Marți, 18 octombrie 2022, Inspectoratul General de Carabinieri și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați au desfășurat o campanie de informare publică în municipiul Cahul, a cărui scop a fost de a informa populația din zona de frontieră despre noile provocări în materie de asigurare a ordinii publice, inclusiv despre gestionarea crizelor din domeniul siguranței cetățenilor, în context transfrontalier. În atenția cetățenilor a fost adus la cunoștință și faptul că Inspectoratul General de Carabinieri și Jandarmeria Galați derulează un proiect finanțat de Uniunea Europeană, care are ca principal scop creșterea gradului de siguranță al cetățeanului.
Astfel, Piața Independenței din Cahul a găzduit echipele formate din carabinieri și jandarmi, care pe lângă activitățile de informare despre rezultatul proiectului au organizat și o expoziție în cadrul căreia au fost prezentate echipamente, mijloace speciale și automobile de serviciu din dotarea carabinierilor și jandarmilor, achiziționate în cadrul proiectului și care vor spori la creșterea capacitații de intervenție și scăderea timpului de reacție a forțelor de ordine în situații de criză.
Ulterior, carabinierii și jandarmii au desfășurat o activitate informativă cu studenții Universității de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, cu priire la impactul implementării proiectului asupra gradului de securitate a populației în zona de frontieră și noile provocări în gestionarea crizelor transfrontaliere. La eveniment au fost prezenți 50 de studenți, care s-au arătat interesați de tematica prezentată de către cele două forțe de aplicare a legii, atât din Republica Moldova cât și din România, în special ca urmare crizei migraționale recente.
Acțiunile desfășurate fac parte din campania de informare privind măsurile de prevenire a crizelor în context transfrontalier din cadrul Proiectului ”Creșterea capacităților profesionale a personalului implicat în operațiuni de combatere a revoltei și gestionarea mulțimii în context transfrontalier” cod 2SOFT/4.3/93 finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentul European de Vecinătate în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 și are valoarea totală de 333.000 euro.
Proiectul este implementat de către Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, lider de proiect și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Dunărea de Jos” Galați. În cadrul acestuia au fost desfășurate o serie de activități de pregătire și instruire comună ce au avut loc în Chișinău și Galați, fiind efectuate și achiziții de echipament și tehnică specifică celor două structuri.