Foto_septembrieFatele dentare sau vinirile (din engleza veneers) reprezinta o structura artificiala, confectionate din diferite materiale, precum portelanul sau compozit, care se aplica pe suprafata dintilor, din motive estetice sau medicale, creand cel mai admirabil si extravagant zambet. Fatetarea dentara reprezinta o procedura stomatologica restaurativa, care imbunatateste forma, pozitia, aspectul si culoarea dintilor, redand in final un zambet perfect aliniat. Procedura nu este dureroasa si este cea mai de succes metoda din ultimul deceniu pentru a reda un zambet perfect. Fatetele dentare sunt utilizate pentru rezolvarea unei game variate de probleme cum ar fi inchiderea spatiilor interdentare, eroziuni ale smaltului produse de alimentele acide, amelogeneza imperfecta, hipoplazii ale smaltului sau obturatii mari inestetice pe dintii anteriori.Exista 2 tipuri de fatete dentare, cele din portelan sau ceramica si cele din compozit.Fatetele din portelan au o calitate superioara fata de fatetele din compozit, portelanul fiind un material translucent, cu rezistenta si durabilitate sporite, redand aspectul natural al dintilor. Insa, fatetele din compozit, au avantajul ca pot fi realizate direct in cabinet, nefiind necesare mai multe vizite la medicul stomatolog, de asemenea avand un cost mai mic. Obiectivul realizarii fatetelor dentare din ceramica este acela de a oferi pacientului restaurari care sa se integreze perfect in fizionomia acestuia, necesitatilor estetice, sa fie in armonie cu gingia, cu buzele, si sa pastreze vitalitatea dintilor cat mai mult timp. Va prezentam cateva motive pentru care puteti alege varianta tratamentului cu ajutorul fatetelor dentare:

  • discromii ale dintilor, care nu pot fi indepartate prin procedurile de profilaxie (detartraj, periaj profesional, air-flow) sau cu ajutorul albirii dentare profesionale precum cele date de tratamentul cu tetraciclina. Fatetele vor acoperi in totalitate aceste coloratii intense, iar rezultatul final va fi un zambet stralucitor.
  • dinti fisurati superficialsau ciobiti, care nu mai pot beneficia de obturatii (plombe) care sa rezolve perfect problema estetica.
  • dinti cu modificari de pozitie, spatiati sau inghesuiti, pentru care din diferite motive nu se poate interveni ortodontic, cu ajutorul aparatelor speciale pentru indreptat dintii. Uneori, pacientii aleg varianta fatetelor dentare deoarece este mai rapida (tratamentul ortodontic dureaza in medie 1-2 ani iar realizarea fatetelor dureaza cateva zile).

PROCEDURA

image2Un mare avantaj al tratamentului prin fatete ceramice este acela ca inainte de interventia propriu-zisa se poate face o simulare cu ajutorul careia pacientul poate vedea cum va arata zambetul sau dupa aplicarea fatetelor  ceramice finale. Este o etapa intermediara  care prelungeste tratamentul dar are o mare importanta  pentru pacient. In aceasta faza nu se intervine deloc asupra dintilor naturali, este complet nedureroasa  iar acesta poate vedea cum vor arata dintii sai in final. Doctorul ia o amprenta a ambelor arcade pe care o trimite in laborator impreuna cu fotografii si indicatii precise privind viitoarea forma a dintilor, culoarea, si orientarea dintilor. In laborator sunt turnate modele ale dintilor pacientului pe care apoi sunt modelate fatete din ceara speciala (wax up) dupa indicatiile medicului dentist respectand forma indicata si celelalte principii. In sedinta urmatoare, pe baza fatetelor din ceara medicul realizeaza in cabinet fatete din materiale acrilice sau compozite care se aplica pe dintii pacientului  acestea avand culoarea si forma celor finale (mock up). In acest fel pacientul poate vedea cum vor arata dintii sai in final si se pot face chiar diverse adaptari si modificari de culoare si forma.
Aceasta tehnica de simulare nu este obligatorie dar este recomandata in cazuri in care are loc restaurare completa prin fatete ceramice sau in cazuri mai complicate, fiind totodata o metoda excelenta de prefigurare a rezultatului final. Pregatirea dintilor pentru fatete inseamna indepartarea unui strat foarte subtire de smalt de pe suprafata dintilor, o procedura non-invaziva, nedureroasa, iar ulterior luarea unei amprente in scopul realizarii fatetelor. Ulterior, fatetele sunt adaptate si cimentate pe dintii respectivi, conferind pacientului un zambet placut si de lunga durata. Fatelele de ceramica (portelan) creeaza un aspect firesc al danturii, natural, datorita absentei metalului, oferind o translucenta foarte apropiata de cea a dintilor naturali. Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila, motiv pentru care dintii cu fatete dentare nu-si vor schimba niciodata culoarea si stralucirea conferite de ceramica.

IGIENA DENTARA
Intretinerea fatetelor  dumneavoastra este simpla. Ca si in cazul dintilor naturali trebuie sa pastrati o igiena dentara riguroasa ce consta in periaj dentar zilnic, ata dentara asa cum faceti  in mod normal si control dentar regulat. Un detartraj si un periaj profesional efectuat in cabinet o data la 6 luni este necesar pentru o sanatate dentara buna.

AVANTAJE

  • integritate biologica marita, datorita stabilitatii chimice.
  • nu produc sensibilitate sau iritatii la nivelul gingiilor.
  • reduc de asemenea placa bacteriana, care nu mai adera la nivelul dintilor, datorita suprafetei netede si stralucitoare a fatetelor.
  • fara modificari coloristice in timp.
  • rezistente si durabile.

Asadar, fatetele dentare ceramice reprezinta o solutie inovatoare si eficienta in tratarea diverselor problemelor dentare, garantand pacientului un zambet perfect, aliniat, natural.

image1