate mijloacele posibile: organizăm evenimente culturale cu participarea artiștilor profesioniști și amatori din R.Moldova și Italia, sărbători naționale și locale, organizăm și participăm la forumuri și conferințe, în care prezentăm situația economică și socială a R.Moldova, oferim susținere informațională și practică companiilor italiene, prezentînd avantajele investițiilor în țara noastră, oferim consultanță de orice gen cetățenilor moldoveni din Italia sau din țară, realizăm proiecte de solidaritate și susținere familiilor vulnerabile, în cadrul evenimentelor, organizăm donații pentru case de copii sau persoane cu dizabilități din R.Moldova. O facem fără vreun interes economic, din surse proprii, din puținul ce-l avem și doar datorită membrilor noștri, cît și tuturor moldovenilor de bună credință.

De la fondarea asociației și pînă în prezent, am învățat multe lucruri. Am învățat că “ideea” contează! Am învățat că nu e obligatoriu să fii bogat, ca să reușești! Am învățat că “Unirea înseamnă putere!”. Desigur, nu e ușor, experiențele negative, fac și ele parte din scenariu, dar asta înseamnă experiență! Doar astfel poți învăța cum să fii mai bun, să faci mai bine și să fii atent la orice detaliu.

Activitățile asociației “DOR” cuprind, practic, toate fîșiile de vîrstă: avem în palmares evenimente pentru copii, pentru tineri, cît și pentru părinții lor.

Activitatea noastră e dedicată atît moldovenilor cît și italienilor. Ne face mare plăcere, de fiecare dată să vedem familii întregi de italieni care, chiar dacă nu înțeleg româna, vin la evenimente pentru a cunoaște cultura și tradițiile poporului nostru. Avem multe de învățat de la ei!!

Promovăm cultura și tradițiile moldovene prin toate metodele care ne stau la îndemînă. Suntem prezenți pe rețelele de socializare, avem un blog în care publicăm informații utile pentru emigranții moldoveni. Materialele foto și video de la evenimentele pot fi găsite ușor pe net. Suntem deschiși spre colaborare cu toți oamenii buni, cu toți cei care împărtășesc valorile noastre, cu toți cei care iubesc Moldova.

Viața nu este în roz, am putea face mult mai multe dacă am avea de fiecare dată resursele financiare necesare, căci oameni de suflet avem! Cum spunea Eminescu: “N-avem oști, dară iubirea de moșie e un zid!”. Prin această dragoste de țară existăm și pentru perpetuarea ei facem tot ce ne stă în puteri! La mai mult și la mai mare!!

Cu respect,

Alexandru Cazacu,

Președinte,

Asociația de promovare socio-culturală moldo-italiană “DOR”,

Parma, Italia

Tel. +39 328 67 555 82

mail: adorparma@gmail.com