Gedeon Richter” – un renumit producător ungar, care a prezentat o serie nouă de produse inovatoare…

Potențialul liderului de pe piața farmaceutică.

În perioada 13-16 septembrie, a.2017 în cadrul Centrului Internațional Expozițional “Moldexpo” s-a desfășurat expoziția internațională specializată “MoldMedizin & MoldDent”. Fiind considerat principalul forum de ramură în ocrotirea sănătății din Republica Moldova, această expoziție a unit reprezentanții de frunte ai sectorului farmaceutic și ai pieței serviciilor medicale. Printre aceștia, tradițional, locul central l-a ocupat compania farmaceutică “Gedeon Richter” – un renumit producător ungar, care a prezentat o serie nouă de produse inovatoare.

De această dată participarea în cadrul expoziției a fost jubiliară: în acest an, Reprezentanța „Gedeon Richter” în Moldova sărbătorește 20 ani. Aceasta a fost înregistrată în 1997 și a devenit prima reprezentanță oficială a unei întreprinderi farmaceutice străine în republică. Actualmente, această structură reprezintă cel mai mare producător de medicamente din Europa Centrală si de Est, înregistrînd un rulaj anual de peste 1,2 miliarde euro. Este prezentă în peste 45 de țări, unind 6 structuri de producere și dezvoltare dinafara Ungariei, 29 reprezentanțe, 39 subdiviziuni comerciale și întreprideri mixte. Numărul angajaților depășește 12 mii de persoane în toată lumea. Portofoliul “Gedeon Richter” enumeră peste 200 de medicamente de înaltă calitate, utilizate în diverse ramuri ale medicinei. În Moldova compania deține întâietatea pe piața farmaceutică locală (cu o cotă-parte de 6,17%) și poziția de lider printre 823 producători străini și locali prezenți aici.

În ultimii ani, producătorul ungar a făcut investiții de peste 10 milioane euro în economia Moldovei. Aceasta a fost suma necesară pentru a construi două depozite ce corespund standardelor europene (în Chișinău și Bălți) și lansarea rețelei de distribuție cu amănuntul constituită din 40 de farmacii orientate social. Existența unei reprezentanțe proprii și a unei puternice subdiviziuni en-gros – IM Moldo-Ungară “RihPanGalPharma”, au permis companiei “Gedeon Richter” să implementeze modelul vertical de mișcare a medicamentelor – unic în republică. Astăzi pe piața farmaceutică locală nu mai găsim o altă companie care să dețină un distribuitor propriu, ce efectuează achiziții directe de medicamente de la uzină, o reprezentanță oficială și o rețea de farmacii de firmă. Sistemul dat exclude apariția costurilor adiționale în procesul de livrare a medicamentelor și mărirea prețurilor acestora în vânzarea cu amanuntul în farmacii.

În Moldova medicamentele “Gedeon Richter” e cunoscută de mai bine de 60 de ani. Faptul că medicamentele ungare rămân a fi unele dintre cele mai solicitate, în prim plan, vorbește despre calitate acestora, eficacitate înaltă și inofensivitatea maximă.

După cum a menționat directorul reprezentanței “Gedeon Richter” în Moldova – Alexandr Derbențev, compania anual își lărgește portofoliul de branduri proprii. Aceasta se datorează faptului că circa 10% din volumul vânzărilor sunt orientate spre cercetare și elaborarea noilor produse medicamentoase. În al doilea rând, la întreprinderea ungară procesul de producere este planificat minuțios, cererea pieții la medicamente se studiază în permanență.

Așteptăm lansarea unui nou preparat original pentru tratamentul schizofreniei și al tulburărilor bipolare la pacienții adulți. Acesta a început să fie livrat pe piața SUA un an și jumătate în urmă, unde s-a afirmat ca fiind cel mai eficient antipsihotic. În luna iulie anul curent Agenția europeană a medicamentelor a aprobat înregistrarea acestui medicament în toate țările UE. În Moldova el va apărea aproximativ peste un an și va ameliora semnificativ calitatea vieții pacienților, care suferă de tulburări psihice”.

Producătorul ungar deține pozițiile-cheie în protecția sănătății femeii. Recent pe piața noastră a fost lansat un produs inovațional pentru tratamentul fibromului uterin pe cale terapeutică. Cei mai importanți medici-ginecologi ai țării au notat că apariția acestuia reprezintă un pas serios în tratamentul sistemului reproductiv la femei. Până acum medicamentul era disponibil doar în țările UE, unde pe parcursul a doi ani și-a afirmat proprietățile sale de înaltă eficacitate.

Conform datelor Societății obstetricienilor și ginecologilor RM, fibromul uterin reprezintă cea mai răspândită tumoare benignă a organelor reproductive feminine. Ea se întâlnește circa la 40% din femei cu vârsta între 30 și 50 ani. Aproximativ 20-25% dintre ele sunt de vârstă reproductivă. În Moldova situația se înrautățise și din cauza lipsei unor metode progresive de tratament, respectiv în majoritatea cazurilor medicii recurgeau la înlăturarea chirurgicală a uterului. Iar aceasta este o traumă psihologică serioasă pentru femeile de orice vârstă. Datorită produsului original “Gedeon Richter”, medicii din Moldva au beneficiat de un instrument terapeutic – primul în clasa sa, care permite evitarea intervențiilor chirurgicale. Medicamentul dat poate fi folosit și în cazul tratamentului conservativ, așadar este vorba despre o descoperire în domeniul terapiei bolilor ginecologice. Pe piața farmaceutică mondială nu se mai gasesc analogi ai acestui preparat, este cu adevărat o formula terapeutică unică, în spatele căreia vedem un brand recunoscut ce stă la straja sănătății femeii.

Încă o noutate prezentată de către companie în cadrul expoziției este spray-ul cu conținut de estradiol, destinat tratamentului simptomelor menopauzale. Acest medicament ameliorează substanțial calitate vieții în perioada dezechilibrului hormonal la femei. În Moldova acesta a apărut cu câteva luni în urmă.

Printre produsele OTC ale comapaniei a fost prezentat „Panangin Forte”. Acesta conține combinație echilibrată de potasiu și magneziu pentru pacienții cu aritmii și patologii cronice ale inimii. Deasemenea, în portofoliul produselor noi a fost prezentat și medicamentul de înaltă calitate „Fasconal Pro”. Acest analgezic este un calmant al durerii și un antipiretic eficient, proiectat pentru o utilizare mai largă.

Pe lângă activitatea de bază, în Moldova “Gedeon Richter” realizează un șir de proiecte sociale legate de asigurarea cu medicamente. Doar în ultimii ani uzina a livrat în Moldova ajutor umanitar de medicamente cu o valoare de 15 milioane lei. Spre exemplu, în 2010 instituțiile medicale au beneficiat gratis de un lot de medicamente antihipertensive “Normodipine” cu o valoare de peste 1 milion lei, destinată pentru 25 mii pacienți. Deasemenea, producătorul a alocat circa 200 mii lei pentru deschiderea Bancii de sânge din cadrul Institutului Oncologic. În vara anului 2013 a fost efectuată o livrare de produse cardiologice din grupul beta-blocantelor Bidop cu o valoare de peste 1,7 milioane lei. În 2016 a fost realizat încă un proiect social substanțial – livrarea a 14 mii cutii de „Normodipine” și 33 mii cutii „Decaris”, cu o valoare totală de 1,6 milioane lei. Astăzi fără sponsorizarea companiei ”Gedeon Richter” nu se desfășoară nici un forum științific, conferință sau seminar, petrecute în Moldova. Aceasta este o condiție obligatorie pentru deținătorul statutului de lider, în care au încredere atât medicii și farmaciștii, cât și pacienții.

Irina Leonidova