Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în parteneriat și cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID), a demarat o serie de webinare cu tematica ”Condițiile de livrare INCOTERMS® 2020”. Webinarele vor avea loc în perioada 10-24 noiembrie 2020, sînt desfășurate sub egida CCI a RM – membru al Camerei Internaționale de Comerț, autor oficial cu drepturi depline asupra INCOTERMS® 2020 – și vor fi prezentate de dna Natalia Calenic, Vicepreședintele CCI RM, formator certificat privind implementarea regulilor INCOTERMS®2020. La deschiderea ciclului, dl Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a menționat: ”Această serie de webinare INCOTERMS sînt foarte importante pentru mediul de afaceri mai ales acum cînd relațiile comerciale sînt însoțite de mai multe riscuri datorită situației pandemice. Tematica se încadrează perfect în programele de instruire ale Academiei Exportatorilor, care deja cuprinde mai multe module de instruire. Sînt convins că cunoștințele obținute vor ajuta companiile să-și organizeze mai eficient negocierile cu partenerii străini și să se alinieze la cele mai bune practici în domeniul comerțului internațional. Totodată, datorită utilizării corecte a INCOTERMS companiile vor fi mai bine pregătiți pentru a ieși pe piețele internaționale, dar și vor minimiza riscurile în afaceri. CCI a RM și în continuare va veni cu evenimente pentru dezvoltarea mediului de afaceri local – expoziții virtuale, foruri de afaceri, programe de internaționalizare și sporire a exporturilor”.

 

În cadrul webinarelor va fi oferită o prezentare complexă a noilor reguli INCOTERMS 2020 şi a impactului acestora asupra comerțului internațional. Termenii INCOTERMS, emiși sub auspiciile Camerei Internaționale de Comerț de la Paris, sînt recunoscuți și acceptați pe plan internațional, definesc obligațiile, riscurile și costurile suportate de cumpărător şi de vânzător în derularea unui act de comerț, fie că se desfășoară pe teritoriul unei singure țări, fie că se derulează pe unul sau mai multe continente. Prezent la lansarea webinarelor, dl Douglas Muir, Directorul Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, a subliniat faptul că Programul USAID a acceptat imediat propunerea CCI  a RM de  a organiza seminare de informare cu această tematică. ”Am considerat ca este foarte important pentru agenții economici. Timpul ne-a arătat ca am avut dreptate, or aceste seminare s-au bucurat de un interes mare și am decis să le continuăm cu o altă serie și să mergem în regiuni pentru a ajunge la cît mai mulți agenți economici implicați în comerțul internațional. Sperăm că aceste instruiri să contribuie la impulsionarea activității economice mai ales acum cînd aceasta a fost afectata de pandemia de covid”, a mai menționat dl Muir. Webinarele sînt dedicate specialiștilor care activează în departamentele de logistică, export, import, vânzări, marketing, juridic, financiar-contabil și/sau celor din companiile de transport și logistică, brokerilor vamali, companiilor de asigurare, personalului bancar din departamentele de plăți externe, finanțarea comerțului internațional, juridic.

Participarea la webinare este gratuită. În total vor fi desfășurate 5 ședințe:

  1. 10 noiembrie 2020, pentru comunitatea de afaceri din Soroca și Orhei
  2. 11 noiembrie 2020, pentru comunitatea de afaceri din Cahul și Ungheni
  3. 16 noiembrie 2020, pentru comunitatea de afaceri din Chișinău și Hâncești
  4. 20 noiembrie 2020, pentru comunitatea de afaceri din Bălți și Edineț
  5. 24 noiembrie 2020, pentru comunitatea de afaceri din UTA Găgăuzia și regiunea din stînga Nistrului

Astăzi, 10 noiembrie 2020, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Programul   USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) au semnat Memorandumul de Înțelegere, care se va axa pe colaborare având următoarele obiective:

  1. Implementarea sistemului Certificatelor de Origine Electronice;
  2. Promovarea și digitalizarea procesului de obținere a avizului de atestare a impedimentului justificator;
  3. Consolidarea capacităților mediului de afaceri local în utilizarea condițiilor de livrare în comerțul internațional INCOTERMS 2020 și organizarea instruirilor în aceste domenii

Persoana de contact: Inesa Iordatii. Mob: 069 800 112 Email: seminar@chamber.md