În perioada 29 – 30 noiembrie 2018, la Chișinău a avut loc evenimentul „Diaspora business academy pentru tinerele antreprenoare”, inițiat de reprezentanta diasporei noastre din Belgia, Alexandrina Robu.

Activitățile au fost realizate în cadrul programului de granturi tematice Diaspora Engagement Hub (DEH), sub-programul Abilitarea femeilor din Diaspora, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, faza a II-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).”

Organizatorii și-au propus să informeze și să instruiască 30 de femei antreprenoare despre posibilitățile de finanțare, facilitarea dezvoltării unei afaceri de succes prin îmbunătățirea capacităților manageriale de profil și alte subiecte și tendințe în lumea antreprenorială. Grupul de inițiativă a fost format din tineri moldoveni de peste hotare sau reveniți acasă cu experiență și cunoștințe în sfera afacerilor.

În prima zi a fost organizat un seminar cu implicarea activă a reprezentantei diasporei noastre înalt calificată din Bruxelles, Alexandrina Robu, care deține funcția de Președinte al Comitetului de Femei a Organizației Tinerilor Antreprenori din UE – JEUNE. De asemenea, vorbitori în cadrul acestui seminar au fost reprezentanți ai companiilor şi asociațiilor de succes în domeniul afacerilor din Republica Moldova. A doua zi a avut loc o sesiune de informare privind oportunitățile de finanțare şi dezvoltare a afacerii, prezentate de către cei mai importanți parteneri de dezvoltare și asociații de business suport din țara noastră: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, U.S. Agency for  International Development (USAID), Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), European Enterprise Network (EEN) etc.

La festivitatea de încheiere a evenimentului „Diaspora business academy pentru tinerele antreprenoare”, participanții au primit din partea organizatorilor, diplome de participare. Cu un mesaj de felicitare au fost prezenți și reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora din cadrul Cancelariei Stat, menționând că Guvernul încurajează cetățenii Republicii Moldova, prin intermediul programului DEH, să revină acasă pentru a împărtăși experiența obținută peste hotare.

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare. Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.