Precum multe familii din țara noastră, Victoria BERNEVEC și Igor TOMA din Mereni, Anenii-Noi, au plecat în străinătate pentru a putea pune temelie materială familiei. Igor a plecat în anul 2003, găsindu-și de lucru la o patiserie în Parma, apoi a plecat și Victoria, fiind responsabilă de vânzări la aceași patiserie. În acele momente le-a încolțiit ideea de a reveni acasă și a deschide o afacere. Evident, în domeniul pe care l-au cunoscut bine în Italia și acumulat experiență și ,,au furat” din ceea ce se numește secretele meseriei. Tot în Italia au procurat și primele utilaje pentru fabrica care urmau să o deschide în satul lor de baștină. Reveniți acacă, în anul 2013, au avut nevoie de o perioadă de adaptare la noile condiții de viață, cu atât mai mult că aveau și doi copii mici.
Astfel, au început să pregătească torte și dulciuri doar la comandă, ca în anul 2015 să lanseze oficial patiseria „Dolce Parma” în satul natal Mereni. Preluase această idee de la Parma, unde unul dintre frații fondatori ai patiseriei la care lucrau Victoria și Igor locuia la nivelul superior al patiseriei. Aceasta pentru a urmări între procesul de activitate, de a interveni în situații neprevăzute, într-un cuvânt – să fie mereu la fața locului. Și au dorit ca și ei să lanseze afacerea cât mai aproape de casă, ca știe tot ce se întâmplă de la producere până la comercializare. Dar, așteptările nu s-au îndreptățit. Patiseria la sat, așa cu și-au dorit nu a avut sorți de izbândă, de aceea au luat decizia de a deschide o patiserie la Anenii-Noi, fabrica de producere rămânând funcțională la Mereni. Ulterior au deschis o patiserie la Chișinău și una la Chetrosu, raionul Anenii-Noi, traseul Chișinău – Tighina.
Am venit la patiseria ,,Dolce Parma” din sectorul Ciocana, bulevardul Mirce cel Bătrânnd 3/7 b, pentru a realiza un interviu cu Victoria Bernevec. Înainte de a mă îndrepta spre local am dorit să mă documentez puțin și am accesat internetul. Prima informație despre ,,Dolce Parma” am găsit-o pe portalul EA.md din 6 octombrie la rubica ,, Top 10 localuri din Chișinău, unde poți savura o cafea aromată și un desert delicious”. Argumentele aduse în favoarea includerii patiseriei ,,Dolce Parma” în acest clasament sunt foarte concludente. „Este o patiserie italiană, care folosește exclusiv ciocolată italiană în deserturile sale. Pe lângă faptul că puteți servi o cafea în local, ,,Dolce Parma” vă poate ajuta să obțineți un deliciu pentru evenimentul dvs. Apropo, istoria acestei patiserii începe chiar dintr-un oraș italian. Plus la toate, această patiserie oferă și rețete personalizate, pe care în Chișinău nu le veți găsi”. Și iată-mă într-o dimineață ploioasă de toamnă în acest local, care emană multă căldură și confort sufletesc. Savurez o cafea delicioasă și un crooasant deosebit. Încep discuția cu Victoria despre ingredientele din croasant, deoarece mi s-a părut ceva deosebit. „Da, produsele noastre au un gust specific, deoarece o bună parte din ingrediente sunt din Italia, inclusiv ciocalata. La pregătirea aluatului utilizăm maia vie, naturală. Desigur, elementele de bază sunt din Moldova – făina, ouăle. Deoarece producem prăjituri, torte doar pentru cele 3 patiserii ale noastre, totul se face manual. Produsele noastre nu se comercializează în alte locuri.
Deci, suntem responsabili de calitate, de prospețimea produselor oferite clienților noștri. După cum spuneam, conceptul l-am preluat din Italia – în mare majoritate sunt miniprăjituri, fiecare cu ambalajul său. Sunt foarte comode, pentru o gustare, cum se spune. Deocamdată suntem unicii pe piață cu acest format de prăjituri.
Ideea noastră a fost să ne axăm doar pe rețete italiene, dar atunci când au început comenzile mulți ne solicitau tradiționalul tort ,,Smântânel”, dar, desigur, cu specific ,,Dolce Parma”. Astfel, a trebuit să ne conformăm cerințelor pieții. Am îmbinat elementele moldovenești cu cele italiene. Blaturile sunt pufoase și subțiri, un tip de pandișpan făcut după o rețetă originală italiană, pe bază de ouă, zahăr și puțină făină. Crema este ușoară, puțin acrișoară, pe bază de smântână, iarmplutura este din vișină. Pe parcursul acestor 5 ani de activitate am păstrat în mare parte produsele originale italiene, pregătite după tehnologia din Italia, inclusiv și denumirile. Am început cu 10 tipuri de prăjituri, iar acum avem 18. Cei care vin din Italia, în special vara, își pot găsi prăjiturile preferate la noi, încă un moment important de a atrage clienții. Mai solicitate sunt prăjiturile –canoncini cu cremă sau cu ciocolată, coșulețele cu fructe prăjiturile ,,Smântânel”. Am renunțat doar la un tip de prăjituri, care nu s-a bucurat de mare popularitate, așa cum credeam – este cu o cremă specială, care include mult alcool, dar în rest păstrăm întreg sortimentul și încercăm să-l extindem”, – concretizează Victoria.
Despre pandemie, planuri de viitor și dorința de a păstra bunul nume ,,Dolce Parma”. „Ne-am dorit, într-adevăr să revenim acasă, să ne deschidem propria afacere, dar nu ne-am făcut un business plan, nu am trasat obiective pe termen lung, căci nu știam care vor fi rezultatele investițiilor.
Acum, după ce am acumulat mai multă experiență, am studiat cerințele pieții pe acest segment ne facem unele planuri. Acum principalul e să depășim situație de pandemie, care a afectat și afacerea noastră. Exact în perioada când vânzările sunt cele mai mari, în perioada verii, când de regulă se solicitatau și 40-50 de kg de dulciuri zilnic, în acest an era situație excepțională în sănătate publică, evenimentele pentru care erau solicitate dulciurile noastre au fost stropate. Astfel, vânzările au scăzut aproape cu 60%. Dar sper în revenirea cât mai grabnică la viața obișnuită, cu atât mai mult cu cât suntem în preajma Sărbătorilor de iarnă și ele pot fi îndulciite cu produse de la ,,Dolce Parma”, – specifică Victoria Bernevec.