Pentru solidaritate feminista si contra violentei asupra femeilor ia atitudine fata de violenta ca fenomen si este de partea femeilor si a copiilor acestora si doreste sa le restituie astora linistea pe care au pierdut-o traind in situatie de risc

In acest scop cu ajutorul si sustinerea constanta a asociatiei Aktiv Hilfe fur Kinder din Regiunea Trentino Alto Adige in satul Ciuciuleni ,raionul Hincesti,a fost construit un Centru social. Fondurile banesti si materiale fiind aduse din Italia. Volumul total al investitiilor atingind aproximativ cifra de 2 milioane de euro.Pentru prima data in R. Moldova,centrul va fi monitorizat si dirijat de catre o asociatie obsteasca bazata pe autogestiune si autofinantare.

Centrul de antiviolenta este alcatuit din doua structuri:

a) Casa de femei (structura de tip inchis) unde pot fi ospitate concomitent15 femei sau mame cu copii .Incaperile sunt toate mobilate si inzestrate cu toate cele necesare (lengerie de pat,plapume,stergare) cu SUSTINEREA femeilor din satul Ciuciuleni ce s-au integrat activ la initiativa “FEMEIA ajuta FEMEIA”

b) Centrul de Consultanta (structura deschisa) unde se poate adresa oricine doreste sa informeze despre o situatie de violenta sau sa primeasca consultatie corecta in acest domeniu.

Sarcinile de baza ale acestei structuri sint:

 • Acordarea sprijinului moral si material (cazarea pe un termen nu mai putin de 6 luni impreuna cu copii)
 • Asistenta legala (la dispozitia acestor femei va fi pus un avocat care sa le monitorizeze beneficiara pina la decizia ei definitiva)
 • Asistenta sanitara (femeile ce vor fi ospitate vor putea trece un control medical gratuit)
 • Asistenta psihologica gratuita, iar in caz de necesitate si consultatie psihiatrica.
 • Asistenza specializata in toate domeniile (psihologica,psihiatrica,medico-sanitara, logoprdie) pentru copii.
 • Crearea unui program individual de reabilitare si monitorizarea constanta din partea specialistilor Centrului pe toata perioada aflarii In aceasta structura,iar in caz de necesitate si dupa plecare pe un termen ce se va stabili la momentul oportun.

Pentru a avea posibilitatea de a se autofinanta la Centrul Social “HELMUT WOLF” a fost creata o baza material impunatoare cu ajutorul departamentului pentru cooperare si dezvoltare de la provincia autonoma Bolzano si de la Regiunea autonoma Trentino Alto Adige, cu ajutorul sponsorilor din orasele Bolzano,Merano,Bresanone din Italia.

In acest scop este amenajata o bucatarie donata si instalata de catre intreprinderea de bucatarii industriale` NIEDERBACHER` din Alto Adige.cu capacitatea de 100 persoane concomitent, unde femeile vor putea munci,dar vor putea face si cursuri de bucatar si chelner. Vom putea deservi cu prinz cald toate gimnaziile si liceele din cele 6 comune din vecinatate

 • Sunt instalate 16 masini de cusut industriale cu posibilitatea de a deschide 24 locuri de munca si la fel putem organiza cursuri. Nu numai pentru femeile de la Centru ,dar si pentru femeile din localitatate.

Mai este prevazuta reprofilarea in cusatori si bucatari sau ajutori de bucataria tinerilor ce au perdut partial capacitatea de munca. Sintem la etapa finala a constructiei spatiului locativ pentru aceasta categorie de beneficiari

 • Centrul este dotat cu doua ambulante pentru servicii paliative la domiciliu si pentru iesiri la accidente stradale impreuna cu pompierii si salvatorii.
 • Urmeaza sa fie deschise frizeria si centrul de masaj ce dispun deja de incaperi si utilaj necesar adus sau procurat de catre Aktiv Hilfe
 • Este amenajata o sala-fitness pentru necesitatile centrului dar si pentru a da posibilitate tineretului sa petreaca timpul liber in mod decent.
 • Cu suportul Asociatiei de voluntari Aktiv Hilfe fur Kinder Centrul este dotat de o masina antiincendiara. Iar la 4 ianuarie 2016 a fost deschis postul de pompieri si salvatori in cadrul Asociatiei Obstesti ”Prezicere Divina
 • Sala de conferinte are o capacitate de 180 de locuri si e dotata de ascensor
 • Sintem la etapa finala cu constructia Casei pentru batrini si a unei bai,unde sa putem aduce macar o data in luna batrinii din localitate.
 • Pe linga Centru vor functiona si serviciile de consultatie juridica,servicii notariale pentru populatie.

Lucrarile si aprovizionarea Centrului au fost finantate suta la suta prin proiecte cu departementele pentru cooperare si dezvoltare,care au fost coordonate si duse la bun sfirsit de catre Asociatia Aktiv Hilfe fur Kinder,presedinte dl Peter Lanthaler si prin contributia sponsorilor privati.

Cea mai mare contributie privata a venit din partea intreprinderii “Wolfenster” proprietar Helmut Wolf. O contributie in geamuri, usi externe si munca in valoare de 70.mii euro. Domnul Helmut Wolf a decedat la o virsta timpurie. Astfel, asociatia Aktiv Hilfe in colaborare cu AO`Prezicere Divina, presedinte Maria Bezer, au cazut de comun acord ca centrul social sa-i poarte numele si sa-i dam denumirea ofciala de Centrul National de antiviolenta ` Helmut Wolf`, pentru femei si mame cu copii victime ale violentei domestice.

 

Pentru Moldova in Progres – Valentina Geamana

vice presedinte Aktiv Hilfe fur Kinder – tel de contact: (+373) 682 168 35