Data de 2 iunie este unul din simbolurile Italiei noastre, este ziua de naștere a Republicii Italiene: săptămîna Culturii Italiene în Moldova a fost una din cele fixate în agenda anului 2016. Ce alte activități de promovare mai conține acest program?

Pe 2 iunie sărbătorim cea de-a 70 aniversare a nașterii Republicii noastre și în cadrul Săptămînii Culturii Italiene în Moldova a fost organizat cu această ocazie un concert la Filarmonică prezentat de două artiste italiene, Maria Teresa Battistessa, la piano, și Livia Rigano la clarinet, care s-a bucurat de un mare succes la public. În 2016 cu siguranță vor urma și alte evenimente care vor cuprinde concerte de muzică clasică și de operă, precum și săptămîna limbii italiene și cea a bucătăriei italiene.

2) Italia este considerată unul din partenerii cei mai apropiați ai Moldovei;

Ce proiecte comune are țara noastră cu Republica Moldova?

Italia susține parcursul european al Moldovei și procesul de reforme interne. În octombrie 2014 a fost semnat în această ordine de idei un Memorandum bilateral special între Ministerele de Externe respective ce vizează colaborarea întru executarea Acordului de Asociere și Liber Schimb între Moldova și Uniunea Europeană. Prin această declarație comună Italia s-a angajat să ofere susținerea sa și prin intermediul schimbului de experiență avansată și al pregătirii specifice pentru alinierea normativelor moldave la cele europene într-un șir întreg de zone prioritare de intervenție.

3) Cum apreciați dezvoltarea investițiilor italiene în Moldova?

Oamenii noștri de afaceri au fost printre primii străini și europeni sosiți în această țară după prăbușirea URSS și au crezut în potențialul de dezvoltare al Moldovei. Astăzi Italia este printre primii parteneri comerciali și printre primii investitori străini. Realizarea Acordului de Liber Schimb va constitui cu certitudine o oportunitate pentru extinderea spectrului relațiilor noastre comerciale și pentru pregătirea terenului pentru noi investiții.

4) Există dificultăți de integrare pentru comunitatea italiană, reprezentată fie de persoane private, fie de comunitatea de afaceri prezentă în Republica Moldova?

Comunitatea italiană din Moldova este integrată cu desăvîrșire și avem și multe familii mixte italo-moldave. Mulți întreprinzători locuiesc aici în baza unui permis de ședere a cărui obținere este legată de proceduri birocratice care erau pînă în prezent mai degrabă îngrămădite de prelungiri ale duratei ce rareori depășesc un an. Ambasada și Camerele de Comerț au intervenit de mai multe ori pe lăgă autorități semnalînd această problemă. Este în curs de aprobare un nou proiect de lege care ar trebui să simplifice și să fluidizeze procedura birocratică prin eliberarea unor permise de ședere inclusiv pe mai mulți ani.

5) Care ar trebui să fie prioritățile autorităților moldave pentru facilitarea activității mediului de afaceri italian din Moldova?

În general, în scopul de a atrage noi investiții și a proteja cele existente, este necesară crearea unui climat de afaceri tot mai bun. Debirocratizarea și lupta împotriva corupției, asanarea sectorului bancar sînt factori indispensabili pentru o economie sănătoasă în care este posibilă dezvoltarea inițiativelor de afaceri, crearea locurilor de muncă și acumularea bogăției.

Procesul reformelor în curs în Moldova întru realizarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb, și îndeosebi în sectoarele justiție, reforma administrației publice, precum și depolitizarea principalelor instituții ale țării, vor putea crea condiții mai bune pentru investițiile italiene, dar și străine în general.

6) Dacă am analiza ambele țări, ce calități sau exemple pozitive ar împrumuta Moldova de la Italia și viceversa?

Cu siguranță, resistența la greutăți este una din trăsăturile distinctive ale poporului italian pe care a demonstrat-o de-a lungul istoriei sale și pe care o regăsesc la mulți cetățeni moldoveni care se străduie să dea un viitor mai bun țării lor. Italia care ieșise distrusă din cel de-al II Război Mondial a știut să se reorganizeze și să devină una din primele puteri economice la scară mondială. Crizele sînt dintotdeauna ocazii pentru schimbare și dezvoltare și cred că și Moldova va ieși mai puternică din conjunctura economică și politică actuală. În general, cred că sîntem două popoare destul de asemănătoare, legate de aceleași rădăcini latine și foarte multe trăsături ale culturilor noastre bazate pe tradiția creștină, sînt comune.