113B2546Presedinte al unei asociatii … o misiune foarte delicata;

Sunt Ion Plop, presedintele asociatiei „GENTE MOLDAVA”

As incepe prin a spune ca, fiecare tara, are istoria ei, traditia si cultura ei, identitatea ei…

Sa reprezinti Republica Moldova, un teritoriu care, pana acum cativa ani, era „un satelit al galaxiei sovietice”, s-o reprezinti intr-un stat ca Italia, pare a fi un vis, dar visul, a devenit o realitate!

Vocea sangelui de moldovean, plecat si ajuns pe teritoriul Italiei,n-a incetat vreodata sa-mi vorbeasca si-mi va rasuna-n urechi si-n simtire atata timp cat voi fi printre cei vii.

Aceasta legatura indisolubila cu neamul in care m-am nascut , a facut posibila infiintarea asociatiei. Asociatia Gente …, are ca obiectiv primordial, protejarea drepturilor civile a emigrantilor din Republica Moldova, facilitarea integrarii lor in societatea italiana, implicarea lor in organizarea diferitelor activitati de ordin social si cultural.

In ultimii 2-3 ani, Italia si Moldova sunt tot mai aproape. Si aceasta, datorita noii conduceri de la Chisinau care, a facut ca lucrurile sa se indrepte spre un drum bun; deja, Moldova, datorita a noii conduceri, e vazuta cu alti ochi de lumea intraga

In conceptia noastra, a asociatiei, toate actiunile pe care le intreprindem se indreapta catre sustinerea populatiei Moldovei, cu precadere a populatiei defavorizate, de cunoastere indeaproape a necesitatilor oamenilor.

Asociatia ” Gente Moldava in Italia” evidentiaza modificari semnificative fata de o perioada anterioara, in planul intreprinderii si aplicarii conceptelor cu valoare de paradigma care, au facut ” cariera” in teoria si practica economica, mai cu seama in demersul consacrat fundamentarii, adoptarii si infaptuirii strategiilor si politicilor dezvoltarii sociale.

S-a impus cu necesitate sa intreprindem actiuni integrate care sa reuneasca politicile specifice fiecarea dintre cele doua tari, care sa raspunda interesului lor comun.

Si extraordinarul s-a produs: pe data de 29 septembrie 2013, la Venezia, a avut loc Forumul International ” OPORTUNITATI DE INVESTITII IN REPUBLICA MOLDOVA”

Acesta, a fost organizat sub patronajul autoritatilor italiene( Comuna din Venezia, Provincia si Regiunea), cu participarea echipei de atragere a investitiilor” INVEST IN MOLDOVA” SI ” BRD”( Biroul pentru Relatii cu Diaspora), in frunte cu seful VICTOR LUTENCO, cu prezenta Primului Ministru de la Chisinau, in persoana d-lui, IURIE LEANCA.

Forumul a avut ca obiectiv principal: de a prezenta companiilor italiene, oportunitatile de investitie in REPUBLICA MOLDOVA. Marele eveniment a contribuit la o viziune mai clara a conditiilor si perspectivelor unei eventuale investitii economice in REPUBLICA MOLDOVA.

Pentru prima data, un astfel de eveniment a fost organizat cu participarea si sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Biroul pentru Relatii cu Diaspora, avandu-l in frunte pe seful, Victor Lutenco, echipa de atragere a investitiilor” INVEST IN MOLDOVA”, unde s-a demonstrat, capacitatea de mobilizare si conlucrare a Diasporei, cu Institutiile Centrale de la Chisinau, la care Asociatia ” GENTE MOLDAVA” a participat dar, a fost de fapt si PROTAGONISTA acestui eveniment de o importanta istorica.

A fost prezent si reprezentantul CONFINDUSTRIEI din Venezia, care reprezinta 1200 de intreprinderi mici si mari, aceasta , insemnand 1200 de potentiali investitori carora Republica Moldova ar putea reprezenta un interes.

Speram si credem caci in viitorul apropiat se vor deschide noi locuri de munca,se va ridica economia tarii sustinuta de UE,cu speranta ca guvernul MD va depune toate eforturile pentru realizarea acestui plan.

Viitorul tarii apartine tinerii generatii,care trebue incurajata si mentinuta in tara.

Noi,membrii asociatiei “Gente Moldava”participam activ la realizarea scop.

 Presedintele asociatiei “GENTE MOLDAVA”

ION PLOP

Venezia-2014