Astăzi, 23 septembrie, 2020, a avut loc Întrevederea online a oamenilor de afaceri ”Belarus – Moldova: noi etape de colaborare economică”. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Belarus. În sesiunea de deschidere au avut discursuri Vladimir Ulakhovich, Președintele CCI Belarus și Sergiu Harea, Președintele CCI a RM. Sergiu Harea a pus accent pe impactul pandemiei asupra relațiilor economice și comerciale bilaterale dintre Moldova și Belarus și a vorbit despre relațiile comerciale pe care le-au avut cele 2 state în anul 2019.  Astfel, volumul total al exportului a constituit 80,423,40 mii USD, iar al importului – 130.979,99 mii USD.

Subiectele esențiale discutate au fost:

Ø  cooperarea comercială și economică între Republica Belarus și Republica Moldova în contextul provocărilor moderne, restricții care au apărut, măsuri luate, perspective. Vorbitori: Anatoli Kalinin, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Victor Sorocean, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Belarus.

Ø  Cooperarea belarusă-moldovenească în domeniul agriculturii și alimentației. Vorbitori: Alexei Bogdanov, șeful Direcției principale a activității economice externe a Ministerului Agriculturii și Alimentației din Republica Belarus.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost prezentate 3 istorii de succes: compania belarusă ”MAZ” SA – companie administratoare a holdingului ”BELAVTOMAZ”, companiile din RM ”Euro-Alco” SRL și DIGITAL PARK, care a vorbit despre dezvoltarea ecosistemului IT în Republica Moldova. În total, la forum au participat cca 90 de agenți economici din ambele state.