UNIDENTART – Interviu exlusiv du Dr. Dorin Istrati

MP: Azi se discută mult despre stomatologia estetică. Cum ați comenta aceasta?

Dr. Istrati: În general odată cu dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate din societate, dar și cu creșterea nivelului de trai al unor pături sociale, tot mai des este abordată problema estetică: o fac 80 la sută femeile și în jur de 20 la sută bărbații. Este salutabil faptul că și bărbații subliniază acest moment. Stomatologia estetică este tot mai recunoscută și tot mai solicitată, deoarece un zîmbet frumos și-l dorește fiecare om. O formă frumoasă a dinților, în pofida anomalilor ce persistă, un zîmbet perfect, iată spre ce tind persoanele cu simțul acut al frumosului.

MP: Cine sunt clienții Dvs.?

Dr. Istrati: Bineînțeles că femeile sunt clienții principali care își doresc un zîmbet sănătos și atrăgător.

MP: Cum a reușit să intre Clinica UniDent Art pe piață, care este originea succesului?

Poate e vorba despre o afacere de familie?

Dr. Istrati: Nu aș putea afirma că este de familie. E adevărat că tatăl meu este chirurg-stomatolog, dar conceptul clinicii s-a născut mai mult din pasiune.

MP: Colaborați cu alte țări, am citit în antreu că aveți o colaborare fructuoasă cu SUA?

Dr. Istrati: Activitatea clinicii noastre este autorizată și de corporația americană DENTSPLY. Autorizația am primit-o la Londra, sediul central pe atunci era în Marea Britanie și eu ca profesor-consultant al acestei corporații am dreptul să reprezint instrumentarul, materialele corporației, precum și să predau, să prezint tehnologiile corporației.

MP: Ce părere aveți față de turismul stomatologic, care a căpătat în ultimii ani o ascensiune dinamică în dezvoltarea sa?

Dr. Istrati: În opinia mea turismul stomatologic este binevenit, dar în țara noastră eu nu văd o dezvoltare corectă a acestuia. La noi se adresează oameni din diferite țări: Franța, Italia, Cehia, Polonia, etc. Prima lor întrebare, oricît de straniu ar părea, vizează nu calitatea serviciilor prestate de clinică, ci reducerile pe care le putem oferi la tarife. Noi plasăm în prim plan calitatea serviciilor, iar tarifele nu se aplică în funcție de țara, de proveniență a pacientului, tariful este unic! Repet, calitatea în clinica noastră este indicatorul de bază!

MP: Cîți specialiști activează în clinica UniDent Art?

Dr. Istrati: Actualmente avem 6 colaboratori în calitate de doctori, mai mulți asistenți și tehnicieni-dentiști.

MP: De multe ori auzim despre alergiile cauzate de alimente sau plante, dar în cazul Dvs., de medicamente.

Aceste alergii pot provoca o reacție alergică simplă sau chiar un șoc anafilactic. Care sunt simptomele și cum să se deosebească un stadiu anafilactic alergic de un șoc?

Dr. Istrati: În primul rînd trebuie să cunoaștem aceste momente, aceste stări alergice, pacientul este avertizat de către medic asupra momentelor ce pot apărea în caz de alergii. Alte situații sunt intervențiile în urma cărora pot apărea stări alergice: mai puțin grave sau mai grave, stări alergice imediate ca șocul anafilactic. Pot fi și stări alergice de tip întîrziat, care pot apărea nu de la prima administrare a unui sau altui preparat, ci la administrarea repetată. Aceste stări sunt: leșinul, lipotemia, cel mai grav fiind șocul anafilactic și cea mai ne dorită gravă situație – decesul, cînd preparatul administrat este incompatibil celular, sau toxic celular. Pentru a nu se ajunge la astfel de momente deloc plăcute pentru noi și pacienții noștri, aici în clinică, toți pacienții trec obligatoriu testele alergologice la toate preparatele care le administrăm. Astfel, noi asigurăm pacientul că nu poate apărea vre-o problemă și plus la aceasta, ne străduim să prevenim apariția momentelor neplăcute pentru ambele părți.

MP: Cum vă descurcați cu stomatologia la copii?

Dr. Istrati: Stomatologia pentru copii, în opinia mea, este cea mai frumoasă. Dacă un doctor stomatolog poate lucra, colabora cu copiii, atunci cu maturii îi vine și mai ușor. Momentul colaborării cu copiii este dificil prin mai multe aspecte, în primul rînd este aspectul psihologic, deoarece este știut faptul că copilul nu minte, copilul spune ceea ce are, în plus, la copii pragul de excitabilitate este mult mai mic ca la maturi, dar frica este mare, deoarece convorbirile părinților cu copiii acasă sunt îndreptate incorect. Din start copilului i se spune “nu te teme că n-o sa te doară” și copilului îi apare automat o reacție de apărare, acțiuni involuntare. Dacă părinții știu cum să pregătească copilul de a merge la stomatolog, spunîndu-i “mergem în vizită la medic, apoi ne plimbăm, mîncăm o înghețată”, întîlnirea noastră cu așa un copil se derulează mai ușor, mai puțin stresant pentru toți. Sunt copii care din prima dată se așează în fotoliu, alții din a doua sau a noua vizită, nu este cazul să ridicăm glasul, să speriem copilul, de obicei așa se întîmplă. O altă greșeala este că părinții le zic copiilor “dacă nu ești cuminte, te duc la doctor”, pentru copil este indiferent ce doctor.

MP: Vă mulțumim, Dle Doctor pentru timpul acordat, vă dorim succese în toate.