Este bine ştiut că cele mai mari resurse ale Republicii Moldova sunt resursele umane cu un potenţial enorm de dezvoltare. Cei care ne fac o imagine pozitivă în întreaga lume, sunt studenţii noştri. Unul din aceşti studenţi este şi Elena Oprea. Este originară din satul Lozova, raionul Străşeni. În 2014 a absolvit Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar ulterior a devenit studentă a Facultăţii de Business şi Administrarea Afacerilor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La momentul actual studiază la Universitatea din oraşul german Konstanz. Cu toate că Elena se autocaracterizează ca “un om simplu cu aspiraţii mari”, a participat la mai multe programe importante şi este laureată a mai multor premii, cum ar fi:

– Programul Naţional de Abilitare a Tinerilor (PNAET) 2013, Ministerul Economiei din Republica Moldova;

– Youth in Action Exchange “Integrarea persoanelor cu dizabilităţi”, Armenia, Georgia, 2013;

– CIEE Civic Leadership Summit-2015, American University, Washington D.C. USA

  • Bazele Management-ului, Swiss Consulting Group SCG AG, Chişinău 2014;

– Studenta anului, categoria-licenţă, Gala Studenţilor Originari din Moldova care studiază peste hotare, Ediţia a III-a, Chişinău -2015;

– Programul de Burse Scholar Leaders al Companiei General Electric (GE) 2016-2018.

Pe lângă aceste activităţi, Elena a mai activat ca voluntar la Youth European Business Association ( YEBA) – Asociaţia Europeană a Tinerilor Antreprenori.

A.P. Ai locuit până în prezent în 5 ţări: România, SUA, Belgia, UK şi Germania. Cum ai reuşit să te integrezi de fiecare dată în aceste ţări?

E.O. Procesul de integrare poate fi o provocare, dacă nu ești obișnuit să te afli în afara zonei de confort. Pentru mine integrarea nu a fost niciodată o problemă, pentru că am fost flexibilă și deschisă spre experiențe şi idei noi. Desigur că au existat şi incidente minore, cele mai dese ori amuzante, pe care nu le-am luat în considerație pentru că, în marea majoritate a cazurilor, e vina stereotipurilor promovate în media.

A.P. Ai experimentat sistemul universitar din 3 țări de peste hotare. Care sunt acestea și ce diferențe există între ele?

E.O. În privința studiilor universitare pot să spun că am avut un stil de viață nomad. Mi-am început studiile de licență la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul II am obținut o bursă Erasmus în Belgia la Universitatea Karel de Grote, iar acum în anul III sunt în Germania, la Universitatea din Konstanz. Aceste experiențe educaționale au fost foarte diferite. În afară de sistemul de notare și limba de predare, unde fiecare țară are specificul ei, în Belgia s-a pus foarte mult accent pe lucrul în grup și team building, pe când in Germania am făcut mai multe cercetări individuale sub coordonarea lectorului de curs. Dacă ar fi să fac o comparație între toate ţările unde am studiat, aş putea spune cu certitudine că belgienii și germanii sunt mai aproape de necesităţile studentului contemporan și lumea digitală.

A.P. A doua ta specializare are loc la Facultatea de Drept, USM prin frecvenţă redusă. De ce ai ales dreptul și de ce în Republica Moldova?

E.O. Facultatea de Drept o fac strict din plăcere. Nu mă vad făcând o carieră în justiție, dar îmi place echitatea, meritocrația și libertatea. Am ales Moldova, pentru că a fost o opţiune comodă pentru mine și acum e un motiv în plus să petrec mai mult timp acasă.

A.P. Cum ai obținut bursa de la General Elecrtic?

E.O. În 2016, 5 studenți români au fost selectați de General Electric (GE) pentru Programul lor de Burse Scholar Leaders. Eu am fost plăcut surprinsă de această apreciere și de program în sine. Acesta presupune o bursă de 2000 $ anual, o vizită de studiu la General Electric Headquarters în Budapesta și oportunitatea de a participa la un eveniment de networking cu tineri de elită din Europa Centrală şi de Est.

A.P. Ai ajutat satul natal, prin atragerea unor granturi. În ce domeniu şi cum ţi-a reuşit? Ce te-a motivat să fii atât de aproape de consătenii tăi?

E.O. Job-ul de Grants Manager în cadrul APL din Lozova nu a fost ceva planificat. În februarie 2016 am primit o invitație la primărie, aveau nevoie de consultanță pentru scrierea proiectelor, iar la câteva zile după am primit oferta de job, care era foarte flexibilă și se potrivea programului meu de student. Mi-a plăcut acest job, mai ales pentru că am reușit să-i văd roadele destul de repede – o investiție atrasă de 200 000 lei pentru repararea unui sector de drum finanțată de Solidarity Fund PL în cadrul Fondului de Granturi Mici. Îmi face o enormă plăcere să fiu utilă satului meu de baştină şi că am posibilitatea să contribui la dezvoltarea lui. Cred că fiecare din noi poate face ceva pentru a ajuta dezvoltarea sectorului rural.

A.P. Care sânt perspectivele de angajare după finisarea studiilor?

E.O. Domeniul IT este unul din cel mai solicitate în ultimul timp. Perspectivele de angajare sunt foarte multe, dar eu totuşi optez pentru a-mi crea o afacere proprie. La momentul actual, analizez “unde” este mediul cel mai favorabil pentru începerea carierei profesionale.

A.P. Îţi vezi viitorul în Republica Moldova?

E.O. Da, desigur. Încă nu am stabilit cadrul de timp, dar mă voi întoarce în ţară, pentru ca eu văd în Republica Moldova un mediu de afaceri cu un mare potențial. Consider că expertiza noastră, celor şcoliţi în afară, este importantă pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Sunt sigură că aportul nostru este indispensabil. Eu îmi iubesc ţara şi vreau un viitor lângă părinţii mei, care au făcut tot posibilul să-mi ofere cele mai calitative studii, iar eu, la rândul meu, vreau să-i fac mândri de mine.

A.P. Ce lecții de viață ai însuşit pe perioada în care ai fost şi eşti departe de casă?

E.O. 1. “Knowledge is power” sau “Cunoaşterea înseamnă putere”. Inteligenţa şi omenia este apreciată oriunde.

2. Interacţiunea cu diversitatea (de idei, surse, păreri, origini) aduce open-mindedness.

3. Cine nu riscă, nu bea şampanie.

Aliona PURCI, Padova