Ingineria medicală și autovehiculele electrice au fost domeniile de maxim interes la cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Inovare și Educație Creativă pentru Tineret (ICE-USV), organizată în perioada 28-29 mai 2021 de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România. Participarea tradițională a Universității Tehnice a Moldovei la acest eveniment internațional de anvergură s-a soldat cu 5 medalii de aur, 11 medalii de argint și 10 medalii de bronz.

Ediția din acest an a Salonului s-a desfășurat în regim mixt, peste 40 de participanți din România și Republica Moldova fiind prezenți la Suceava, pe lângă cei care au participat online. La invitația președintelui comitetului de organizare a manifestării, prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, și a domnului prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, în calitate de membru al Comitetului științific al manifestării din partea Universității Tehnice a Moldovei a participat conf. univ., dr. Ilie NUCA, șef Departament Inginerie Electrică din cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică.

Lucrările manifestării au inclus un workshop pe tema cercetării în perioada post-pandemie 10-InSTED (10 minutes about Innovation in Science, Technology, Engineering and Design), în cadrul căruia personalități din domeniul cercetării și educației creative au venit cu o serie de prezentări vizând Multidisciplinaritatea în echipă; Inovarea și perspectivele pentru proiectarea și utilizarea neuroprotezelor; Problematica teoretico-pragmatică a proprietății intelectuale; Noi materiale fonoabsorbante din deșeuri, iar profesorul UTM Ilie NUCĂ a impresionat cu o abordare desfășurată pe tema: „Soluții noi pentru transportul electric urban de pasageri” (ICE-USV2021 volum).

„Manifestarea a pus accent pe două domenii de maxim interes în inginerie în acest moment: ingineria medicală și autovehiculele electrice, dar a evidențiat și rolul gândirii creative în educația universitară în general. În acest sens, vreau sa evidențiez lucrările prezentate de studenți din Republica Moldova – Interpretarea narațiunii populare „Dan, căpitan de plai” în benzi desenate, Elaborarea unei ediții de carte pentru dezvoltarea creativității prin desen la copii cu vârsta 6-12 ani, Procedeu de uscare a piersicilor prin metoda convecției forțate, Electromobil pentru persoane cu dizabilități”, a specificat prof. univ., dr. ing. L. Dan MILICI, coordonatorul Comitetului de organizare.

În total, la ICE-USV-2021 au fost înregistrate și premiate 105 lucrări aparținând tinerilor din Republica Moldova, Croația, Polonia, Hong Kong, Malaiezia, Turcia, Vietnam, Taiwan, Coreea, Palestina și Indonezia, pe lângă proiecte ale tinerilor români din centrele universitare din Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Suceava. Manifestarea a vizat sporirea interesului tinerei generații pentru inovare în toate domeniile cunoașterii, stabilirea unor punți de legătură între tineri cu preocupări comune, punerea în valoare a elementelor de inovare și inventică ce au ca autori tinerii cercetători.