Tânăr şi bun diplomat, fost Consul General al Italiei la Moscova, Enrico Nunziata, nou-alesul ambasador al Italiei în Moldova, a oferit un scurt interviu în exclusivitate pentru revista «Moldova in Progres».
Cum a fost trecerea de la o metropolă haotică şi imprevizibilă ca Moscova, la o capitală cu aspect plăcut dar mai mult provincială ca Chişinăul? Şi cum vă simţiţi în noua funcţie de Ambasador…?
Ca diplomat sunt obişnuit să călătoresc mult şi să trăiesc în locuri chiar şi total diferite între ele, de la Sudan în Albania şi apoi în Rusia. Fiecare ţară are istoria ei, tradiţia şi cultura ei, care descrie identitatea naţională şi care o diferenţiază de alta. Sosit la Chişinău, am încercat să primesc imediat aspectele cele mai particulare şi care o caracterizează, decât să o compar cu metropola din care veneam, adică Moscova. Să reprezinţi Italia ca ambasador în Republica Moldova e o mare responsabilitate şi în acelaşi timp o mare onoare, cu o astfel de conştiinciozitate lucrez în fiecare zi, căutând să desfăşor mai bine sarcinile mele instituţionale cu docilitate, mult angajament şi determinare.
Credem că aţi salutat şi aţi mulţumit personal pentru lucrul desfăşurat predecesorul Dvs., Stefano De Leo, doriţi să o faceţi şi public?
Recunoaşterea excelentului lucru desfăşurat de către predecesorul meu, mult stimatul coleg, este unanimă atât din partea autorităţilor locale, cât şi din partea italiană. Aceasta se vede imediat din relaţii foarte bune dintre Italia şi Moldova din toate sferele de cooperare.
La moment unde se încadrează Moldova în contextul relaţiilor cu Italia? În ce bază intenţionează să promoveze strategia de consolidare „made in Italy”, favorizând soluţii care permit să valorizeze caracterul Comunităţii, cel puţin colaborând cu reprezentanţele întreprinderilor italiene mai semnificative de aici; sau credeţi că Sistemul Italia în Moldova s-a consolidat şi nu are nevoie de schimbări semnificative?
Moldova poate oferi multe oportunităţi întreprinderilor italiene şi deja am contactat câteva asociaţii antreprenoriale pentru o majoră analiză economică pe piaţa din Moldova.
Care este părerea Dvs. despre intrarea Moldovei în U.E.? Credeţi că politica actuală a Guvernului poate să favorizeze acest lucru sau mai sunt multe de făcut, în special în domeniul justiţiei şi al corupţiei?
Italia susţine şi încurajează aspiraţiile europene ale Moldovei. O astfel de parcurgere implică desigur un şir de reforme din cadrul instituţiilor juridice, care ar duce Moldova la standardele Uniunii Europene, proces în care nu lipseşte contribuţia italiană şi care este aprofundat şi valorizat cu participarea întreprinderilor noastre în procesul de modernizare a infrastructurilor.
În limita bugetului acordat Dvs., intenţionaţi să promovaţi şi să finanţaţi evenimente culturale, cărţi, reviste, inclusiv şi activităţi sociale?
Cultura este un element de cooperare la fel de important şi în Moldova. Pentru Italia poate fi încă mai activă chiar pentru promovarea patrimoniului nostru cultural în toate formele sale cele mai bogate (artistic, muzical, literar şi cinematografic) către publicul din Moldova.