Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) în Republica Moldova și Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și întreprinderea Orange organizează finala națională a concursului « Teza mea în 180 de secunde » MT180. Evenimentul va avea loc în data de 15 iunie, ora 15.00 în incinta Centrului MEDIACOR (str. Alexei Mateevici, nr. 60). 

În cadrul finalei, 10 doctoranzi și tineri doctori în științe din 5 universități din Republica Moldova, vor prezenta subiectele lor de cercetare timp de 3 minute, convingător și în termeni accesibili unui public divers și neinițiat. Candidații, tineri cercetători de diferite discipline, au posibilitatea de a-și demonstra competențele de comunicare și de popularizare a științei, în același timp de a-și pună în valoare cercetarea științifică. Nu în ultimul rând, această oportunitate facilitează crearea de relații durabile între doctoranzi, chiar de la începutul carierei lor științifice.  

Un juriu, format din reprezentanți ai diverselor domenii, va stabili câștigătorii concursului. Premii importante vor fi oferite candidaților care vor câștiga locurile 1, 2 și 3, precum și candidatului care va fi desemnat prin votul publicului. Competiția este destinată publicului larg și se va desfășura cu ușile deschise.  

Implicarea AUF în această competiție internațională reafirmă sprijinul său pentru tinerii cercetători francofoni și pentru acțiunile de popularizare a științei în limba franceză. Câștigătorii finalelor naționale vor intra în competiție pentru finala internațională organizată de ACFAS pe 6 octombrie 2022, la Montreal (Canada), unde se vor întâlni cu finaliștii din Belgia, Canada, Franța, Maroc, Elveția, Irlanda și Consorțiul Europa Centrală. 

 Prin lansarea acestui concurs, organizatorii și partenerii își doresc promovarea și dinamizarea cercetării în Republica Moldova, consolidarea dialogului dintre știință și societate precum și punerea în valoare a francofoniei din mediul universitar din Republica Moldova. 

 Despre AUF: Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume, care regrupează 1007 instituții membre din 119 țări. AUF intervine în numeroase domenii precum formare, cercetare, gestiune universitară, antreprenoriat și inserție profesională a tinerilor, dezvoltare durabilă. În regiunea Europa centrală și orientală AUF regrupează 145 instituții membre din 23 țări, dintre care 8 universități și 2 institute de cercetare din Republica Moldova. 

 Contact de presă    Daniela Petrov – daniela.petrov@auf.org (+373) 60 664 343