Constantin BELOV, Directorul Zernoff Beverages SRL  – Calitatea Zernoff face diferența de produsele altor companii!

Domnule BELOV, de unde a început și unde a ajuns Compania Zernoff în cei 21 de ani de activitate? Grupul de companii Zernoff operează în sectorul agricol deja peste 20 de ani, investind într-un ciclu complet de la cultivarea terenurilor agricole până la obținerea de produse alimentare și băuturi alcoolice. Zernoff este un grup agroindustrial de companii care produce mai mult de o sută de mărfuri pe diferite segmente. Conform principiului unui lanț complet de producere, Zernoff prelucrează cele peste 11 mii de hectare în toată Moldova, cultivă cereale, le stochează și procesează, produce furaje pentru animale, crește porci la propriile ferme, prelucrează carne, fabrică mezeluri, produse de panificație și alcoolice, etanol, DDGS și CO2. Deci, este o activitate multilaterală.

Prin ce se disting produsele Zernoff de ale celorlalte companii care activează în acest domeniu? Cred că ne definește calitatea, datorită faptului că noi controlăm întreg ciclu de la câmp spre masă. Calitatea este confirmată de numeroasele premii la concursurile internaționele la care participăm. Numai în anul 2022 produsele Zernoff Beverages au obținut importante distincții și medalii de aur și argint la prestigioase concursuri din SUA, Europa și Asia. La Meininger Mundus Vini din Germania, Zernoff na Moloke a fost apreciată cu aur, Zernoff Silver – cu argint, iar în USA Spirits Ratings din Statele Unite a obținut 3 medalii de argint pentru Zernoff Original, Zernoff na Moloke și Zernoff Silver. Or, cea mai importantă dinstincție și titluri au fost obținute la Cathay Hong Kong International Wine & Spirit Competition, unde Zernoff Silver s-a ales cu o medalie de aur și trofeul Best Vodka 2022, iar vodca Petrovskaia – cu o medalie de aur și punctajul total de 96 puncte acumulate din partea juriului. Alte 3 băuturi marca Zernoff, în cadrul aceluiași concurs, au fost medaliate cu argint: Zernoff na Moloke, Zernoff Original, și cu bronz – Mendeleev. Compania acordă o atenție deosebită calității produselor sale. În compoziția vodcăi Zernoff este inclus numai alcool de producere proprie. Absolut toate produsele sunt fabricate cu respectarea tuturor standardelor de stat și internaționale și sunt supuse celui mai strict control al calității, în toate etapele de producție.

Ce criterii/calități fac diferența între cele 75 de tipuri de vodcă cu marca Zernoff Da, într-adevar mulți nici nu cunosc că brandurile Spicul de Aur, Zernoff Vodka, Petrovskaia, Mendeleev, Gospodar, Secărica, Pșenicinaia, Persona și multe altele sunt produse la fabrica noastră. Calitatea înaltă a vodcăi este rezultatul profesionalismului echipei de producere, dar și utilizării echipamentelor moderne și tehnologiilor inovatoare. Numai câteva din ele: filtrare prin coloană de cristal ce oferă o nuanță de neconfundat produsului, ionizarea vodcăi cu ioni de argint sau filtrări pe bază de lapte praf. O altă inovație a fost crearea unei rețete unice din 5 elemente organice – ovăz, orz, orez, grâu și secară. Sunt sigur că cel mai important avantaj competitiv al nostru sunt oamenii care lucrează în cadrul Zernoff Beverages. Ei sunt cei care fac ca produsele care ajung pe piață să fie de calitate și conform standardelor internaționale. 

În condițiile în care Republica Moldova este considerată o țară vitivinocolă, cum apreciați cererea consumatorilor de vodcă? Cât de straniu ar părea, dar moldovenii beau mai multă vodcă decât vin. Vorbim de băuturile îmbuteliate din comerț, adică cele care le putem calcula statistic. Lucrurile se pot schimba în acest an, deoarece din 1 ianuarie 2023 a intrat in vigoare creșterea accizului la alcool, ceea ce, după părerea noastră, va genera diminuarea vânzărilor, dar, din păcate, va crește piața tenebră, cea a produselor falsificate. Cei mai afectați suntem noi, producătorii cu capacități de producție locală, ale căror costuri au crescut dramatic în ultimul an, pe fundalul crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina. 

Ce volum din producția Companiei este destinat pentru exporturi? Sunt solicitate anumite produse? Produsele solicitate pe piețele internaționele sunt nemijlocit legate de trandurile globale. În ultimul timp tot mai mulți parteneri ne solicită produse alcoolice cu concentrația alcoolului etilic 25%-36%, dar și vodcă cu diferite adausuri de gust și aromă. La momentul actual numai 10% din producția Zernoff Beverages este destinată exportului. Până în 2027, compania își propune să-și păstreze poziția de lider pe piața moldovenească în producerea și vânzare de vodcă, cu o cotă de piață de 45%. De asemenea, ne dorim să creștem ponderea exporturilor de produse alcoolice la 40% pe principalele piețe: România, țările Baltice, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii.