Astăzi, businessul în Moldova, precum și în întreaga lume, este în stagnare. Avem nevoie de idei și soluții noi, atât în producere, cât și în management. Epidemia globală și consecințele schimbărilor climatice sunt exemple ale faptului cât de fragilă este viața noastră, precum și bunăstarea economică. Au avut de suferit nu doar întreprinderile mici, dar și companiile mari din întreaga lume. În fiecare an, reprezentanți ai diferitor domenii de afaceri se adună la cel mai mare forum economic național „Moldova Business Week”, care a fost vizitat și de reporterii ALLATRA TV. Peste 26 de speakeri din 15 țări au împărtășit experiența, cele mai bune practici și idei de dezvoltare a afacerilor, cele mai noi soluții tehnologice în domeniile tehnologiilor agricole, energiei regenerabile, industriei creative, turismului și alte domenii. Ca parte a implementării de către MSI ALLATRA a proiectului social pe scară largă Societatea Creatoare, participanții mișcării au intervievat speakerii și invitații forumului. Oamenii de afaceri și-au împărtășit viziunea asupra construirii unor noi fundamente ale businessului în care fiecare abordează afacerile în mod conștient și responsabil față de societate.

Potrivit directorului Asociației Industriilor Creative din Moldova, Vasile Braga

„Conștientizarea vine din libertate. Vom deveni liberi atunci când vom începe să ne asumăm responsabilitatea. Acum suntem în punctul în care fie ne vom distruge pe noi înșine, fie vom deveni responsabili!”

Este important să înțelegem că toți suntem interconectați, iar prosperitatea întregii societăți depinde de acțiunile fiecăruia. În acest context, Veaceslav Cunev, antreprenor IT, a spus foarte bine:

„Putem implica oamenii la maxim în procesul de schimbare a societății. Acum toată lumea are internet, cu toții ne putem uni foarte repede nu împotriva a ceva, ci pentru ceva. Acum principalul lucru este să creăm mecanisme care permit să ne unim foarte repede în numele binelui.” Este necesar să revizuim valorile prin care trăim și de care ne ghidăm în viață și în afaceri. Ce prioritizăm? La ce tindem și ce ne poate face mai fericiți? Ce ne poate uni pe toți? La aceste întrebări a răspuns brand managerul Vlad Ghenciu: Cred că ne unește și sper că ne unește dragostea și plăcerea față de ceea ce facem, și noi toți împărtășim aceeași planetă, aceeași corabie, același vas.Și, de asemenea, Olga Melnic, juristul companiei ”Moldcell”: „Ne unește comunicarea în primul rând, socializarea și relațiile interumane.”

Luigi Savoia, directorul proiectului „Moldova în progres”, a remarcat importanța lucrului intern asupra sinelui: «Dinăuntru ar trebui să ne unească omenia. Este atât de frumos când cunoști pe cineva și-l cunoști de aproape. Fiecare din noi trebuie să descopere o cale spirituală, pentru că în fiecare om este o parte spirituală care ne ghidează. Dacă noi reușim să facem liniște în capul nostru și să ascultăm inima, atunci noi putem să ne uităm la viață cu alți ochi. Și noi desigur o să fim în stare să trăim alături de oameni mai pacific.”Astăzi vedem clar că a venit momentul să schimbăm vectorul dezvoltării societății și afacerilor de la formatul consumerist la cel creator, să reformatăm economia și relațiile în afaceri.

Dar până la urmă, businessul îl facem tot noi oamenii, și dacă ne-am pune ca scop să ne schimbăm pe noi înșine și să schimbăm valorile și trendul acesta consumerist, atunci cu siguranță s-ar schimba și businessul.” – consideră Vlad Ghenciu. În condiții sociale și economice dificile se pare că ieșirea nu poate fi găsită. Însă soluția există și poate fi realizată doar de către toți împreună prin eforturi comune. Împreună putem construi o societate în care vor domina valorile umane, moralitatea, bunătatea și decența. Să construim în comun o societate creatoare, liberă de sistemul tiparelor consumeriste, în care vom trăi conform principiului „eu sunt pentru societate, ci nu societatea e pentru mine”. Principalele valori nu vor fi bunurile materiale, care pot fi pierdute peste noapte, ci: Viața Omului, Libertatea Omului, Securitatea Omului (vedeți 8 Fundamente ale Societății Creatoare). Și astăzi, fiecare om își poate asuma responsabilitatea pentru formarea societății viitorului, inclusiv și a businessului.