123Cum poţi rămâne indiferent faţă de o tragedie umană? Ce este fericirea pentru o persoana? Depinde! Unul e fericit daca posedă un Mercedes, altul dacă are familie şi copii, al treilea dacă le ajunge să-şi procure o halbă de bere etc. Pentru mine personal, fericirea este să-mi ajut aproapele meu, sigur în măsura posibilităţilor. O fac nu pentru a ispăşi vreun păcat, o fac pentru că în aşa mod mă realizez ca persoană, dat faptului că am obţinut din partea Domnului libertatea care mă ajută să-mi cultivez virtuţile morale ca: prudenţa, curajul, cumpătarea, caritatea şi dragostea faţă de aproapele meu, dar şi să adun în interiorul sufletului meu virtuţile umane ca: prietenia, solidaritatea, onestitatea, iertarea, compasiunea, mila şi promovarea binelui comun pentru societatea în care trăiesc.

Aici, în Italia, voluntariatul este foarte răspândit şi de aceea când mi s-a propus să plec în cadrul unei misiuni UNICEF în Moldova am accepta fără să ezit niciun minut. Trei ani la rând mi-am organizat vacanţa în felul acesta, luând şi copilul cu mine. Pentru aceste călătorii am obţinut titlul de “Messaggero di Pace nel Mondo” (Mesagerul Păcii în Lume). Îmi dau bine seama că majoritatea din noi au destule probleme personale, dar e necesar să începem a dezvolta coexiunea civică şi solidaritatea umană a societăţii moldave.

Noi, cei care am savurat deja din Libertate, Democraţie şi Solidaritate, nu trebuie să uităm de unde venim şi să recunoaştem că avem o viaţă mult mai fericită decât cei rămasi acasa. Orice gest de solidaritate , de caritate este necesar să-l propagăm, să fim un exemplu pentru alţii, să încurajăm şi să susţinem compatrioţii noştri, pentru a face bine celui de lângă noi (fie el şi  departe de casa ta). Binele Comunitar, care atât de mult este promovat în Occident de către Biserică, asociaţiile de voluntari şi din partea persoanelor cu spirit filantropic.

100_2864

Foto: http://picasaweb.google.it/assomoldave.