Uniunea Europeană susține dezvoltarea antreprenoriatului din zonele rurale, prin sprijinirea sectorului IMM-urilor și crearea locurilor de muncă. De-a lungul timpului, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a devenit partenerul de încredere în modernizarea zonelor rurale, iar istoriile de succes ale antreprenorilor reprezintă rezultatul eforturilor comune. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova continuă desfășurarea campaniei de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale din Republica Moldova, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană.
În acest sens, vor fi organizate o serie de LIVE tururi, iar publicul va face cunoștință cu antreprenori din mediul rural care și-au construit afaceri cu suportul Uniunii Europene. Programul „Femei în Afaceri” este unul din proiectele de asistență ale UE, destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau extindă afacerile, în special în zonele rurale. Elena Lazarev este una din cele 451 beneficiare, care a lansat muzeul
„Vatra Dumeniului” în localitatea sa natală Vorniceni din raionul Strășeni, unde găzduiește evenimente culturale din zonă. „Datorită suportului programului „Femei în Afaceri” am cumpărat utilaje create la comandă cu ajutorul cărora voi confecționa suvenire. Pe parcursul activității, vom crea noi locuri de muncă pentru tinerii din regiune, încurajându-i să rămână acasă. Proiectul nostru a prevăzut și amenajarea unui traseu turistic ce cuprinde patru localități învecinate, care va contribui la promovarea turismului rural și cultural”, relatează antreprenoarea.
În cadrul LIVE Tour-ului, Elena Lazarev a menționat faptul că inițiază să își extindă afacerea și planifică să construiască spații pentru cazare și o scenă pentru desfășurarea evenimentelor în aer liber. Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în anul 2016 și este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele
rurale”. Până în prezent, prin intermediul Programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 451 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 62,95 mil. lei care a generat 107,18 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1847 noi locuri de muncă. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.