În dimineața zilei de 29 septembrie la Veneția, Asociația „Gente Moldava” și Echipa de atragere a investițiilor din cabinetul Prim-ministrului vor organiza un for investițional cu participarea a peste 50 de companii mari din regiunea Veneto. Prim-ministrul Iurie LEANCĂ va ține un discurs în cadrul evenimentului și va încuraja potențialii investitori italieni să vină în Republica Moldova.

Este pentru prima dată când o asociație din diasporă, în colaborare cu instituții guvernamentale, organizează un astfel de eveniment, la o scară atât de largă. „Vom continua această linie de activitate în colaborare cu asociațiile interesate, mai ales în țările cu potențial mare de investiții”, subliniază Victor LUTENCO, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora.

După o întâlnire cu membrii diasporei în orașul Verona pe 28 septembrie, premierul se va alătura diasporei din Padova în după-amiaza zilei de 29 septembrie. În piața Prato della Valle din orașul cu cel mai numeros grup de cetățeni ai Republicii Moldova, va avea loc un concert susținut de formația „Zdob și Zdub”, dar vor evolua și artiști stabiliţi cu traiul în Italia. Evenimentul este organizat de asociația „Baștina” pentru comunitatea originarilor din Republica Moldova, dar și pentru italieni. În regiunea Veneto, în care se  află cele 3 orașe, unde se vor desfășura aceste acțiuni, sunt cei mai mulți originari din Republica Moldova comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. În anul 2011, în Italia erau aproximativ 157 de mii de moldoveni. Organizarea tuturor evenimentelor este coordonată de Biroul pentru Relații cu Diaspora al Guvernului Republicii Moldova. Este deja o tradiție ca sărbătorile naționale „Ziua Independenței” și „Limba Noastră” să fie organizate în diasporă în lunile septembrie și octombrie, imediat după concedii.

Persoana de contact – Viorel Barbănouă, coordonator evenimente, Biroul pentru relații cu diaspora,

 ZsZ FINAL RO