Cea de-a doua ediție a Festivalului ”Taurul Negru de Cărbuna” va avea loc pe 17 august în satul Cărbuna, anul acesta fiind întitulat ”Gloria Moldovei: Festivalul Taurul Negru de Cărbuna”, dedicat reconstituirii perioadei medievale. Pentru aceasta, în ziua evenimentului, satul Cărbuna va fi transformat într-un orășel medieval cu ajutorul costumelor, decorațiilor și chiar a unui eveniment special organizat în exclusivitate pentru oaspeți – o tavernă medievală.

Să realizeze ediția din acest an a festivalului în stil medieval i-a inspirat pe organizatori istoria Cărbunei, bogată în artefacte arheologice care dovedesc straturile culturale unice, ce s-au succedat aici mii de ani. Acest mic sat situat pe teritoriul dintre Nistru și Prut, cu o istorie unică, cultură și frumusețe naturală, a fost locuit de refugiații Atlantidei Mării Negre, a căror moștenire a înflorit în mileniul al VI-lea î.Hr. și a dat naștere impresionantei Culturi de Cărbuna, care face parte din Cultura neolitică Cucuteni-Tripolie. În regiunea unde se află acum satul Cărbuna, mari războinici au luptat timp de milenii – de la vechii cimerieni până la germanii celui de-al treilea Reich. Pământul de aici a absorbit sângele multor viteji ostași care au venit din țări îndepărtate – de aceea solul de aici este atât de fertil, iar apusurile de soare sunt atât de roșii. Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” a devenit deja principalul centru cultural al regiunii, unde diverse talente se reunesc la o sărbătoare impresionantă a cântecului, dansului, meșteșugurilor, artei culinare, vinificației, istoriei și multe altele. În acest an, pe lângă târgul tradițional de artizanat, pentru oaspeți este pregătit un program de divertisment foarte atractiv.

Aici veți putea proba veșmintele unei doamne medievale sau a unui cavaler, practica tir cu arcul, gusta raci cu bere sau chiar să încercați braga de casă într-o tavernă medievală în timp ce pe scenă se aude prestația live a unei trupe de muzică barocco, iar seara vă așteaptă un fireshow în stil celtic. Organizatorii festivalului promit că iubitorii de fotografii vor avea posibilitatea de a face o muțime de poze deosebite într-o ambianță medievală. Iar pe cei mai mici vizitatori ai festivalului îi așteaptă ateliere tematice și jocuri sportive. Oaspeții festivalului îmbrăcați în stil medieval vor avea parte de o supriză. Evenimentul poate fi accesat de la Chișinău cu un transport special organizat, care va aștepta toată lumea începând cu ora 13:00 în fața la magazinul Maximum, vizavi de gara feroviară. Rutierele vor merge o dată la aproximativ 40 minute. Intrarea pe teritoriu festivalului este liberă.

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi accesând următorul link: https://www.facebook.com/events/323098388640906/?active_tab=discussion

Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” este organizat de organizația non-guvernamentală „Proiectul Casa Mare” împreună cu Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Republica Moldova, A.O. „Ghiocel de Cărbuna” și Primăria satului Cărbuna cu scopul de a dezvolta un spirit patriotic în rândul tinerilor, valorificarea identității naționale și slăvirea gloriei neamului moldovenesc prin promovarea istoriei, culturii și a ecologiei