Evenimentul de totalizare a primului an de studii din cadrul programului pilot de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a cursului de formare în psihopedagogia de specialitate medicală a asistenților medicali instructori

Experiențele acumulate pe parcursul primului an de pilotare a programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali au fost împărtășite în cadrul evenimentului de totalizare a activităților „Inițiativei de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală”. La eveniment au participat reprezentanții Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova (UIMSP), ai Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” (CEMF „Raisa Pacalo”), ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – Sergiu Harea.

Totodată, a fost făcut bilanțul Cursului de formare în psihopedagogia de specialitate medicală a asistenților medicali – instructori în învățământ profesional dual. 

Timp de 2,5 luni, 24 de asistenți medicali din întreaga țară, au participat la cursuri online de formare a instructorilor. Aceasta este prima promoție de cadre pregătite, la care au participat și formatori din Tiraspol și Bălți pentru a diversifica suportul informațional. 

Tatiana Zatîc, Secretar de Stat, MSMPS al Republicii Moldova : ”Sper că proiectul va avea continuitate pentru că este foarte important pentru țară. Aceste instruiri sunt importante în comunicare, înțelegerea suferinței pacienților. Având această instruire, veți ajuta și alți asistenți medicali. Cred că a fost binevenit că s-a început cu cursurile pentru infirmieri, pentru că ne dorim o îngrijire complexă a pacienților, o îngrijire bună. Infirmierii sunt cei care, de multe ori, fac imaginea instituției.”

Ecaterina Ionașcu-Cuciuc, consilier piața muncii și standarde: ”Proiectul a sprijinit mult dezvoltarea cadrului legal și ne referim la acea metodologie de organizare și implementare a învățământului dual în sănătate. Un element absolut important a fost elaborarea curriculei pentru formarea instructorilor în asistență medicală, proiect care a și fost pilotat.”

Cristina Cojocaru-Parsons, coordonatorul Național de Program, Biroului de Cooperare al Elveției (SDC): ”Asistenții medicali sunt o verigă foarte importantă în sistemul de sănătate or, în Moldova, ne ciocnim de o provocare dublă. Prima este exodul masiv al asistenților medicali și acum, criza pandemică. Respectiv, deficitul care trebuie suplinit este enorm și aici ne vine în ajutor învățământul dual. Este o soluție care pe de o parte, permite formarea eficientă a tinerilor și asigurarea lor cu competențele solicitate pe piață, și pe de altă parte, permite suplinirea eficientă a personalului necesar.”

Mariana Negrean, director adjunct pentru instruirea practică din cadrul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”: ”Acest curs a fost absolut deosebit prin faptul că a fost realizat într-un parteneriat strâns cu Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private și Centrul de Excelență, în baza școlii de mentorat profesional, instituit de Ministerul Sănătății. Cursul s-a desfășurat în baza unei curricule elaborată de Ministerul Educației și aprobată de Ministerul Sănătății.”

La finele evenimentului, asistenții medicali au primit certificatele de absolvire.

Evenimentul este organizat în cadrul „Inițiativei de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală” implementată de Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) în cadrul cooperării germane și co-finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)