Imaginați-vă că v-ați născut în Republica Moldova și că nu puteți vorbi limba țării!? Sau imaginați-vă că nu ați gustat niciodată mămăligă!? Adevărul este că peste 40 de mii de copii moldoveni care locuiesc în peste 30 de țări ale lumii nu trebuie să-și imagineze acest lucru – ei trăiesc în această realitate. Ei s-au născut în Moldova, însă au părăsit-o, urmîndu-și părinții care au plecat peste hotare în căutarea oportunităților mai bune de angajare. Unii stau peste hotare mai puțin, alții – mai mult, însă sunt și cei care rămân pentru întotdeauna.

Migranții originari din Republica Moldova își cresc copiii în țări care se aseamănă foarte puțin, sau chiar deloc cu patria lor. Prin urmare, legăturile lor sociale și culturale cu patria slăbesc și erodează pînă ce ei nu se mai identifică cu patria lor deloc. Din păcate, vizitele ocazionale la bunici cu care ei comunică cu greu din cauza barierelor lingvistice îi descurajează. Firește vine întrebarea dacă se poate de a ameliora situația?

Din fericire, unii copii și tineri din diasporă reușesc să exploreze cultura lor națională în cadrul școlilor duminicale din diasporă, care sunt organizate voluntar de părinții lor, asociațiile din diasporă sau de bisericile din comunitățile lor. Ei marchează cele mai mari sărbători naționale și practică limba maternă. Puțini însă au șansa să mai facă și alte activități.

Unii din copii poate ajung la programul DOR – un program de 7 zile pentru copii din diasporă, organizat în Republica Moldova de Biroul pentru relații cu diaspora, și care a fost susținut financiar începînd cu 2013 de Fondul Internațional pentru Dezvoltare a Organizației Internaționale pentru Migrație, , iar ulterior de către Guvernul Moldovei, precum si o serie de alți parteneri internaționali, inclusiv Guvernul Elveției.

Programul DOR este o șansă pentru mine să cunosc copii noi și să-mi revăd țara unde m-am născut și am crescut” – zice Monica, o tînără din diasporă

Însă aceste eforturi nu sunt suficiente pentru a acoperi toate necesitățile educaționale ale diasporei.

Grație unui nou proiect implementat de Organizația Internațională pentru Migrație și Biroul pentru relații cu diaspora – „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine” – copii din diasporă vor putea frecventa cursuri de studiere a limbii române sau școli duminicale care vor fi capacitate cu ajutorul proiectului pentru a putea organiza activități cît mai calitative de studiere a limbii materne, începînd cu 2017.

Este bine cunoscut faptul că copii din diasporă au alte necesități educaționale – ei au mai puțin timp și mult mai multe lucruri de învățat despre țara lor de origine, decît semenii lor din Moldova, nemaivorbind și de metodele pedagogice utilizate peste hotare, cu care s-au obișnuit copii din diasporă. Din acest motiv, recent au fost angajați doi experți naționali cu succese remarcabile în domeniu, pentru a elabora un curriculum la limba română pentru copii cu vîrsta între 5 și 12 ani – copii cu nivel începător de cunoaștere a limbii române. Curriculumul va fi ușor adaptabil și aplicabil pentru diferitele comunități ai diasporei, indiferent de amplasarea lor geografică.

Însă curriculumul nu este singurul ajutor oferit. În iunie 2016, OIM și BRD au lansat și un mecanism de granturi în valoare de 3,500 de dolari SUA fiecare pentru 10 Centre Educaționale din Diasporă pentru ca acestea să-și finanțeze activitățile educaționale pentru o perioadă de timp. Pe lîngă granturi vor fi oferite și cărți, costume naționale sau alte materiale educaționale de care are nevoie fiecare centru selectat, și posibilitatea de a-și trimite profesorii și formatorii la un curs de 5 zile în Republica Moldova pentru a se familiariza cu metodele de implementare a curriculumului elaborat de experții naționali.

Trebuie de menționat că mulți din cei plecați sunt de formare profesori, însă ocupația lor de peste hotare este departe de pedagogie. Iar acele centrele educaționale, care oferă nu doar copiilor șansa să studieze limba română, dar oferă și maturilor șansa de a-și practica vocația este o gură de aer de care mulți din migranții muncitori au nevoie.

Atelierul de formare pentru formatorii și profesorii din diasporă va avea loc în iunie 2017, iar curriculumul la limba română va fi lansat pe 1 iunie 2017 cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor.