Interviu acordat portalului Moldova in Progres de carte Victoria Melnic, rectorul AMTAP 

Ce ar trebui să știe un tânăr care vrea să devină artist. Pentru ca să devii Artist nu e suficient doar să ai talent. Este necesar să depui multe eforturi pentru a deprinde această meserie, deoarece arta mai întâi de toate este o meserie care se învață, se obține prin studii îndelungate și serioase. De exemplu, un viitor muzician pentru a deveni un bun profesionist trebuie să-și înceapă pregătirea din fragedă copilărie (5-7 ani), deoarece anume atunci mai ușor se formează deprinderile corecte. Profesia de muzician necesită exersări îndelungate pentru a antrena motorica, coordonarea mâinilor, pentru a reuși să ții la control ritmul, melodia, armonia, nuanțele dinamice etc., cu alte cuvinte întreg textul muzical la care trebuie demai adăugat și ceea ce stă dincolo de text, adică mesajul artistic. Și un viitor artist plastic, de regulă, își începe parcursul spre viitoarea profesie din copilărie. Același lucru se referă și la dansatori. Cei care sunt atrași de teatru sau cinematografie în acest sens sunt ceva mai norocoși. Ei pot să-și înceapa pregătirea profesională direct în universitate. Însă și aceste domeniii presupun foarte multă muncă, mult efort intelectual și fizic pentru însușirea și practicarea lor. De asemenea un viitor artist trebuie să fie dispus să învețe toată viața, acest lucru fiind absolut indispensabil pentru a te menține în formă.

Cum sunt studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice?Studenții noștri sunt creativi, nonconformiști, talentați, visători, dar știind să-și transpună visele în proiecte reale, mereu în căutarea unor noi forme de exprimare, deschiși spre colaborare și experiment, provocatori în sensul bun al acestui cuvânt și foarte muncitori . Poate mai individualiști decât alții, ca artiștii… Poate mai puțin implicați în viața socială sau politică decât ne-am dori noi, profesorii.

Ce misiune işi asumă AMTAP în procesul de educaţie din Moldova? Misiunea fundamentală a AMTAP a fost și rămâne educația viitorilor creatori de artă. Bazându-ne pe întreaga tradiție milenară a artei universale și naționale noi încecăm să îi pregătim pe dispipolii noștri pentru explorarea unor noi căi și abordări inedite, stimulându-le gândirea critică, încurajându-le spiritul creator și curajul artistic. Noi producem produse de unicat, întreg procesul de studii fiind orientat spre descoperirea talentului și dezvoltarea creativității. Rezultatele muncii studenților noștri – tezele de an, cele de licență și de master – nu le poți copia din Internet, nu le poți găsi pe piața neagră. Ei se manifestă aici și acum: pe scenă, în sala de spectacole, în fața comisiei și a publicului.

Ce metode alternative de testare a cunoştinţelor practicaţi în instituţia Dvs?

Nu aș putea numi metodele noastre de testare alternative, deoarece poate ele și sunt mai puțin obișnuite în comparație cu metodele aplicate în universitățile clasice, însă pentru instituțiile de învățământ artistic ele sunt destul de tradiționale: evoluări publice, inclusiv pe scene profesioniste, expoziții, recitaluri, montări de spectacole, realizări de filme, instalații, proiecte artistice etc.

Ce personalităţi din republică au absolvit instituţia Dvs.?

Lista e destul de impunătoare. În cei 78 de ani de existență mai multe nume sonore ale artei și culturii naționale au figurat printre absolvenții noștri. Din cei dispăruți, deveniți legendă i-aș numi pe prima Cio-Cio-San Maria Bieșu, faimosul protagonist al filmului Lăutarii violonistul Serghei Lunchevici, actorul li regizorul Veniamin Apostol, compozitorul Vasile Zagorschi, actorul Victor Ciutac, priveghetoarea cântecului popular Tamara Ciobanu; din cei care și astăzi activează cu succes – compozitorul Eugen Doga, tenorul Mihai Muntean, cântărețele Sofia Rotaru și Anastasia Lazariuc, actorii Paulina Zavtoni, Vitalie Rusu, compozitorii Tudor Chiriac, Gheorghe Mustea, Ghenadie Ciobanu, Marian Stârcea, dirijorii Petre Neamțu, Ilona Stepan, Vladimir Andrieș, regizorii Lidia Panfil, Sandu Grecu, Boris Focșa, baritonul Petru Racoviță, pictorii Iurie Matei, Vasile Sitari, Valeriu Jabinschi, naistul Constantin Moscovici, pianiștii Iurie Mahovici, Anatolie Lapicus; din cei mai tineri violonistul Ilian Gârneț, dirijorul Dumitru Cârciumaru, cântăreții de operă Ion Timofti, Igor Țurcan, Mariana Bulicanu, Olga Busuioc, Ana Cernicova, basistul Alex Calancea, cântăreții de muzică ușoară Nelly Ciobanu, Geta Burlacu, Adrian Ursu, Cristina Pantilei, dramaturgul Nicoleta Esinencu, soliștii de balet Andrei Litvinov, Cristina Terentiev, Alexei Terentiev, Anastasia Homițcaia, actrița și regizoarea Luminița Țâcu, trompetistul Petru Haruța și mulți alții. Chiar și membrii trupei DoReDos care ne reprezintă anul acesta la concursul Eurovision sunt de asemenea absolvneții noștri.

Care sunt proiectele pentru anul 2018

Acum recent am finalizat unul din proiectele noastre cele mai importante care se derulează anual, deja pe parcursul a 8 ani – Festivalul internațional așșcolilor de teatru ClassFest la care au participat tineri actori din 14 țări din Europa și Asia. Pe 8 mai la Filarmonica Naională va avea loc concertul organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani ai Deaprtamentului Arta Coregrafică. Pe 17 mai organizăm un concert la Sala cu Orgă susținut de orchestra simfonică și corul studențesc. Pe 29 mai va avea loc ședința solemnă a Senatului în care vom oferi titlurile de Doctor Honoris Causa unor mari personalități ai culturii artistice unievrsale – soprana Mariana Nicolesco și crtiticul de artă Radu Varia. Urmează examenele de licență care, apropo, sunt cu acces liber al publicului. Studenții de la actorie vor pleca la festivalul de teatru din Sibiu, cei de la Coregrafie – în Franța. În toamnă sperăm să organizăm ediția a treia a festivalului de film Debut. De asemenea vom avea o colaborare cu dirijorul din Elveția Simon Camartin, cu alte personalități notorii din Polonia, România, Estonia. Continuă desfășurarea proiectului științific Patrimoniul muzical al Republicii Moldova (folclor și creația componistică) în contemporaneitate în cadrul căruia ne propunem valorificarea pe diverse căi (cercetare, interpretare, digitalizare etc.) a creațiilor muzicale semnate de compozitorii noștri și de autorii anonimi. Un proiect foarte improtant pentru noi îl constituie înființarea HUB-ului creativ în parteneriat cu Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) cu susținerea financiară oferită de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Scopul acestui HUB este de a oferi spaţiu de co-working pentru tinerii creativi, de a deveni o platformă de învățare alternativă prin organizarea de work-shop-uri, programe de accelerație, cursuri specializate, programe de mentorat etc. Creative HUB își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei, oferind și posibilități de desfășurare a stagiilor de practică pentru studenții noștri, punându-i în contact cu potențialii angajatori.