În 2021, UN Women celebrează eforturile imense depuse de femei într-o lume afectată de COVID-19. Acest lucru este încurajat prin lansarea unui spot care demonstrează diversitatea activităților pe care le poate face o femeie în această perioadă critică.

” src=”cid:image002.png@01D71420.04F51AC0″ alt=”A person smiling in front of a sign Description automatically generated with low confidence” width=”249″ align=”left” hspace=”12″ v:shapes=”Picture_x0020_13″ class=”Apple-web-attachment Singleton” style=”width: 3.4583in; height: 1.9444in; opacity: 1;”>În timpul pandemiei, femeile și fetele fac parte, de cele mai multe ori, din unul dintre cele mai afectate grupuri de persoane. Totodată, ele sunt cele care se află pe prima linie și reușesc să demonstreze cât de importante sunt eforturile lor în domeniul educației, sănătății, sportului, muncii sociale, a muncilor casnice neremunerate. Involuntar, femeile au adoptat poziții de lidere, astfel evidențiind necesitatea de a fi implicate mai mult în procesele decizionale din comunitățile lor.

Cu toate că femeile devin din ce în ce mai implicate în activitățile de leadership, acest lucru nu atinge scopul de reprezentare egală atât a femeilor cât și a bărbaților în procesele decizionale. Mai cu seamă în situația în care femeile sunt nevoite să întreprindă activități casnice pe lângă alte activități de bază.

Datele statistice arată că în anul 2020, Parlamentul Republicii Moldova a fost constituit din 22,8% de femei, alte 24,8% de femei fac parte din Guvern. Conform datelor din februarie 2021, doar 21 de țări în lume au femei drept lidere de stat și guvern, Republica Moldova numărându-se recent printre ele.