Cultura Italiana in Moldova_ro - Veronica Ciubotariu Presedinte Asociatia Arcobaleno trentoÎn perioada 5-11 mai curent, s-a desfășurat I ediție a SĂPTĂMÎNII CULTURII ITALIENE ÎN MOLDOVA.O propunere bogată și interesantă de evenimente culturale care au contribuit la promovarea istoriei, a tradițiilor și obiceiurilor populare italiene publicului moldav.Manifestarea a fost organizată de Asociația de Promovare Socială Italia-Moldova (onlus), de Fundația de Promovare Socială “COPILUL” și de Biblioteca Municipală “B. P. Hașdeu” din Chișinău.Numeroasele evenimente din program, au fost realizate în colaborare cu diverse instituții și asociații moldovenești și italiene:

  • Liceul “Dante Alighieri” din Chișinău
  • Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chișinău
  • Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău
  • Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
  • “Moldova Film” din Chișinău
  • Asociația pentru Promovarea Limbii și Culturii Italiene „Dante Alighieri” din Chișinău
  • Muzeul Civic din Rovereto (Trento – Italia)
  • Asociația Culturală “Il Furore dei Libri” din Rovereto (Trento – Italia)
  • Asociația “Arcobaleno” din Trento (Italia)
  • Biblioteca Comunală din Laveno (Varese – Italia)

Acest eveniment a avut intenția să aprofundeze cîteva momente importante care caracterizează sfera culturală tipică a țării noastre. Au fost organizate expoziții și întîlniri educaționale pentru cunoașterea culturii italiene. Nu putea lipsi, desigur, spațiul dedicat cărților. În colaborare cu Asociația Culturală din Rovereto (Italia), au fost organizate 4 expoziții cu scurte istorii tematice, selectate dintre cele mai bune lucrări participante la un concurs de beletristică, promovat de asociație pentru a dezvolta arta scrisului și plăcerea lecturii. Expoziția cea mai importantă a fost amplasată în grădina parcului Ștefan cel Mare, vizitată de un număr enorm de persoane. Alte expoziții au fost prezentate la Biblioteca Municipală “B. P. Hașdeu”, la Universitatea Pedagogică de Stat “I. Creangă” și la Liceul “Dante Alighieri”.De asemenea, cu sprijinul Asociației Culturale “IL FURORE DEI LIBRI”, a fost organizat un curs interesant de scriere creativă, denumit “Anatomia unei povestiri” la care au participat mai bine de 75 studenți! La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, a fost organizată o frumoasă expoziție de costume tradiționale italiene, care provin din diverse regiuni. La același Muzeu a fost organizat un Festival Cinematografic de Istorie și Arheologie Italiană, realizat datorită colaborării cu Muzeul Civic din Rovereto. Manifestarea s-a încheiat la 11 mai, cu o ceremonie oficială desfășurată la Criuleni.

SĂPTĂMÎNA CULTURII ITALIENE ÎN MOLDOVA, prin bogata varietate de argumente și evenimente propuse, s-a bucurat de aprecierea și susținerea Ministerului Culturii din Republica Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Italia, Primăriei Chișinău, precum și celei din Rovereto (Trento) și din Laveno (Varese), cu sprijinul Ambasadei Italiei în Republica Moldova, care datorită intervenției personale a Ambasadorului S.E. Enrico Nunziata, a fost asigurat succesul optim al manifestării.