Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (CNTS a UTM). Carnetul ATA, ca document vamal care facilitează exportul temporar de bunuri, a fost solicitat de Universitatea Tehnică în legătură cu necesitatea testării funcționale a nanosatelitului pentru lansarea în spațiu. În baza Carnetului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare sunt transportate în România, unde sunt suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale din România, iar ulterior reîntroduse în RM. Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Astfel, Centrul Tehnologii Spațiale al Universitatății Tehnice a Moldovei a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea în acest an a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională (ISS) prin intermediul modulului experimental japonez JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD). Conform CNTS al UTM, acest satelit este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Astfel, lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova în cadrul programului va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale. Anual CCI elibera circa 150 de Carnete ATA. Însă, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, numărul carnetelor eliberate s-a redus considerabil. Conform datelor Camerei de Comerț Internaționale (ICC), în anul 2020, au fost eliberate peste 85 mii Carnete ATA, pentru mărfuri în valoare de circa 10 miliarde de dolari în comparație cu anul 2019, când au fost eliberate 190 mii Carnete ATA pentru mărfuri în valoare de peste 22 miliarde de dolari. 

Notă: Carnetul ATA este un document vamal internațional, eliberat de CCI a RM, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentele profesionale. 

Anul curent, CCI a lansat proiectul destinat digitalizării procesului de eliberare a Carnetelor ATA de către CCI susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În cadrul proiectului, pe platforma CCI www.client.chamber.md va fi dezvoltat un modul nou care va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri pentru eliberarea Carnetelor ATA online, iar specialiștii CCI vor perfecta Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic. 

Informații suplimentare: tel.:(+373) 22 238 860; (+373) 22 238 432; e-mail:ata@chamber.md