Astăzi, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul (USCH) găzduiește un eveniment de maximă importanţă, care abordează “Prioritățile de transformare digitală a municipiului Cahul”.  Aflându-se în delegație la Universitatea din Strasbourg, în cadrul unui nou proiect ERASMUS+ lansat în consorţiu ”MIC entrepreneuriat étudiant”, Dinu ŢURCANU, prorector al  Universității Tehnice a Moldovei pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, a intervenit prin Zoom în cadrul evenimentului, menționând importanța digitalizării regiunilor.

Sesiunea de lucru a reunit reprezentanți ai instituțiilor naționale de profil şi ai partenerilor de dezvoltare, audiența fiind salutată de către Nicolae DANDIȘ, primarul de Cahul; Iurie ȚURCANU, viceprim-ministru pentru digitalizare; Boris FILIPOV, Manager Project, Delegația UE în RM; Catarina NILSSON, Manager Program / Ambasada Suediei în RM; Ana CHIRIȚA, director proiecte strategice, ATIC | EU4 Moldova: Startup City Cahul; Alexandru PELIVAN, manager de proiect EU4MOLDOVA: Focal regions Programme.

Prioritățile de digitalizare ale municipiului Cahul au fost prezentate de Stella BĂDIN, viceprimar de Cahul responsabil pentru Digitalizare, iar Victor GUZUN, consultant digitalizare, a punctat rezultatele mapării grupurilor țintă din municipiul Cahul și a prezentat unele soluții propuse spre implementare.

Rolul Centrului EU4Innovation (Startup City Cahul) în implementarea inovațiilor și a uneltelor digitale a fost prezentat de Corina ANDRONIC, Startup City Cahul.

În cadrul panelului „Inițiative și acțiuni naționale ce pot fi integrate în activitatea APL Cahul. Analiza soluțiilor propuse din perspectiva aplicabilității, acțiunilor necesare pentru implementare, riscurilor de implementare, resurse necesare, termeni etc.” au intervenit mai mulți vorbitori: Zinaida BEZVERHNII, secretar de stat, Ministerul Sănătății; Mircea EȘANU, director, Agenția de Servicii Publice; Roman COJUHARI, director, Poșta Moldovei; Olga TUMURUC, director, Agenția de Guvernare Electronică (AGE); Echipa Startup City Cahul, parteneri de dezvoltare.

„Când menţionăm domeniul TIC, trebuie să punctăm că IT-ul este, în primul rând, oamenii care dispun de competențe în domeniu. Acest lucru duce la concluzia că, dacă dorim să dezvoltăm acest sector, dacă dorim să digitalizăm regiunea Cahul, avem nevoie de o sinergie între autorităţi şi mediul academic! Trebuie să maximizăm numărul de persoane cu abilitățile necesare! Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă! Deoarece acest proiect este implementat de ATIC, fără a supraaprecia, afirm că unde se implică Ana Chiriţă şi Echipa dnei, educația antreprenorială va fi accesibilă tuturor: elevii – la școală, în timpul disciplinelor opționale din cadrul „Tekwill în fiecare școală”; studenții – la universitate în cadrul „Startup Academy în universități”; profesioniștii și non-IT – la cursurile „Startup Academy pentru antreprenori” etc. Anume în cadrul acestui proiect, sunt sigur că se poate opri migrarea minților tinere, oferindu-le abilitățile necesare și locuri de muncă bine plătite, adunându-i în comunități prietenoase prin crearea unui sistem echilibrat, cu o cultură a startup-urilor, muncă în echipă. De asemenea, este important să se sporească capacitățile și performanța Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, astfel se vor atrage treptat mari investitori naționali și străini în regiune”, a punctat prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU, subliniind importanța digitalizării regiunilor.

De asemenea, prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU, a menționat: „Sunt onorat că Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul acestui proiect vine cu bune practici şi digitalizarea sistemelor informaţionale pentru USCH, instruiri pentru cadrele didactice în domeniul IT în cadrul programelor universitare, mentorat şi suport în procesul de actualizeze a planurilor şi programelor de studii, implementarea proiectelor comune. La această etapă, deja avem progrese în această direcție și acesta este doar începutul. Sunt sigur că regiunea Cahul va deveni un exemplu pentru alte regiuni ale Moldovei, deoarece astăzi mai mult ca niciodată, toate părțile interesate, în special și reprezentanții autorităților centrale înțeleg clar importanța dezvoltării sectorului IT nu numai în capitală, ci și în regiuni, promovează şi susţin Digitalizarea, iar instituirea funcţiei de vicepremier pentru digitalizare presupune un efort considerabil, dar şi un suport pe măsură! Simțim un sprijin enorm, oamenii buni sunt gata să împărtășească experiența lor, procesele sunt simplificate, iar susținerea transformării digitale a economiei moldovenești este unul dintre domeniile prioritare cheie ale cooperării UE-Republica Moldova!”