În anul 2015 doisprezece tineri moldoveni open minded, stabiliți la Roma, au înființat „Open mind made in Moldova” (O3M), o asociație non-profit și apolitică. Scopul acesteia era inițial, de promovare a imaginii pozitive a țării de origine, Moldova, în Italia, prin intermediul diferitor inițiative culturale. La distanță de un an, scopul asociației a evoluat, devenind un important punct de reper pentru tinerii moldoveni din Italia, încurajându-i să-și dezvolte și modeleze propriul potențial prin intermediului mai multor activități, cum ar fi: mentoring, networking, cursuri de formare și dezvoltare, activități culturale și de divertisment.

Astăzi, asociația „O3M” reprezintă o rețea de tineri proactivi, care se extinde pe zi ce trece cu pași rapizi, în tot mai multe zone din Italia și de asemenea, își diversifică și paleta de activități. Prin intermediul acesteia, tinerii implicați oferă suport informațional pentru studenții de la universități, sfaturi cu privire la o integrare mai rapidă și mai eficientă, urmăresc distribuirea informațiilor de interes public (burse, conferințe, stagii, etc.), cât și împărtășirea dorului de casă, prin organizarea diferitor activități culturale de suflet.

În scurt timp, datorită implicării, tenacității și entuziasmului publicului tânăr și activ, „O3M” a ajuns să aibă la activ mai multe experiențe culturale de succes, concerte, traininguri, chiar și proiecte de binefacere, cum ar fi campania „Hai să fim mai buni”, a II-a ediție, ce urmărește colectarea de bunuri și donarea acestora persoanelor defavorizate, care au nevoie de o speranță într-un viitor mai senin.

Printre cele mai importante evenimente în cadrul activității O3M, trebuie să menționăm Conferinţa „Italia e Moldavia, sfide ed opportunità” organizată de grupul parlamentar de prietenie moldo-italian, în vara anului 2016 la Roma. La invitația dnei Ambasador Stela Stîngaci, tinerii au avut ocazia să participe activ la dezbateri, alături de alți reprezentanți ai diasporei. De asemenea, președinta asociației, Aurica Danalachi, a ținut un discurs ce s-a axact pe unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă tinerii moldoveni din Italia și, în același timp, a venit și cu câteva soluții concrete.

Sărbătoarea popoarelor” organizată în orașul Roma (mai 2016), este un alt ”trofeu” în palmaresul O3M, oferindu-le tinerilor din Moldova posibilitatea de a-și reprezenta tradițiile și obiceiurile în inima Italiei, la mii de kilometri de casă, așa cum știm noi mai bine:  cu vin bun în butoaie, cărți, bibelouri, tablouri din vin și tablouri din mozaic din lemn de măslin, flăcăi și fete în port tradițional, ce au povestit vizitatorilor curiozități despre Moldova, lăsîndu-i de-a dreptul impresionați.

Trainingurile de dicţie şi discurs public cu Vera Nastasiu au venit să împrospăteze limba română a tinerilor stabiliţi în Italia de mai mulţi ani, dar şi să ofere toate instrumentele necesare pentru a vorbi în public, deoarece tinerii au ce spune şi trebuie să se facă auziţi.

Cel mai recent eveniment sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Moldova în Italia „La Gura Sobei”, desfășurat pe 26 noiembrie curent, a prezentat lansarea de carte „Vioara din mansardă” a tinerei poete Doina Strulea, studentă la Milano şi o degustaţie de vinuri din Moldova, ghidată de sommelierul moldovean Oleg Grossu, manager de succes a două localuri din celebra Piazza di Spagna din Roma.

Bazându-se pe aceste succese frumoase, pe colaborarea cu alte organizații din Roma și pe suportul Ambasadei Republicii Moldova în Italia, Asociația tinerilor moldoveni din Italia „O3M” nu se oprește aici și își propune pentru viitorul apropiat mai multe obiective ambițioase, printre care se enumeră lansarea unui site oficial, extinderea asociației prin intermediul filialelor (deja existente la Milano, Trieste și Cosenza) în cât mai multe orașe din Italia, organizarea altor evenimente intelectuale și de divertisment, mizând pe implicarea cât mai multor tineri dornici de a-și descoperi propriul potențial.

Echipa „O3M” invită toţi tinerii stabiliţi în Italia să urmărească activitatea acesteia pe pagina de facebook „O3M – Associazione giovani moldavi în Italia”, pentru a fi la curent cu ultimile noutăţi, oportunităţi şi evenimente.