Ieri, 7 iulie, Comisia de Evaluare a Universității Tehnice a Moldovei, Centrul Universitar de Formare Continuă, formată din Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, în calitate de președinte; Aurica CHIRSANOVA, conf. univ., dr., șef Departament Alimentație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor, și Nicolae LUCA, conf. univ., dr., director Școala de Sommelier, în calitate de membri ai comisiei; Larisa NECULA, inginer coordonator, Departamentul Oenologie și Chimie, Facultatea Tehnologia Alimentelor, în calitate de secretar al comisiei, a evaluat cunoștințele celor 14 cursanți, grupa FCFTA/S-2101 de la cursurile de instruire „Sommelier”.

Participanții au susținut un examen teoretic și unul practic. Examenul practic presupune analiza vizuală, olfactivă și gustativă a mai multor tipuri de vin și mânuirea ustensilelor specifice profesiei, în fața juraților, pentru a primi diploma de „Sommelier” (513103 – codul ocupației conform CORM 006-14). Profesia de sommelier unește discipoli de diferite vârste, printre cei mai tineri fiind o domnișoară care recent a atins vârsta de 18 ani.

Cursanți din diferite domenii – manageri în domeniile vitivinicol, turismului, comerțului și alimentației publice, dar și studenți ai Facultății Tehnologia Alimentelor, gidați de formatori profesioniști (Nicolae LUCA, Gheorghe ARPENTI, Aurica CHIRSANOVA, Natalia SUHODOL, Rodica STURZA, Ecaterina COVACI, Rodica SIMINIUC), în perioada 14 iunie – 07 iulie, pe parcursul a 152 de ore au studiat geografia și istoria vitivinicolă, bazele promovării ofertei de vinuri și asocierii lor cu bucatele, elaborarea unei cărți a vinurilor, analiza senzorială a băuturilor alcoolice, bazele servirii clienților și cultivarea spiritului corporativ,  ghidarea turiștilor, abilități generale de activitate în unitățile HORECA.

Dl Luca a menționat importanța acestor cursuri, astfel că cursanții au șansa să descopere multe lucruri despre arta vinului, pot cunoaște limbajul corect al vinului, pot distinge soiurile de vinuri, pot simți aromele corect, au posibilitatea să afle mai multe despre tehnologia vinului pentru a putea face alegerea corectă. Dlui a precizat că la cursurile de sommelier se studiază nu doar sommelierie, ci și alte discipline conexe: modulul degustarea vinului, discuții despre vin, producerea vinului, vinificația în alb și rose, vinificații specifice, păstrarea și servirea vinului, asortarea vinurilor cu bucatele, regiunile vitivinicole, sommelierie, modulul gastronomie și servicii. În cadrul sommelieriei se studiază ceea ce ține de profesia de sommelier, de funcțiile de sommelier și menirea acestuia. În cadrul vinificației și viticulturii – ceea ce ține de producerea vinului, începând cu strugurii și terminând cu vinul și bineînțeles gastronomia națională și cea internațională, metodele de servire a bucatelor și ce e mai important pentru un sommelier, asocierea bucatelor cu vinul.

Cursurile de instruire sunt organizate în cadrul Școlii de Sommelieri la Chișinău în parteneriat cu Asociația Sommelierilor Europeni (ASE), în spatiile special amenajate din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Tehnologia Alimentelor.

„Datorită susținerii profesiei de sommelier, în ultimii ani au fost înregistrate progrese remarcabile. Dacă acum câțiva ani cuvântul sommelier era cunoscut doar celor din domeniu, acum tot mai multe persoane au conștientizat importanța implementării acestor cunoștințe și manifestă interes sporit pentru această meserie. A fi sommelier presupune o învățare continuă și nu înseamnă doar să încurajezi consumul de vinuri, ci și să promovezi cultura vinului. Printre motivele pentru care tinerii noștri aleg cursurile de sommelier se numără creșterea continuă pentru aceste servicii, dezvoltarea sectorului turismului vitivinicol și nu în ultimul rând obținerea calificării Sommelier European”, a menționat dl Dinu Țurcanu, Președintele comisiei de evaluare.

După ce meseria de sommelier a fost recunoscută legal și inclusă în nomenclatorul profesiilor în Republica Moldova numărul deținătorilor Diplomei de Sommelier European a crescut la câteva sute în ultimii ani.