stui teatru și tot el a fost cel, care toți acești ani a stat în fruntea colectivului Teatrului.

Dacă astăzi putem vorbi despre realizările și succesele Teatrului Național „Eugene Ionesco”, despre faima de a fi numit cel mai bun Teatru din Moldova, despre victoriile pe care le-a repurtat în peste 20 de țări ale lumii, ridicând prestigiul țării noastre în plan internațional, depre nenumăratele premii, mențiuni, trofee și diplome la zeci de Festivaluri Naționale și Internaționale; dacă e să vorbim despre organizarea și desfășurarea la Chișinău a celui mai remarcabil eveniment teatral cu caracter internațional, Festivalul Bienala Teatrului Eugene Ionesco, căruia i s-a acordat statutul de Eveniment Cultural de Importanță Națională, cât și despre multe alte acțiuni culturale organizate de către teatru, atunci, fără îndoială, că în mare parte, meritul îi aparține regizorului, actorului și directorului artistic al Teatrului, domnului Petru Vutcărău.

De-a lungul celor 26 de ani în echipa artistică a teatrului nostru au fost mulți actori, scenografi, regizori, coregrafi. Unii plecau, alții veneau, iar unii chiar au avut răbdarea și curajul să înfrunte toate greutățile și să rămână. Pentru un teatru acesta este un fenomen firesc. Teatrul este un organism viu, care se schimbă mereu.

Da, în Teatrul „Eugene Ionesco”a existat întotdeauna o “dictatură”. Dar aceasta este dictatura disciplinii, a ordinii, a bunului simț. Dictatura actului artistic calitativ și profesionist. Dictatura respectului față de toți colegii din teatru, indiferent de postul pe care îl ocupă. Și, nu în ultimul rând, Dictatura Respectului și a Responsabilității față de scenă și față de spectatori.

Fără o asemenea ”dictatură”, teatrul nu poate exista. Sau dacă poate, atunci acesta nu mai este un teatru profesionist.

Tocmai din acest motiv considerăm declarațiile făcute de Emilian Crețu ca fiind abuzive și total lipsite de temei. Domnul Petru Vutcărău mereu a manifestat respect față de toți angajații, în special față de noi, artiștii și a avut tot respectul față de opinia fiecăruia, spunând că Teatrul este în primul rând O ECHIPĂ. Din păcate, nu toți l-au înțeles pe Dl. Vutcărău, iar unii chiar au confundat disciplina cu teroarea, cu dictatura, cu oprimarea punctului de vedere.

Gestul lui Emilian Crețu este unul rușinos și josnic, care nu face decât să-l pună într-o lumină proastă, în primul rând, pe el personal. Este un gest iresponsabil, care nu-l onorează nici ca om, dar, mai ales, ca artist.

Dacă Emilian Crețu avea de reglat anumite conturi cu Dl Vutcarău, ar fi putut să o facă  civilizat, în mod particular și nu ca reprezentant autodeclarat al instituției noastre. Era de datoria lui să țină cont că un întreg colectiv urmează să suporte rușinea acestui act.

Bunul simț, buna creștere și etica profesională, bineânțeles atunci când le ai, nu-ți permit să scuipi în fântâna din care ai băut. Cel puțin din respect față de oamenii care urmează să mai bea de acolo și după tine.

În numele întregului colectiv al Teatrului Național „Eugene Ionesco” ne cerem scuze atât față de spectatorii noștri, cât și față de cei, pe care fostul nostru coleg i-a dezinformat cu atâta grosolănie. Cu certitudine,  acest incident neplăcut nu v-a schimba impresiile despre noi și despre Teatrul nostru, așa cum și-a dorit autorul declarației cu pricina.

Vă asigurăm că noi și în continuare vom depune tot efortul pentru a menține și a promova atât numele bun al Teatrului Național Eugene Ionesco, pe care cu atâta greu și l-a dobândit de-a lungul anilor, grație efortului tuturor celor care au activat aici de-a lungul timpului cât și valorile estetice, principiile morale și criteriile artistice, propuse de către directorul nostru artistic, domnul Petru Vutcărău, Artist al Poporului.

„Câinii latră, iar caravana trece”, așa spune o zicală orientală.

Vă așteptăm cu aceeași nerăbdare, cu aceeași dragoste și căldură în suflet la spectacolele noastre. Doar prin dragoste și prin fapte frumoase putem face lumea mai bună! Teatrul Național Eugene Ionesco, rămâne și în continuare –  Locul ideal pentru întâlniri!

Cu deosebit respect, Trupa Teatrului Național „Eugene Ionesco”.