Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) este implicată de peste 9 ani în sprijinirea şi încurajarea producătorilor agricoli implicați în dezvoltarea sectorului agroindustrial. Pentru a scoate în evidență cele mai frumoase realizări investiționale obținute pe parcursul anului 2018, pe 30 Mai 2019, AIPA va organiza cea de-a III-a ediție a evenimentului Gala AIPA 2019 promovând performanța ca pe o prioritate constantă a actorilor implicați în dezvoltarea agriculturii moldovenești. Pe parcursul anului 2018, cu susținerea statului prin intermediul AIPA, a fost posibilă atragerea a peste 6 miliarde lei, investiții în diverse domenii ale agriculturii, dintre care, peste un miliard de lei au fost oferite subvenții de către stat în vederea susținerii producătorilor agricoli de a dezvolta o agricultură performantă în Republica Moldova.
Scopul evenimentului este de a oferi un moment festiv producătorilor agricoli care au obținut succese în afaceri, dar şi actorilor care au contribuit la promovarea agriculturii şi dezvoltării rurale, de a încuraja și facilita interacțiunea dintre fermierii din Republica Moldova, dintre specialiști în domeniul agricol, fermieri și furnizori de inputuri, de utilaje agricole, de finanțare și a discuta aspecte de importanță în agricultură.
Evenimentul din acest an va pune accent pe progresele rapide ale inovării agricole care abordează schimbările climatice și sprijină producătorii agricoli în atingerea unei agriculturi durabile, purtând sloganul ”Promovează inovarea – câștigă încrederea!”. Acest moment deosebit va reuni peste 200 de invitați: producători agricoli, oficiali de rang înalt, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în RM, ai asociațiilor de profil, ai administrației centrale şi locale, companii de vârf din agricultură şi din domenii conexe dar și invitați de peste hotarele țării.
Premiile de excelență ”Gala AIPA 2019” vor răsplăti performanțele şi entuziasmul profesioniștilor din diferite domenii de activitate și vor fi acordate producătorilor agricoli, antreprenorilor și specialiștilor în sectorul agricol, acestea fiind stabilite în baza nominalizărilor făcute pentru 19 categorii:  înființarea plantațiilor multianuale, construcția fermelor zootehnice, susținerea lansării start-upurilor în agricultură, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare și procesare, agricultura ecologică, inovațiile în agricultură, producerea legumelor și fructelor pe teren protejat, dezvoltarea domeniului apicol, grupurile de producători, dezvoltarea rurală  etc. Decernarea Premiilor va fi însoțită de o serie de surprize şi se va încheia cu un Dineu de Gală, semn de recunoștință pentru eforturile depuse de fermieri şi de specialiștii implicați în dezvoltarea agriculturii şi mediului rural.
Totodată, evenimentul va oferi participanților prilejul deschiderii unei platforme de discuții economice informale, prin care se vor pune în valoare oportunități reale de colaborare şi perspectiva dezvoltării domeniilor vizate. Acest moment deosebit dedicat producătorilor agricoli, care fac diferența și ce  aduc valoare adăugată la economia țării,  este organizată cu sprijinul:
Sponsor general – MAIB
Partener media general – TVR Moldova
Sponsori principali: Agri-Solutions; Ozonteh, Agropiese TGR; 
Parteneri: IFAD, 2KR, Mecagro, ONVV.