Prima ediție a festivalului „Taurul Negru de Cărbuna” care va avea loc pe data de 25 august, 12:00-23:00, în satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Scopul festivalului este de a evidenția rolul componentei rurale și a aspectului multietnic în cultura Moldovei, cât și promovarea satului Cărbuna ca loc de semnificație istorico-culturală deosebită la nivel național. Moldova rurală este comoara noastră națională, inspirată de frumusețea naturală, plină de situri istorice. Adesea, zonele rurale devin victime ale urbanizării neîncetate, satele fiind lipsite de atenție, de resurse și de capitalul uman. Festivalul Taurului Negru de Carbuna va restabili legătura dintre oraș și sat, înnobilind populația orașului prin expunerea la minunatul sat Carbuna, locuitorii, cultura, istoria și meșteșugurile sale.

La eveniment veți avea parte de: 

  • Concert rock cu participarea trupelor: 1000facez, Flash Blood, Delta pe Obraz și Siaj;
  • Master-classuri de meșteșugărit pentru toate vârstele: confecționarea păpușilor, lucrul cu argila, confecționarea covoarelor din ierburi, etc.;
  • Expoziții culturale și arheologice;
  • Activități pentru copii: căutarea de comori, ateliere creative, teatru de păpuși, animatori, jocuri, etc.;
  • Tururi cu ghid prin sat;
  • Paradă mascată „Taur Negru” condusă de mascota festivalului – tăurelul Joian – și zeița de Cărbuna;
  • Bucate și băuturi tradiționale;
  • Foc de artificii și rug.

Punctul culminant al evenimentului va reprezenta arderea unei replici a casei preistorice din perioada cucuteni-tripolie (un ritual specific culturii ce a locuit pe meleagurile noastre cu cca 7000 de ani în urmă), pe fundal răsunând în premieră imnul satului Cărbuna interpretat de trupa 1000facez.

Vă invităm să descoperiți alături de noi istoria și frumusețea Moldovei rurale!

Festivalul este organizat de A.O. „Proiectul Casa Mare” și Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Moldova în cadrul proiectului social de organizare comunitară a satului Cărbuna, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii.