În prag  de iarnă și pe final de an Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” a realizat cel de-al treilea proiect cultural preconizat pentru perioada de activitate al anului 2018 cu titlul Teatrul de animație „Păpușile care spun povești”. Într-o atmosferă de basm plină de amintiri cu gust de copilărie și casă, cuprinzând valori cu conotație populară dar și creștină s-a desfășurat cu mare succes primul spectacol al teatrului de animație „Fata babei și fata moșneagului” adaptat după Ion Creangă, scenografia și construcția păpușilor Olga Martinova, aranjament muzical Ivan Moraru, vioară Lilia Sprîncean și, cu participarea actorilor amatori din diaspora; Alina Bîzdîga, Galina Brodescu, Igor Sprîncean, Mihaela Ungureanu, Olga Bătrîncea, Svetlana Lisagor Vergis, Tudor Sprîncean. La eveniment au fost prezenți dna Anastasia Vangheli, soția ambasadorului  Republicii Moldova în Grecia Anatol Vangheli, preotul Sergiu Toia, lucrătorii ambasadei cu copiii, reprezentanți a asociațiilor colegiale și peste 45 de spectatori părinți și copii. Dna Anastasia Vangheli a transmis organizatorilor și oaspeților evenimentului mesaj de salut și felicitări din partea dlui ambasador, remarcând susținere și apreciere din partea ambasadei  pentru implementarea noului proiect. De asemena dna Anastasia Vangheli a adresat un elogiu actorilor pentru prestația profesională și pentru munca depusă cu dedicație și responsabilitate.
Preotul Sergiu Toia la rândul dlui a salutat inițiativa și a remarcat importanța valorificării potențialului diasporei în astfel de activități.
Proiectul inedit și în premieră „Păpușile care spun povești” este o activitate planificată pentru implementare în următorii ani cu implicarea membrilor comunității diasporale.
“Educaţia artistică, în general şi cea teatrală, în mod particular, în contextul învăţământului nevocaţional, s-au dovedit că au reale contribuţii la dezvoltarea personalităţii şi facilitează învăţarea. Ea presupunând o activitate caracterizată prin complexitate; determină un impact substanţial asupra abilităţilor: cognitive, motrice, emoţionale şi sociale ale individului implicat. Într-o societate cu apetit pentru “entertainment”, metodele şi tehnicile folosite în educaţie, trebuie să ţină cont de această alternativă şi să încerce să fie atractivă.”
*Regândirea educației – Comisia Europeană (2012) Scopurile și obiectivele proiectului: de a depista și “recruta”  talente sau amatori cu abilități teatrale și specialiști în domeniul cultural din diaspora: actori, pedagogi, instumentiști, filologi și, de a le oferi spațiu pentru afirmare profesională și de ai scoate în evidență. Iar prin ei, oamenii noștri, să menținem și să promovăm valorile Moldovei și frumosul ei; cultura, obiceiurile, tradițiile, dansul, muzica, folclorul, portul național și nu în ultimul rând, scopul proiectului este de a promova identitatea Europeană a diasporei moldovenești stabilită în Grecia, regiunea Attika.

-prezentarea poveștilor lui Ion Creangă în limba română, în cadrul comunității, -prezentarea poveștilor lui Ion Creangă în limba greacă, în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar și primar din școlile grecești, -promovarea imaginii Republicii Moldova -valorificarea literaturii și limbii române,-programarea și organizarea spectacolelor, susținerea unor dezbateri asupra proiectului, prezentarea păpușilor și a membrilor grupului de actori – amatori în cadrul unor întruniri, -discuții și analize despre rolul, importanța și impactul implicării personale în proiect, – mediatizarea activității grupului de păpușari în mass media autohtonă și din Grecia, rețelele de socializare, – colaborări. Benefeciarii proiectului: copiii și părinții din diaspora stabilită în regiunea Attika, Grecia. Copiii, pedagogii și părinții din instituțiile preșcolare și primare Grecești. Resursele  proiectului: păpuși confecționate de  dna Olga Martinova pedagog, păpușar stabilit la Atena.

*Proiect Diaspora Grecia 2018-2019, inițiator și coordonator de proiect Svetlana Lisagor Vergis, Un.A.I.

Svetlana Lisagor Vergis, Atena