În septembrie 2021 a fost finalizat cu succes proiectul inițiat de CRDF Global, organizație independentă nonprofit din Statele Unite, susținut de Centrul de Cercetare și Instruire în domeniul Securității Cibernetice (CCISC) și Facultatea  Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM.

Proiectul vizează audierea de către studenții și profesorii UTM a cursului online ”Reguli de bază ale Securității Informatice”,  dezvoltat în parteneriat cu experți ucraineni la companii precum Ernst and Young (Y&E) și Technomatix (TMX). Cursul a cuprins subiecte actuale despre principalele amenințări din spațiul digital și metodele de protejare a datelor cu caracter personal, a dispozitivelor electronice și a resurselor  informaționale.

Cursul a fost parcurs cu succes de către 499 de studenți și profesori ai UTM, care au primit și certificate internaționale.

Pe 22 septembrie,  a avut loc sesiunea de întrebări și răspunsuri – Q&A, la care au participat 126 de studenți, care au mulțumit pentru oportunitatea de a audia acest curs, au apreciat conținutul cursului și au răspuns la întrebările adresate de către organizatori. La întălnirea organizată de către directorul Centrului de Cercetare și Instruire în domeniul Securității Cibernetice, conf. univ. dr. Viorica Sudacevschi, au fost prezenți și reprezentanți ai CRDF Global Iryna Tsyvkovska, Project Lead și Tetiana Holovata, Project Associate, Ukraina.

În cadrul cursului, audienții au învățat multe lucruri utile: despre principalele amenințări din spațiul informațional, consecințele atacurilor rău intenționate, ce informații sunt obiectivul principal al hackerilor și de ce ar trebui protejate, cum poate fi realizată protecția datelor cu caracter personal și cum pot fi utilizate în siguranță dispozitivele electronice și resursele informaționale.

Studenții au menționat mai multe module din curs, care au prezentat pentru ei un interes deosebit. Modulul Utilizarea în siguranță a telefoanelor mobile a fost util, deoarece studenții au aflat care sunt amenințările la adresa suporturilor mobile, ce prejudicii pot fi cauzate dacă încalcă regulile de securitate atunci când utilizează telefonul și ce recomandări ar trebui să urmeze pentru a se proteja de hackeri. Din modulul Utilizarea sigură a calculatoarelor studenții au aflat ce cauzează apariția și răspândirea infracțiunilor informatice, ce prejudicii poate provoca o încălcare a regulilor de securitate atunci când folosesc un calculator. Modulul Siguranță în rețelele sociale a fost, de asemenea, foarte interesant, deoarece studenții au învățat multe lucruri noi despre confidențialitatea datelor personale și ce ar trebui să evite atunci când folosesc rețelele sociale. Un interes deosebit a prezentat modulul Tipuri de software rău intenționat, informațiile din acest modul au ajutat studenții să deosebească programele create de hackeri și să afle cât de multe daune acestea pot provoca.

Cursul rămâne deschis în continuare pentru toți doritorii din cadrul UTM, care pot să-l acceseze urmând link-ul  https://cybereducation.org/. După parcurgerea etapelor standard de înregistrare, e necesar de selectat  Technical University of Moldova/Universitatea Tehnică a Moldovei și una dintre facultățile UTM.